Listing 1 - 10 of 10
Sort by

Book
In gesprek over goede zorg : overlegmethoden voor ethiek in de praktijk
Authors: ---
ISBN: 9789053529430 Year: 2009 Publisher: Amsterdam Boom

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Verpleegkundige beroepsethiek
Author:
ISBN: 9789059317659 Year: 2011 Publisher: Den Haag Boom Lemma

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Hoe gaan verpleegkundigen om met ethische problemen in de patiëntenzorg? Welke mogelijkheden zien ze zelf? In drie op ware gebeurtenissen gebaseerde casus worden verschillende manieren beschreven waarop verpleegkundigen met ethische problemen omgaan. Die manieren zijn: op basis van een eigen rol, een eigen domein of een eigen ethiek. We zien verpleegkundigen streven naar een positie als belangenbehartiger van de patiënt, als zelfstandig beroepsbeoefenaar met een eigen beroepsdomein en uitgaan van de zorgethiek. Het lezen van de patiëntengeschiedenissen maakt al veel duidelijk. In alle verhalen komt het belang van een persoonlijke relatie tussen verpleegkundige en patiënt naar voren. Het is een voorwaarde om de rol van belangenbehartiger voor patiënten te kunnen opnemen. De verpleegkundigen in de casus worstelen met hun verantwoordelijkheden. Wat heeft voorrang, de relatie met de patiënt en diens zorgbehoefte, de protocollen en regels en richtlijnen van de beroepsgroep of de eisen van de instelling waar wordt gewerkt? Het balanceren van alle verantwoordelijkheden blijkt een hele opgave. Er is veel belangstelling bij verpleegkundigen voor de zorgethiek. Bij toepassing ervan wordt duidelijk dat de zorgethiek sterker en praktischer wordt als er tegelijkertijd ook aandacht is voor het eigen verpleegkundige domein en de eigen verpleegkundige rol van belangenbehartiger.Verpleegkundige beroepsethiek sluit af met concrete voorstellen hoe verpleegkundigen hun praktisch oordeelsvermogen kunnen ontwikkelen en in de dagelijkse beroepspraktijk samen met patiënten kunnen afwegen wat voor die patiënten goed is en hoe ze daarnaar kunnen handelen.


Book
Het afstaan van organen en weefsels
Authors: ---
ISBN: 9046500586 Year: 2005 Volume: *21 Publisher: Mechelen Kluwer

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het afstaan van organen is nog niet volledig ingeburgerd in onze maatschappij en het aantal transplanteerbare transplantaten volstaat vandaag nog niet. Dat weten we allemaal, in theorie. We vernemen het via de kranten, de radio of de televisie. Donor willen zijn of niet, is spreken over zijn dood en dat doet niemand graag. Toch moet deze kwestie op serene wijze in het gezin worden besproken, zodat iedereen weet wat de ander wenst en dat deze wil kan worden gerespecteerd wanneer het zover is. Orgaantransplantaties vertegenwoordigen een van de meest bijzondere medische avonturen van de 20e eeuw.


Book
De kwestie : praktijkboek ethiek voor de gezondheidszorg
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789059317222 Year: 2011 Publisher: Den Haag Boom/Lemma

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De ethische vraagstukken op het terrein van de gezondheidszorg zijn niet alleen uiteenlopend en complex, maar ook aan verandering onderhevig. Dit boek bevat 63 zelfstandig leesbare, korte teksten die speciaal voor dit boek geschreven zijn. Vele docenten ethiek uit Nederland en Vlaanderen leverden hun medewerking. 'De kwestie' is opgezet als een praktijkboek, waarin praktische vragen vanuit ethisch perspectief op een systematische wijze worden belicht. (Bron: covertekst)


Book
Op kindermaat : spel, tekeningen en ethiek in de zorgverlening voor kinderen
Authors: ---
ISBN: 9046501531 Year: 2004 Volume: *18 Publisher: Mechelen Kluwer

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een kind dat niet speelt, is ziek. Voor een professionele kinderverpleegkundige is dat een cliché. Elke dag biedt zij verschillende keren, naargelang de ontwikkelingsfase en het gezondheidsprobleem, aangepast speelgoed aan kinderen op de afdeling. Zij beseft dat een uitspraak alles zegt over hoe belangrijk spel voor een kind is bij een ziekenhuisopname. Een kind dat niet speelt is ziek en toch spelen zieke kinderen. Niet alle kinderen zijn immers dermate ziek dat ze helemaal niet willen spelen en hun de lust tot spelen vergaat.


