Narrow your search
Listing 1 - 4 of 4
Sort by

Book
De Gouden Weken : groepsvorming en ouderbetrokkenheid
Author:
ISBN: 9789081712019 Year: 2011 Publisher: Drachten Eduforce

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De Gouden Weken zijn de eerste weken van het schooljaar. Ze zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming. Dit boek laat zien hoe het werkt en waarom het werkt. Daarnaast vormt het een handzaam en overzichtelijk geheel vol instrumenten om de groepsvorming en het oudercontact goed te laten verlopen. Je kunt het zien als de basis voor het werken met groepen leerlingen. Bij de Gouden Weken ligt het accent op groepsvormende activiteiten en oudercontact. Leerkrachten krijgen een stappenplan aangereikt hoe ze deze gouden weken vorm kunnen geven. Het stappenplan omvat naast suggesties voor de inzet van groepsvormende activiteiten, ook suggesties voor de regelgeving, de indeling van het lokaal en de indeling van een dag. De dynamische driehoek tussen leerkracht, kind en ouder staat centraal in onze aanpak. Inzichten vanuit het Groepsontwikkelingsmodel van Tuckman en de behoeftepiramide van Maslow spelen een voorname rol bij de fases van groepsvorming. Deze inzichten worden op een praktische en concrete manier vertaald naar de onderwijspraktijk, waarbij energizers en coöperatieve leervormen een belangrijke rol spelen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteedt aan effectief klassenmanagement, waarbij onder andere inzichten van Marzano’s meta-analyse benut worden. Wat betreft de oudercommunicatie krijgt Mehrabian’s theorie over de effecten van verbale en non-verbale communicatie de nodige aandacht. Ook besteden we aandacht aan de basishouding bij oudercommunicatie en maken we gebruik van oplossingsgerichte gespreksprincipes.


Multi
Les is meer : 141 manieren om gewenst gedrag te bevorderen
Authors: ---
ISBN: 9789046907122 Year: 2020 Publisher: Bussum Coutinho

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Om lessen leuk en leerzaam te laten zijn, is het belangrijk dat de leraar de regie heeft over wat er in de klas gebeurt. Van leraren wordt verwacht dat zij een veilig leer- en leefklimaat creëren en de relatie goed houden tussen leraar en klas en tussen leerlingen onderling. Dit boek biedt leraren vanuit een positieve invalshoek handvatten om een plezierige lessfeer in de klas te bevorderen. Dit boek gaat over leiding nemen in de klas, grenzen stellen, en normen hanteren voor de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan. Hierin worden methodes beschreven en adviezen gegeven waarmee leraren het gedrag van leerlingen op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Zo geven de auteurs tips voor de bepalende beginperiode en vertellen ze hoe je als leraar kunt reageren op gewenst en ongewenst gedrag, hoe je het ongewenst gedrag kunt corrigeren én wat je beter niet kunt doen. Ook de oudergesprekken komen uitgebreid aan bod.


Book
Gesprekscommunicatie : handboek voor leerkrachten in het primair onderwijs
Author:
ISBN: 9789046901762 Year: 2010 Publisher: Bussum Coutinho

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Voor leerkrachten is een effectieve, professionele relatie met kinderen, ouders, collegas en leidinggevenden essentieel. In veel teams in het primair onderwijs groeit het besef dat zon relatie voor een belangrijk deel wordt opgebouwd via gesprekscommunicatie en dat beter communiceren te leren is. Aanleiding genoeg voor scholen en opleidingen om hierin te investeren.

*Gesprekscommunicatie* geeft leerkrachten (in opleiding) inzicht in de manier waarop zijzelf en anderen communiceren, en in de wijze waarop communicatie kan worden veranderd of beïnvloed. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat je eerst moet weten hoe je zelf communiceert en wat je wilt uitdragen, voordat je goed met anderen kunt communiceren.

Het boek bespreekt achtergronden, theorie en visie. Daarnaast geeft het aan hoe studenten en leerkrachten communicatieve vaardigheden kunnen inzetten in allerlei concrete gesprekssituaties die ze in het onderwijs tegenkomen. De combinatie van theorie met praktische toepassing, herkenbare gesprekstypen en reflectieve oefeningen maken dit boek tot een handboek voor iedereen die gesprekscommunicatie in het primair onderwijs professioneel wil aanpakken.

