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Book
Penser les milieux vivants en commun
Author:
ISBN: 2374961346 2374961273 Year: 2021 Publisher: Reims EPURE, Éditions et presses universitaires de Reims

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Abstract

This book brings together various texts on the shared nature of living environments. It is based on the idea that it is through reflection on the universal that we will be able to ensure the resilience and sustainability of socio-ecosystems. This requires a new conception of the universal, in order to define the living environment on the basis of three notions: individuals, species and environments. Comment partager les milieux vivants de manière à ce que chaque individu humain et autre qu’humain y trouve sa place, puisse y faire son milieu ? Penser les milieux vivants en commun engage une réflexion sur l’universel : tout individu vit dans un milieu. Mais cela engage une nouvelle conception de l’universel décentrée de l’humain et refondée dans les milieux vivants (qui incluent l’espèce humaine). Approcher l’universel des milieux vivants, c’est penser un sujet collectif et politique qui a des droits (pour les individus humains et autres qu’humains) et des devoirs (pour les individus humains seulement, selon la règle du pollueur-payeur car seuls les humains détruisent l’habitabilité et la cohabitabilité du monde). Les droits de ce sujet collectif se résument à un seul : le droit de vivre dans un monde durable et même désirable par sa qualité de vie ; et les devoirs eux aussi se résument à un seul : le devoir de protéger la cohabitabilité de ce monde, la coexistence d’individus humains et autres qu’humains qui pourront tous y déployer leur style de vie et leur projet de vie en termes de situation et de liberté.


Book
La transformation des grains
Authors: --- --- ---
Year: 2019 Publisher: Gembloux Uliège Library

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Abstract

Grain, particularly cereals and legumes, remains the basis of the diet, or even the main part of the ration, in most countries of the South. While the increase in production partly meets the increase in demand, it is still essential to improve the conservation and processing of products to reduce post-harvest losses. Today, urbanization is leading to different eating habits, as urban households no longer have enough time to prepare traditional dishes. The food market is changing and consumers are no longer just buying basic foodstuffs, but are looking for products that are already processed, ready to cook or ready to eat, and produced in a way that satisfies their perception of organoleptic quality, respects hygiene rules and is environmentally friendly. This book addresses several aspects of grain processing and complements the book on grain preservation in the same collection. It presents different processing methods, mainly targeting small and medium-sized enterprises as the main actors in food processing systems in the South. This book is a practical reference for all grain processing professionals and for all development actors in the South / Les grains et particulièrement les céréales et les légumineuses restent la base de l'alimentation, voire l'essentiel de la ration, dans la plupart des pays du Sud. Si l'accroissement de la production répond, en partie, à la hausse de la demande, il reste indispensable d'améliorer la conservation et la transformation des produits pour réduire les pertes post-récolte. Aujourd'hui, l'urbanisation induit d'autres habitudes alimentaires, les ménages urbains n'ayant plus assez de temps pour préparer les mets traditionnels. Le marché de l'alimentation évolue et les consommateurs ne sont plus seulement acheteurs de denrées de base, mais recherchent des produits déjà transformés, prêts à cuire ou prêts à consommer, et fabriqués selon des procédés satisfaisant leur perception de la qualité organoleptique, respectant les règles d'hygiène et respectueux de l'environnement. Cet ouvrage aborde plusieurs aspects de la transformation des grains et complète le livre sur la conservation des grains dans la même collection. Il présente différents procédés de transformation en ciblant principalement les petites et moyennes entreprises comme principaux acteurs des systèmes de transformation des produits alimentaires dans les pays du Sud. Cet ouvrage constitue une référence pratique pour tous les professionnels de la transformation des grains et pour tous les acteurs du développement dans les pays du Sud


Book
Élaboration et mise en oeuvre d'un plan de gestion de la faune. : Guide technique à destination des gestionnaires des forêts de production d'Afrique centrale
Authors: --- --- --- --- --- et al.
Year: 2020 Publisher: Gembloux Uliège Library

