Listing 1 - 10 of 15 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
General biochemistry --- biochemie --- enzymen --- aminozuren
Choose an application
Het fenomeen ‘leven’ is onlosmakelijk verbonden met de aanwezigheid van een aantal bijzondere chemische stoffen: de biomoleculen. Zonder de wisselwerking tussen deze biomoleculen, het hoofdthema van de biochemie, is er geen leven. De wisselwerking is het gevolg van hun structuur, die hun functie dicteert. Het begrijpen van structuur-functierelaties van biomoleculen, en van eiwitten in het bijzonder, is dan ook essentieel om inzicht te krijgen in de complexiteit van verschillende levensnoodzakelijke processen in organismen. Verstoring van biochemische processen leidt tot ziekte. Om via wetenschappelijk onderzoek het ontstaan van ziektes te kunnen ontrafelen en om de werking van de klassieke geneesmiddelen te begrijpen, zijn inzichten in de biochemie van groot belang. Het boek Algemene Biochemie. Functionele bouwstenen van het leven start met een algemene situering en gaat verder met een uitgebreide bespreking van de verschillende bouwstenen van cellen (suikers, nucleotiden, lipiden en eiwitten). De structuurniveaus van eiwitten worden in extenso behandeld en gradueel gekoppeld aan hun functie (en aan de regulatie ervan). Dat culmineert in een hoofdstuk waarin biochemische concepten en mechanismen gekaderd worden in de context van biologische processen of toepassingen: de bloedstolling, de werking van een antibioticum, actinegestuurde celmigratie en vertering. Er wordt aandacht besteed aan ziektebeelden en andere medisch relevante onderwerpen. Dit boek bespreekt de basisaspecten van de biochemie. Daarom is het geschikt als handboek voor studenten uit richtingen die algemene biochemie als verplicht onderdeel in hun curriculum hebben (geneeskunde, tandheelkunde, biomedische wetenschappen, biochemie en biotechnologie, biologie, scheikunde), maar het kan ook worden gebruikt als naslagwerk voor studenten uit de toegepaste biologische wetenschappen, de opleiding tot dierenarts en relevante richtingen uit de hogescholen.
Biochemie --- 577.1 --- General biochemistry --- suiker --- biochemie --- eiwitten --- enzymen --- aminozuren
Choose an application
Analytical chemistry --- titrimetrie --- analyse (chemie) --- LC (liquid chromatography) --- chromatografie --- GC (gas chromatography) --- DLC (dunnelaagchromatografie) --- aminozuren
Choose an application
Europa is weinig zelfvoorzienend in eiwitbronnen. Hierdoor worden jaarlijks grote hoeveelheden soja uit Amerika geïmporteerd. De soja-import staat sterk onder druk vanwege de ontbossing en de nadelige invloed op de lokale bevolking in Zuid-Amerika. Daarnaast zorgen de strengere bemestingsnormen en de impact van N op het milieu ervoor dat de N-excretie uit de dierlijke productie ook onder druk staat. Reductie van de afhankelijkheid van de soja-import in Europa en reductie van de N-excretie zijn twee uitdagingen voor de varkenshouderij.In dit onderzoek werd een combinatie van beide factoren onderzocht, namelijk meerfasenvoeding op basis van zelfgeteelde eiwitbronnen. Hierdoor zou men de stikstofuitstoot kunnen reduceren, het gebruik van zelfgeteelde eiwitbronnen stimuleren en zou ook de rendabiliteit kunnen verbeterd worden. In de proef werden 4 voederschema's (twee-, drie-, vijf- en multifasenvoeding) getest bij 400 dieren van 20 tot 110 kg. De voeders zijn geformuleerd op basis van alternatieve eiwitbronnen, namelijk erwten, koolzaadschroot, zonnebloemschroot, tarweglutenvoer en aardappeleiwit.De resultaten zijn slechts voorlopig. De proef loopt nog waardoor de resultaten slechts bekend zijn tot 95 kg en er zijn nog niet van alle voederschema's evenveel herhalingen beschikbaar. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat er tussen de verschillende voederschema's geen opvallende verschillen zijn voor de groei, voederopname en voederconversie. De dieren hebben normale groeiprestaties en deze zijn redelijk gelijklopend voor de verschillende voederschema's. De meerfasenvoeding en de alternatieve eiwitbronnen zorgen hier dus niet voor een nadelige invloed op de zoötechnische prestaties. De voederkostprijs en de N-uitstoot tot 95 kg zijn in deze proef het hoogst voor de vijffasenvoeding, gevolgd door twee- en driefasenvoeding. Voor multifasenvoeding kan dit momenteel nog niet berekend worden. Uit de vergelijking van het proefvoeder en het gangbaar voeder tot 95 kg bleek d at er in het gangbaar voeder bij tweefasenvoeding tot 9,5 keer meer sojaschroot werd gebruikt dan in het proefvoeder. Bij driefasenvoeding werd bij het gangbaar voeder tot 8 keer meer sojaschroot opgenomen dan bij het proefvoeder. Gebruik van alternatieve eiwitbronnen kan de hoeveelheid sojaschroot die moet geïmporteerd worden dus sterk reduceren, op voorwaarde dat deze alternatieve eiwitbronnen voldoende beschikbaar zijn.