 Gesprekscommunicatie geeft leerkrachten (in opleiding) inzicht in de manier waarop zijzelf en anderen communiceren, en in de wijze waarop communicatie kan worden veranderd of beïnvloed. Het boek bespreekt achtergronden, theorie en visie. Daarnaast geeft het aan hoe studenten en leerkrachten communicatieve vaardigheden kunnen inzetten in allerlei concrete gesprekssituaties die ze in het onderwijs tegenkomen.


Book
Omgaan met ouders : een praktische handleiding in gespreks- en communicatietechnieken voor leerkrachten
Author:
ISBN: 9020960180 Year: 2005 Publisher: Leuven LannooCampus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De auteur had hierover talrijke gesprekken met leerkrachten en directies die advies vroegen rond het voeren van 'slechtnieuws' gesprekken, zoals het moeten meedelen dat een kind niet kan overgaan, betrapt is op druggebruik op school, zware gedragsproblemen vertoont, spijbelt, er een vermoeden van anorexia bestaat, enz. Dit leidde uiteindelijk tot het schrijven van dit boek, dat o.a. een antwoord geeft op volgende vragen: Hoe knoop je het gesprek aan met de ouders? Hoe breng je het beste slecht nieuws aan hen over? Welke strategieën kun je hanteren om het gesprek gaande te houden? Wat is beter te vermijden? Hoe kun je gerichte informatie verkrijgen van de ouders? Hoe ga je ouders ertoe brengen dat ze constructief meewerken bij het nemen van bepaalde moeilijke beslissingen? Hoe kun je leren jouw eigen emoties en die van anderen te hanteren? Het boek legt de mogelijke valkuilen bloot en toont aan hoe zelfs een spiraal van negatieve emoties kan worden omgebogen tot een constructief gesprek. In het boek zijn ook talrijke concrete voorbeelden opgenomen.

Keywords

Communicatie. --- Gesprekstechnieken --- Gesprekstechnieken. --- Lerarenopleiding --- Leraren. --- Algemeen. --- Teacher education. Teacher's profession --- gesprekstraining --- lerarenopleiding --- gesprekstechnieken --- oudercontact --- Mass communications --- Ouderparticipatie ; onderwijs --- 373.3.018.26 --- #PBIB:+107.10 --- #KVHB:Communicatie --- #KVHB:Gesprekstechniek --- #KVHB:Onderwijspsychologie --- #KVHB:Ouders --- communicatie --- 316.77 --- 37.03 --- 458.1 --- 808.5 --- Basisonderwijs --- Communicatie --- Communicatieve vaardigheden --- Onderwijs --- Ouderavonden --- Ouderparticipatie --- Relatie ouders-school (Ouderparticipatie) --- Secundair onderwijs --- kwaliteitszorg --- leerlingenbegeleiding --- onderwijs --- ouder-leerkracht relatie --- ouderparticipatie --- pedagogie --- psychologie --- sociale vaardigheidstraining --- sociologie --- training --- vaardigheidstraining --- 474.23 --- Gesprekstechniek (onderhandelen) --- Gezinsbegeleiding (ouderbegeleiding) --- Leerlingenbegeleiding (Centra voor Leerlingenbegeleiding, CLB, schoolmaatschappelijk werk) --- Ouderen --- Oudergesprek --- Relatie ouder - school --- Schoolopbouwwerk (onderwijsopbouwwerk, opbouwwerk: onderwijsopbouwwerk) --- Slecht-nieuwsgesprekken --- communicatie (ler) --- communicatietechnieken --- Agressie --- Ouders --- 37.064 --- Communicatietechnieken --- 050639.jpg --- Oudercontact --- leerkrachten-ouders --- mondelinge communicatie --- 373.3.018.26 Ouders. Oudercomites lager onderwijs --- Ouders. Oudercomites lager onderwijs --- Onderwijs : Opvoeding : Algemeen --- communicatieleer --- Organisatie - Management --- Organisatie - management --- Kunst of techniek van mondelinge expressie --- Didactische principes --- 371.22 --- 007.1 --- Education --- Parent-teacher relationships --- Communication --- Study and teaching (Higher) --- Handbooks, manuals, etc. --- slechtnieuwsgesprek --- Oudercontacten --- Gesprekstechniek --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Gesprek --- Sport

Listing 1 - 4 of 4
Sort by