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Abstract

The intensification of human activities, the growing demand for animal proteins due to the population explosion and organized poaching (ivory, pangolin scales, etc.) are leading to increasing pressure on the wildlife of Central African forests. To respond to these threats, strategies are being put in place at the national and regional levels. Effective wildlife management within certified concessions contributes to the overall objective of sound and sustainable management of Central Africa's forest heritage. This guide is an operational tool for Central African loggers. It presents in a pragmatic and illustrated manner the process of developing and implementing a wildlife management plan, starting with the legislative and regulatory frameworks to be respected and ending with the evaluation of its performance. The main wildlife management and conservation measures to be implemented are described in thematic sheets. A model wildlife management plan is presented, which proposes a hierarchy for the implementation of these different measures. This book aims to improve the practices of forestry operators in terms of wildlife management and to accompany them in a process of certification of legality or sustainability. / L'intensification des activités humaines, la demande croissante en protéines animales suite à l'explosion démographique et le braconnage organisé (ivoire, écailles de pangolins, ...) entrainent une pression croissante sur la faune sauvage des forêts d'Afrique centrale. Pour répondre à ces menaces, des stratégies sont mises en place aux échelles nationales et régionales. Une gestion efficace de la faune sauvage au sein des concessions certifiées concourt à l'objectif global d'une gestion raisonnée et durable du patrimoine forestier d'Afrique centrale. Le présent guide constitue un outil opérationnel à destination des exploitants forestiers d'Afrique centrale. Il présente de manière pragmatique et illustrée la démarche d'élaboration et de mise en oeuvre d'un plan de gestion de la faune, en partant des cadres législatifs et règlementaires à respecter jusqu'à l'évaluation de sa performance. Les principales mesures de gestion et de conservation de la faune à mettre en place sont décrites dans des fiches thématiques. Un canevas modèle de plan de gestion de la faune proposant une hiérarchisation dans la mise en oeuvre de ces différentes mesures est présenté. Cet ouvrage vise à améliorer les pratiques des exploitants forestiers en termes de gestion de la faune et à les accompagner dans une démarche de certification de légalité ou de durabilité.


Book
Le bananier plantain. Enjeux socio-économiques et techniques
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Gembloux Uliège Library

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Abstract

Cooking bananas and plantains are crucial productions of countries in the humid tropics. Highly energetic (110 to 120 cal/100 g), rich in minerals and vitamins, these foods meet the challenges of food security and nutrition. The forest regions of Africa, Latin America and Asia produce an average of 30 million tons per year (nearly 70% in Africa) and the average consumption is 50 to 200 kg/inhab/year. Most of the production is carried out in family farming systems, and most of it is sold locally or consumed by the farmers themselves, in the form of a wide variety of dishes, but few processed products are available on the markets. Entrepreneurs are investing in plantain production for export to the United States and Europe, and for flour production. The multiplicity of uses and the ability of plantain to adapt to various agroclimatic zones are assets of this sector. This book refers more particularly to research and production in sub-Saharan Africa. Clear, concise and well-illustrated, it presents the state of knowledge and innovations available on plantain cultivation, as well as the assets and constraints of this sector. Transferring technical and scientific advances and attracting the interest of entrepreneurs and industrialists, on the one hand, and farmers and professionals, on the other, are the challenges for the development of the plantain sector. This book is intended for all agents of the sector involved in plantain production and marketing activities, and is also intended for teachers and students. / Les bananes à cuire et plantain sont des productions cruciales des pays des zones tropicales humides. Très énergétiques (110 à 120 cal/100 g), riches en éléments minéraux et en vitamines, ces aliments répondent aux enjeux de sécurité alimentaire et nutritionnels. Les régions forestières d'Afrique, d'Amérique latine et d'Asie en produisent en moyenne 30 millions de tonnes par an (près de 70 % en Afrique) et la consommation moyenne est de 50 à 200 kg/hab./an. Conduite le plus souvent dans des modes de production d'agriculture familiale, la majeure partie de la production est vendue localement ou autoconsommée, sous forme de mets très variés, mais peu de produits transformés sont disponibles sur les marchés. Des entrepreneurs investissent dans la production de plantain pour l'export vers les Etats-Unis et l'Europe, et pour des filières orientées vers la fabrication de farines. La multiplicité des usages et la capacité d'adaptation du plantain à des zones agroclimatiques diverses sont des atouts de cette filière. Cet ouvrage se réfère plus particulièrement aux recherches et aux productions d'Afrique subsaharienne. Clair, concis et bien illustré, il présente un état des connaissances et des innovations disponibles sur la culture du bananier plantain, ainsi que les atouts et les contraintes de cette filière. Transférer les avancées techniques et scientifiques, et intéresser les entrepreneurs et les industriels, d'une part, les agriculteurs et les professionnels, d'autre part, constituent les enjeux du développement de la filière du plantain. Cet ouvrage est destiné à tous les agents de la filière engagés dans des activités de production et commercialisation du plantain, et s'adresse aussi aux enseignants et aux étudiants.