Book
Waardenvol werk. : Ethiek in de geestelijke gezondheidszorg.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De geestelijke gezondheidszorg is de laatste tien jaar sterk in ontwikkeling. Er zijn belangrijke verschuivingen opgetreden in de rechtspositie van cliënten, de attitude van hulpverleners en de opvattingen over de kwaliteit van zorg. Niet zo vreemd dus dat er een groeiende aandacht is voor de ethische aspecten van de zorg en dat men naarstig op zoek is naar het antwoord op vragen als mag je iemand tegen zijn wil opnemen of behandelen?, wanneer moet je iemand tegen zichzelf beschermen?, waar liggen de grenzen tussen respect voor je eigen autonomie en die van de ander? en tot hoever reikt je verantwoordelijkheid?. Hulpverleners zijn gewend om dergelijke vragen in de praktijk op te lossen. Vaak hebben zij echter pas achteraf tijd om zich af te vragen welke normen en waarden aan hun keuzes ten grondslag liggen en hun twijfels met collega’s te bespreken. Het is niet eenvoudig om altijd te weten wat verantwoord is. Waardenvol werk biedt een reflectie op de waarden die de basis vormen van het werken in de geestelijke gezondheidszorg zoals respect, autonomie, integriteit, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen. Vanuit diverse ethische perspectieven wordt ingegaan op de vraag hoe deze waarden kunnen worden uitgewerkt in normen, houding en gedrag. Aan de hand van concrete voorbeelden bieden de auteurs de lezer houvast bij het nadenken en overleggen over ethische vragen die zich in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg voordoen. Deel I besteedt aandacht aan de basisbegrippen ethiek, autonomie en respect. In deel II staat de morele verantwoordelijkheid van hulpverleners centraal. Deel III is gewijd aan de dilemma’s die te maken hebben met de toepassing van drang en dwang. De juridische context hiervan is ook in dit deel uitgewerkt. In deel IV komen morele vragen aan de orde die specifiek zijn voor de sector van de ouderenzorg, de kinder- en jeugdzorg, en de zorg voor allochtonen. Het slothoofdstuk behandelt ethische aspecten van het beleid van vermaatschappelijking van de zorg. Het boek is bestemd voor beroepsgroepen werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, en verwante terreinen: psychiaters, gezondheidszorgpsychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten, orthopedagogen, psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden, geestelijk verzorgers en andere hulpverleners en zorgmanagers. De opzet en uitwerking maken het boek tevens geschikt voor het (activerend) onderwijs in de zorgsector.


Book
Effectief verplegen 0 : handboek voor evidence based verpleegkundig handelen
Authors: --- ---
ISBN: 9789057401237 Year: 2009 Publisher: Dwingeloo Kavanah

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Woord-vooraf1 Evidence based verpleegkundig handelen2 Toepassing van evidence based practice in een elektronisch zorgdossier3 Klinisch redeneren4 Verpleegkundig onderzoek5 Verpleegkundige richtlijnen6 Morele besluitvorming