Aardappeleiwit. --- Aminozuren. --- Eiwit. --- Erwten. --- Fasenvoeding. --- Koolzaadschroot. --- Soja. --- Technologie van het wegvervoer. --- Toegepaste mechanica. --- Veeteelt. --- Vleesvarkens. --- Voeding. --- Zonnebloemschroot.
Choose an application
Het boek Algemene Biochemie Functionele bouwstenen van het leven, start met een algemene situering en vervolgt met een uitgebreide bespreking van de verschillende bouwstenen van cellen (suikers, nucleotiden, lipiden en eiwitten). De structuurniveaus van eiwitten worden in extenso behandeld en gradueel gekoppeld aan functie en aan regulatie van deze functie. Dit culmineert in een hoofdstuk waar biochemische concepten en processen gekaderd worden in de context van een fysiologisch proces (actine-gestuurde celmigratie). Doorheen de tekst wordt aandacht besteed aan ziektebeelden of andere medisch relevante onderwerpen. Dit boek bespreekt de basisaspecten van de biochemie.
biochemie --- General biochemistry --- Biochemie --- Biochemie [Fysische ] --- Biochemistry --- Biochemistry [Physical ] --- Biochimie --- Biochimie physique --- Biological chemistry --- Chemistry [Biological ] --- Chemistry [Physiological ] --- Fysische biochemie --- Physical biochemistry --- 577.1 --- Biochemie (chemie (fysiologie)) --- Chemical bases of life. Biochemistry and bio-organic chemistry generally --- chemische basis van leven. biochemie en bio-organische chemie in het algemeen --- 577.1 Chemical bases of life. Biochemistry and bio-organic chemistry generally --- aminozuren --- enzymen
Choose an application
577.15 --- Biotechnologie 663 --- enzymen --- 573.9 --- aminozuren --- biochemie --- biologie --- cytologie --- differentiatie celleer --- eiwitstructuur --- enzymactiviteiten --- enzymenkinetica --- katalysatoren --- regulatie --- zenuwwerking --- biotechnologie --- eiwitten --- 577.15 Enzymes. Catalysts of biological reactions. Enzymology --- Enzymes. Catalysts of biological reactions. Enzymology --- Overige onderwerpen van de theoretische biologie --- enzymen - enzymologie --- Enzymen --- General biochemistry --- Biotechnology --- Enzymology --- biochemistry --- bioengineering --- Enzymen.