Book
Élaboration et mise en oeuvre d'un plan de gestion de la faune. : Guide technique à destination des gestionnaires des forêts de production d'Afrique centrale
Authors: --- --- --- --- --- et al.
Year: 2020 Publisher: Gembloux Uliège Library

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The intensification of human activities, the growing demand for animal proteins due to the population explosion and organized poaching (ivory, pangolin scales, etc.) are leading to increasing pressure on the wildlife of Central African forests. To respond to these threats, strategies are being put in place at the national and regional levels. Effective wildlife management within certified concessions contributes to the overall objective of sound and sustainable management of Central Africa's forest heritage. This guide is an operational tool for Central African loggers. It presents in a pragmatic and illustrated manner the process of developing and implementing a wildlife management plan, starting with the legislative and regulatory frameworks to be respected and ending with the evaluation of its performance. The main wildlife management and conservation measures to be implemented are described in thematic sheets. A model wildlife management plan is presented, which proposes a hierarchy for the implementation of these different measures. This book aims to improve the practices of forestry operators in terms of wildlife management and to accompany them in a process of certification of legality or sustainability. / L'intensification des activités humaines, la demande croissante en protéines animales suite à l'explosion démographique et le braconnage organisé (ivoire, écailles de pangolins, ...) entrainent une pression croissante sur la faune sauvage des forêts d'Afrique centrale. Pour répondre à ces menaces, des stratégies sont mises en place aux échelles nationales et régionales. Une gestion efficace de la faune sauvage au sein des concessions certifiées concourt à l'objectif global d'une gestion raisonnée et durable du patrimoine forestier d'Afrique centrale. Le présent guide constitue un outil opérationnel à destination des exploitants forestiers d'Afrique centrale. Il présente de manière pragmatique et illustrée la démarche d'élaboration et de mise en oeuvre d'un plan de gestion de la faune, en partant des cadres législatifs et règlementaires à respecter jusqu'à l'évaluation de sa performance. Les principales mesures de gestion et de conservation de la faune à mettre en place sont décrites dans des fiches thématiques. Un canevas modèle de plan de gestion de la faune proposant une hiérarchisation dans la mise en oeuvre de ces différentes mesures est présenté. Cet ouvrage vise à améliorer les pratiques des exploitants forestiers en termes de gestion de la faune et à les accompagner dans une démarche de certification de légalité ou de durabilité.


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La transformation des grains
Authors: --- --- ---
Year: 2019 Publisher: Gembloux Uliège Library

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Grain, particularly cereals and legumes, remains the basis of the diet, or even the main part of the ration, in most countries of the South. While the increase in production partly meets the increase in demand, it is still essential to improve the conservation and processing of products to reduce post-harvest losses. Today, urbanization is leading to different eating habits, as urban households no longer have enough time to prepare traditional dishes. The food market is changing and consumers are no longer just buying basic foodstuffs, but are looking for products that are already processed, ready to cook or ready to eat, and produced in a way that satisfies their perception of organoleptic quality, respects hygiene rules and is environmentally friendly. This book addresses several aspects of grain processing and complements the book on grain preservation in the same collection. It presents different processing methods, mainly targeting small and medium-sized enterprises as the main actors in food processing systems in the South. This book is a practical reference for all grain processing professionals and for all development actors in the South / Les grains et particulièrement les céréales et les légumineuses restent la base de l'alimentation, voire l'essentiel de la ration, dans la plupart des pays du Sud. Si l'accroissement de la production répond, en partie, à la hausse de la demande, il reste indispensable d'améliorer la conservation et la transformation des produits pour réduire les pertes post-récolte. Aujourd'hui, l'urbanisation induit d'autres habitudes alimentaires, les ménages urbains n'ayant plus assez de temps pour préparer les mets traditionnels. Le marché de l'alimentation évolue et les consommateurs ne sont plus seulement acheteurs de denrées de base, mais recherchent des produits déjà transformés, prêts à cuire ou prêts à consommer, et fabriqués selon des procédés satisfaisant leur perception de la qualité organoleptique, respectant les règles d'hygiène et respectueux de l'environnement. Cet ouvrage aborde plusieurs aspects de la transformation des grains et complète le livre sur la conservation des grains dans la même collection. Il présente différents procédés de transformation en ciblant principalement les petites et moyennes entreprises comme principaux acteurs des systèmes de transformation des produits alimentaires dans les pays du Sud. Cet ouvrage constitue une référence pratique pour tous les professionnels de la transformation des grains et pour tous les acteurs du développement dans les pays du Sud


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Le bananier plantain. Enjeux socio-économiques et techniques
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Gembloux Uliège Library