Keywords

verpleegkundig onderzoek --- evidence-based nursing --- Nursing --- ethiek --- richtlijnen (zorg) --- besluitvorming --- evidence-based verpleegkunde --- verpleegkunde --- 613.2 --- evidence based nursing --- 613.22 --- beroepsuitoefening --- elektronisch patiëntendossier --- klinisch redeneren --- professioneel handelen --- protocol --- richtlijnen --- verpleegkundig beroep --- verpleegkundige diagnose --- verpleegkundige ethiek --- verpleegprocedure --- 616.083.0 --- Bioethiek --- Dossier --- Evidence-based nursing --- Moraal (ethiek) --- Reflectief denken --- Verpleegkundige diagnose --- Verpleegkundige research (verpleegkundig onderzoek) --- Verpleegplan --- evidence-based nursing (gez) --- verpleegkundig beroep (gez) --- verpleegkundig onderzoek (gez) --- autonomie --- beslissingsbekwaamheid --- deontologie (beroepscode, code, plichtenleer) --- elektronisch dossier --- ethiek (moraal) --- evidence-based onderzoek (evidence-based medicine) --- klinisch paden (zorgpad) --- verpleegkundig onderzoek (nursing research) --- verpleegkundige interventies --- verpleegprocedure (protocol) --- verpleegkunde - inleidingen --- Verpleegkundig onderzoek - Theorieën --- (zie ook: klinisch paden) --- Verpleegkunde --- Evidence based nursing --- Evidence based onderzoek --- 613.21 Basisverpleegkunde, procedures en interventies --- 613.22 Verpleegkundig onderzoek, theorieën --- basisverpleegkunde --- medische ethiek --- theorieën van de verpleegkunde --- verpleegkundig management --- verpleegmethoden --- verpleegplan --- zorgmanegement --- Evidence-based medicine


Book
Reflectie in de verpleegkundige beroepsuitoefening
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9051898487 Year: 2005 Publisher: Utrecht Lemma

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Recente ontwikkelingen in de verpleegkunde, zoals aandacht voor research-based nursing en onderwijs, de ontwikkelingen van standaarden en classificaties en klinische besluitvorming dragen ertoe bij dat verpleegkundigen hun denken en handelen leren verwoorden, verklaren, verantwoorden en verbeteren in relatie tot een steeds veranderde praktijk van verplegen.Reflectie op de eigen praktijkvoering en die van anderen wordt beschouwd als een integraal onderdeel van verplegen. Door toepassing van reflectie kan de verpleegkundige zich ontwikkelen tot een kritisch, analytisch beroepsbeoefenaar die eigen beroepsmatig handelen kan onderbouwen vanuit kennis en nieuwe kennis kan ontwikkelen waardoor de kloof tussen theorie en praktijk kleiner wordt. Er zijn vele definities van reflectie. Volgens Vermunt (1992) is het reflecteren een metacognitieve vaardigheid, waarbij de persoon nieuwe kennis en inzichten opdoet op basis van een doorgemaakte situatie. Door de situatie te analyseren en de handelingswijze, de ontstane gevoelens en de gebruikte kennis te overdenken kan nieuwe kennis ontstaan die in een andere soortgelijke situatie gebruikt kan worden.Het reflecteren is een proces dat aangeleerd kan worden. Hiervoor bestaan verschillende methoden en modellen. Tevens kunnen de uitkomsten van reflectie vastgelegd worden in verschillende hulpmiddelen, zoals een logboek, port-folio of dagboek1. Inleiding.2. Reflectie in de verpleegkundige beroepsuitoefening.3. Opvattingen over leren en reflecteren.4. Het leerproces van het reflecteren.5. Modellen en methoden voor reflectie.6. Middelen coor reflectie7. Ethiek en reflectie.8. Reflectie en cultuurverschillen.9. Reflectiemodellen in de praktijk.


Book
Leren over leven in loyaliteit. Over contextuele therapie
Authors: --- ---
ISBN: 9033440091 Year: 1999 Publisher: Leuven/Amersfoort Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Na een periode van individuele bevrijding van rigide maatschappelijke en religieuze normen, gaan mensen weer op zoek naar verbondenheid en gemeenschap. Het contextuele gedachtegoed helpt deze verbondenheid te definiëren en roept ook onmiddellijke herkenning op, zowel voor de hulpverlener als voor de cliënt. Contextueel werken in de hulpverlening is een integratief model, waarbij de relationele ethiek en loyaliteit worden aangewend als motiverende krachten bij deze dynamische verbondenheid, maar waarbij de openheid voor andere modellen en dimensies noodzakelijk blijft. Om cliënten te kunnen helpen bij hun individuatie in verbondenheid, is een langdurige training noodzakelijk: de hulpverlener moet immers een evenwicht kunnen vinden tussen verbinden en scheiden, mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheden en op hun grenzen, hun belangen en die van de andere. In dit boek wordt vooreerst het begrippenkader van de contextuele theorie (zoals uiteengezet door psychiater en gezinstherapeut Ivan Boszormenyi-Nagy) verduidelijkt en uitgediept. In een tweede deel worden de consequenties voor de therapeutische praktijk van het contextueel werken uiteengezet in functie van meer algemene aspecten van het hulpverleningsproces: parentificatie, omgaan met emoties, werken met partners, betekenis van broers en zussen. In het derde deel ten slotte worden meer specifieke problematieken uitgewerkt: sociale angst en verlegenheid, seksueel misbruik, psychische stoornissen, migratie