Choose an application
Hét referentiewerk organische chemie voor alle bachelorstudenten met een wetenschappelijke oriëntatie chemie! Deze uitgave zet de succesformule van het basiswerk *Fundamentele begrippen van algemene chemie* verder. - De belangrijkste groepen van organische stoffen worden systematisch behandeld, met de klemtoon op het verband tussen eigenschappen en molecuulstructuren. Zowel de industriële als de biologische producten worden besproken. - Het experimentele karakter van de chemie komt voortdurend aan bod, maar ook de toepassingen in de hedendaagse maatschappij. - Er wordt veel aandacht geschonken aan de reactiemechanismen. - Er zijn afzonderlijke hoofdstukken gewijd aan biochemische stoffen, sachariden, lipiden, proteïnen en nucleïnezuren, evenals aan kunstpolymeren en tensiden. - De vele oefeningen zetten de studenten aan om na te denken over de leerstof en helpen hen bij het assimileren van de informatie. - De klemtoon ligt op het begrijpen van de logische eenheid van experimenten en theoretische beschouwingen. De belangrijkste troeven van dit basiswerk zijn de **erg volledige inhoud**, het **studentvriendelijke** **opzet** en de **aantrekkelijke presentatie**. Naast de theoretische achtergronden wordt ook veel aandacht besteed aan **experimenten en toepassingen van de organische chemie**. **Volledige inhoud** - **Canon van de hedendaagse organische chemie** - **Systematische behandeling van de karakteristieke groepen volgens een vaste patroon**: nomenclatuur, structuur, eigenschappen - Toelichting van de belangrijkste stoffen uit de **biochemie** - Essentie van **kunstpolymeren** en **tensiden** - Consequente **beschrijving van reactiemechanismen** **Studentvriendelijk** - Steeds een **grondige uitleg in eenvoudige taal** - Opbouwende en overzichtelijke **samenvattingen** - Passende **oefeningen** en **opdrachten** - Een bondige formulering van reeds behandelde **basisprincipes** - **Numerieke vraagstukken** bij elk hoofdstuk, die de kans bieden om de kennis van fundamentele begrippen uit de algemene chemie te herhalen en te toetsen. Tijdens de studie van de belangrijkste chemische stofgroepen moet immers het inzicht in de samenhang van de theoretische principes bewaard worden. - **Overzichtsoefeningen** (bijlage 1), die helpen bij het evalueren - Voorstelling van **reactiemechanismen** per stoffenklasse **Experiment- en toepassingsgericht** - Heel wat eenvoudige **proeven** om te beklemtonen dat in de wetenschap alles start met experimenten. De beschrijvingen zijn erg summier gehouden, zodat de uitvoering aangepast kan worden aan de plaatselijke mogelijkheden. - Duidelijke **verklaring van de waarnemingen** - Verband tussen structuur en eigenschappen - **Intermezzos** geven toelichting over het nut van de organische chemie in de samenleving. - Een **verklarende woordenlijst** met een bondige toelichting van de belangrijke termen - **Overzichtelijk register** met de belangrijkste termen
Organic chemistry --- biochemie --- General biochemistry --- atoomfysica --- verzadigde koolwaterstoffen --- lipiden --- metalloïden --- molecuulfysica --- acyclische verbindingen --- natuurlijke grondstoffen --- organische chemie --- methaangas --- alkanen --- C (koolstof) --- spectrofotometrie --- fysica --- 547 --- 541 --- 546 --- Chemie --- Organische chemie --- alcoholen --- aldehyden --- alkenen --- alkynen --- aminen --- aminozuren --- benzeen --- carbonzuren --- carbonzuurderivaten --- ethers --- fenolen --- halogeenkoolwaterstoffen --- ketonen --- koolhydraten --- molecuulstructuren --- nitrillen --- nucleïnezuren --- polymerisatie --- proteïnen --- synthetische polymeren --- thiolen --- Alcoholen --- Aldehyden --- Alkanen --- Aminen --- Aminozuren --- Carbonzuren --- Ethers --- Ketonen --- Koolhydraten --- Koolstofverbindingen --- Koolwaterstoffen --- Lipiden --- Moleculen --- Nucleïnezuren --- Polymeren --- Proteïnen --- Sachariden --- Alcohol --- Alkenen --- Alkynen --- Amines --- Benzeen --- Eiwitten --- Ether --- Fenolen --- Koolstof --- Nitrillen --- Tenside --- Thiolen --- chemie --- organische chemie (ler) --- scheikunde (ler) --- alcohol --- aldehyde --- alkaan --- alkeen --- alkyn --- amine --- aminozuur --- carbonzuur --- ether --- fenol --- halogeenkoolwaterstof --- keton --- koolhydraat --- koolstof --- koolstofbinding --- lipide --- moleculaire structuur --- nitril --- nucleïnezuur --- oppervlakactieve stof (tenside) --- proteine --- Inleidingen - Hand- en leerboeken Chemie --- Organische chemie (Chemie der koolstofverbindingen) --- (zie ook: surfactant) --- (zie ook: organische scheikunde) --- 547 Organic chemistry
Choose an application
025 p.