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Cooking bananas and plantains are crucial productions of countries in the humid tropics. Highly energetic (110 to 120 cal/100 g), rich in minerals and vitamins, these foods meet the challenges of food security and nutrition. The forest regions of Africa, Latin America and Asia produce an average of 30 million tons per year (nearly 70% in Africa) and the average consumption is 50 to 200 kg/inhab/year. Most of the production is carried out in family farming systems, and most of it is sold locally or consumed by the farmers themselves, in the form of a wide variety of dishes, but few processed products are available on the markets. Entrepreneurs are investing in plantain production for export to the United States and Europe, and for flour production. The multiplicity of uses and the ability of plantain to adapt to various agroclimatic zones are assets of this sector. This book refers more particularly to research and production in sub-Saharan Africa. Clear, concise and well-illustrated, it presents the state of knowledge and innovations available on plantain cultivation, as well as the assets and constraints of this sector. Transferring technical and scientific advances and attracting the interest of entrepreneurs and industrialists, on the one hand, and farmers and professionals, on the other, are the challenges for the development of the plantain sector. This book is intended for all agents of the sector involved in plantain production and marketing activities, and is also intended for teachers and students. / Les bananes à cuire et plantain sont des productions cruciales des pays des zones tropicales humides. Très énergétiques (110 à 120 cal/100 g), riches en éléments minéraux et en vitamines, ces aliments répondent aux enjeux de sécurité alimentaire et nutritionnels. Les régions forestières d'Afrique, d'Amérique latine et d'Asie en produisent en moyenne 30 millions de tonnes par an (près de 70 % en Afrique) et la consommation moyenne est de 50 à 200 kg/hab./an. Conduite le plus souvent dans des modes de production d'agriculture familiale, la majeure partie de la production est vendue localement ou autoconsommée, sous forme de mets très variés, mais peu de produits transformés sont disponibles sur les marchés. Des entrepreneurs investissent dans la production de plantain pour l'export vers les Etats-Unis et l'Europe, et pour des filières orientées vers la fabrication de farines. La multiplicité des usages et la capacité d'adaptation du plantain à des zones agroclimatiques diverses sont des atouts de cette filière. Cet ouvrage se réfère plus particulièrement aux recherches et aux productions d'Afrique subsaharienne. Clair, concis et bien illustré, il présente un état des connaissances et des innovations disponibles sur la culture du bananier plantain, ainsi que les atouts et les contraintes de cette filière. Transférer les avancées techniques et scientifiques, et intéresser les entrepreneurs et les industriels, d'une part, les agriculteurs et les professionnels, d'autre part, constituent les enjeux du développement de la filière du plantain. Cet ouvrage est destiné à tous les agents de la filière engagés dans des activités de production et commercialisation du plantain, et s'adresse aussi aux enseignants et aux étudiants.


Book
Conservation Biology in Sub-Saharan Africa
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Open Book Publishers

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Abstract

"Conservation Biology in Sub-Saharan Africa comprehensively explores the challenges and potential solutions to key conservation issues in Sub-Saharan Africa.Easy to read, this lucid and accessible textbook includes fifteen chapters that cover a full range of conservation topics, including threats to biodiversity, environmental laws, and protected areas management, as well as related topics such as sustainability, poverty, and human-wildlife conflict. This rich resource also includes a background discussion of what conservation biology is, a wide range of theoretical approaches to the subject, and concrete examples of conservation practice in specific African contexts. Strategies are outlined to protect biodiversity whilst promoting economic development in the region.Boxes covering specific themes written by scientists who live and work throughout the region are included in each chapter, together with recommended readings and suggested discussion topics. Each chapter also includes an extensive bibliography.Conservation Biology in Sub-Saharan Africa provides the most up-to-date study in the field. It is an essential resource, available on-line without charge, for undergraduate and graduate students, as well as a handy guide for professionals working to stop the rapid loss of biodiversity in Sub-Saharan Africa and elsewhere."


Book
Conservation Biology in Sub-Saharan Africa
Authors: ---
Year: 2019 Publisher: Open Book Publishers

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Abstract

"Conservation Biology in Sub-Saharan Africa comprehensively explores the challenges and potential solutions to key conservation issues in Sub-Saharan Africa.Easy to read, this lucid and accessible textbook includes fifteen chapters that cover a full range of conservation topics, including threats to biodiversity, environmental laws, and protected areas management, as well as related topics such as sustainability, poverty, and human-wildlife conflict. This rich resource also includes a background discussion of what conservation biology is, a wide range of theoretical approaches to the subject, and concrete examples of conservation practice in specific African contexts. Strategies are outlined to protect biodiversity whilst promoting economic development in the region.Boxes covering specific themes written by scientists who live and work throughout the region are included in each chapter, together with recommended readings and suggested discussion topics. Each chapter also includes an extensive bibliography.Conservation Biology in Sub-Saharan Africa provides the most up-to-date study in the field. It is an essential resource, available on-line without charge, for undergraduate and graduate students, as well as a handy guide for professionals working to stop the rapid loss of biodiversity in Sub-Saharan Africa and elsewhere."


Periodical
Journal of insect conservation.
ISSN: 15729753 1366638X Year: 1997 Publisher: [Andover, Hants, United Kingdom] : Chapman & Hall

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