Keywords

Contextuele therapie. --- Hulpverlening --- Relatietherapie. --- Seksueel geweld --- Verlegenheid --- Verslaving --- Methodiek. --- Hulpverlening. --- Psychiatry --- Sociology of the family. Sociology of sexuality --- emoties --- partnerrelatietherapie --- verslaving --- broers en zussen --- Sociology of social care --- therapeutische stromingen --- contextuele hulpverlening --- seksueel misbruik --- psychiatrische patiënten --- hulpverlening --- intermenselijke relaties --- migrantenproblematiek --- systeemgericht welzijnswerk --- verlegenheid --- interculturele hulpverlening --- incest --- ouder-kind relatie --- Boszormenyi-Nagy --- gehechtheid --- #KVHB:Contextuele therapie --- #KVHB:Cross-culturele psychologie --- #KVHB:Gezinstherapie --- #KVHB:Hulpverlening --- #KVHB:Seksueel misbruik. Zie ook: Geweld --- #KVHB:Verlegenheid --- #KVHB:Verslaving --- 607.43 --- brussen --- contextuele therapie --- loyaliteit --- migranten --- systeemdenken --- 361.1 --- 159.94 --- 613.8 --- 362.9 --- 343.62 --- 159.92 --- 159.987 --- Relatietherapie --- 364 --- #SBIB:316.8H30 --- #GBIB:IDGP --- 364.280 --- Gezinstherapie --- Systeemtherapie (contextuele hulpverlening) --- Emoties --- Familiebegeleiding (ouderbegeleiding) --- Ouder-kind relatie (moeder-kind relatie) --- Incest --- Psychiatrische patient (chronische psychiatrische patiënt) --- Sociale psychiatrie --- Moraal (ethiek) --- Alcoholisme --- Drugs --- Toxicomanie (verslaving) --- Assertiviteit --- Partnerrelatietherapie (huwelijkstherapie, echtpaartherapie) --- Transculturele psychiatrie --- Migrantenproblematiek --- 607.2 --- gezinstherapie (gez) --- psychiatrische verpleegkunde (gez) --- psychotherapie (gez) --- relaties (gez) --- 364.044 --- Contextuele hulpverlening --- Ethiek --- Gezin --- Loyaliteit --- Migranten --- Relaties --- Seksueel misbruik --- 364 Maatschappelijke hulpverlening --- Maatschappelijke hulpverlening --- Professies en methoden in het welzijnswerk: sociaal werk, vrijwilligerswerk, hulpverleningsmethoden … --- methodiek --- Psychiatrische verpleegkunde --- Seksuele mishandeling --- Therapie --- Psychiatrie --- Allochtonen --- 364.04 --- Relatie --- Emotie --- Allochtoon --- Gokken --- Internet --- Autochtoon --- Persoon met een migratieachtergrond


Book
Moeilijke woorden?! : politiek zakwoordenboek
Authors: ---
ISBN: 9077942114 9789077942116 Year: 2005 Publisher: Heverlee Toemeka

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

1. Ethisch omgaan met ouderen2. Hygiënische zorg bij ouderen3. Vrijheidsbeperking bij ouderen4. Maaltijdzorg voor ouderen5. Kunstmatige voedsel- en vochttoediening6. Afbouw van de medische behandeling7. Euthanasie bij ouderen8. Zelfdoding bij ouderen