Ca (calcium) --- geriatrie --- Pathology --- arthropathy --- immunologie --- History of chemistry --- gewrichtsziekten --- cardiologie --- hematologie --- farmacologie --- allergieën --- medische genetica --- Pathology of the organs of movement --- oncologie --- pathologie --- endocrinologie --- Pharmacology. Therapy --- Allergy --- Internal Medicine. --- 605.1 --- interne geneeskunde --- 611 --- Interne geneeskunde --- Medicine, Internal --- PXL-Healthcare 2014 --- stamcellen --- ontsteking (geneeskunde) --- aminozuren --- besmettelijke ziekten --- Geneeskunde --- tumoren --- transplantaties --- MRI (magnetic resonance imaging) --- HIV infecties --- COPD (chronic obstructive pulmonary disease) --- zwangerschap --- reumatologie --- astma --- influenza --- puberteit --- leukemie --- Internal Medicine --- vetzuren --- Beroep --- Hulpverlening --- Verpleegkunde
Choose an application
547 --- 547 Organic chemistry --- Organic chemistry --- 579.22 --- 541 --- biochemie (ler) --- chemie --- organische chemie (ler) --- scheikunde (ler) --- Moleculen --- Chemische reacties --- Alkanen --- Cycloalkanen --- Alkenen --- Alkynen --- Diënen --- Polymeren --- Terpenen --- Steroïden --- Stereochemie --- Halogeenalkanen --- Alcohol --- Thiolen --- Ethers --- Epoxiden --- Sulfiden --- Amines --- Alkaloïden --- Aldehyden --- Ketonen --- Koolhydraten --- Carbonzuren --- Fosfaten --- Lipiden --- Aminozuren --- Enzymen --- Aromaten --- Fenolen --- 579.22 Biochemistry and physiology of microorganisms --- Biochemistry and physiology of microorganisms --- Physicochemistry --- General biochemistry --- Bio-organische chemie.
Choose an application
voedingsstoffen --- chemie --- voedingsleer --- Food science and technology --- Chemistry --- 543.8 --- 641.1 --- Food --- -#ABIB:adid --- voedingsmiddelencontrole --- analytische chemie (scheikunde) --- experimenten --- ingrediënten --- voeding --- voedingsmiddelen --- voedingsmiddelenchemie --- 628.4 --- Voeding en gezondheid --- Voeding --- Voedingsleer --- Voedingsmiddelen ; chemie --- voedselchemie --- voedselmicrobiologie --- voedselveiligheid --- Analytische chemie: voeding --- Foods --- Dinners and dining --- Home economics --- Table --- Cooking --- Diet --- Dietaries --- Gastronomy --- Nutrition --- Analysis of organic substances --- Foodstuffs from the point of view of properties. Nutritional value --- Analysis --- levensmiddelen --- 641.1 Foodstuffs from the point of view of properties. Nutritional value --- 543.8 Analysis of organic substances --- -628.4 --- Voedingsmiddelen --- Voedingsmiddelenanalyse --- Vetten --- Eiwitten --- koolhydraten --- Vezels (voedingsvezels) --- vitamine --- Mineralen --- enzymen --- suikers --- Zout --- Zuren --- Aminozuren --- Cafeïne --- Kleurstoffen --- #ABIB:adid --- Voedingsleer; algemeen --- Monograph --- Primitive societies --- -Analysis
Listing 1 - 10 of 15 | << page >> |
Sort by
|