Keywords

#GGSB: Moraaltheologie (algemeen) --- #gsdb5 --- Health Services for the Aged --- Ethics, Medical. --- Academic collection --- 665 Bejaarden --- 170 ethiek --- -053.9 ouderen --- 36 sociale dienstverlening --- (493) Vlaanderen --- 364.4-053.9 <493> --- 351.84*6 --- 253:362.1 --- 241.63*4 --- geriatrische verpleegkunde --- ethiek --- geriatrie --- 605.93 --- 614.25 --- bejaarden (gez) --- bejaardenzorg (gez) --- ethiek (gez) --- maatschappelijk werk --- ouderenzorg --- zorgverlening --- 613.73 --- Ouderenzorg --- Zorgverlening --- Euthanasie --- Zelfdoding --- Ethiek --- Bejaarden --- 241.63*4 Theologische ethiek: euthanasie --- Theologische ethiek: euthanasie --- 253:362.1 Pastoraal voor zieken, ouderen en stervenden --- Pastoraal voor zieken, ouderen en stervenden --- 351.84*6 Welzijnsrecht. Wetgeving i.v.m.bejaardenzorg --- Welzijnsrecht. Wetgeving i.v.m.bejaardenzorg --- Medical Ethics --- Medicine --- Professionalism --- Bioethics --- 364.4-053.9 <493> Hulpverlening aan bejaarden--België --- Hulpverlening aan bejaarden--België --- ethics. --- ouderdomsziekten, geriatrie --- ethics --- Ouderenzorg. --- dementie --- Geriatric nursing --- euthanasie --- Age group sociology --- Philosophical anthropology --- zelfdoding --- fixeren (zorg) --- Geriatrics --- deontologie --- Professional ethics. Deontology --- ethiek (zorg) --- vrijheidsbeperking (zorg) --- gerontagogie --- sondevoeding --- #GBIB:CBMER --- C3 --- bejaardenzorg --- waardigheid (x) --- zelfmoord --- BPB0601 --- medische ethiek --- 324 --- 603.1 --- 613.64 --- RVT --- bejaarden --- dwangmiddelen --- eten --- gezondheidszorg --- hygiëne --- kunstmatige voedsel- en vochttoediening --- palliatieve zorgen --- terminale zorgen --- (bejaarden) ((ouderen)) --- 614.22 --- 614.25.053.9 --- Baden (hygiene) (wassen) --- Bejaarden (ouderen) --- Bejaardenzorg (ouderenzorg) --- Dementie --- Dwangmiddelen (fixatiemiddelen) --- Eten --- Ethiek (moraal, zedenleer) --- Ethiek in de hulpverlening (hulpverleningsethiek) --- Euthanasie (actieve) --- Medische ethiek --- Moraal (ethiek) --- Palliatieve zorgen (hospice, terminale zorgen) --- Patiëntenbegeleiding (patiëntenvoorlichting) --- Sondevoeding --- Stervensbegeleiding --- Versterven (niet-reanimeren, euthanasie (passieve), do not resuscitate) --- Woon- en zorgcentrum (verpleeghuis, rust- en verzorgingstehuis, bejaardentehuis) --- Zelfmoord (suïcide , zelfdoding) --- Ziekenverpleging (verpleging) --- 610.17 )* MEDISCHE ETHIEK --- verpleegkundige ethiek --- 613.62 --- ADL (Activteiten Dagelijks Leven, Katz-schaal, zelfredzaamheid) --- bejaarden (ouderen) --- dementie (dementia, dementia senilis) --- dwangmiddelen (vrijheidsbeperkende middelen) --- eten (maaltijdgebeuren) --- ethiek (moraal) --- individuele hygiëne (lichaamsverzorging) --- patiënt-verpleegkundige relatie (verpleegkundige-patiënt relatie) --- sondevoeding (enterale voeding) --- stervensbegeleiding --- vochttoediening --- voedingshygiëne (voedingsgewoonten) --- wilsbekwaamheid --- wilsonbekwaamheid --- zelfbeschikking --- zelfdoding (suïcide, zelfmoord) --- zelfzorg --- ziektebeleving --- Geriatrie --- Psychogeriatrie --- S2006242.JPG --- autonomie --- sociale ethiek --- Kunst en cultuur --- Sociale problemen van en zorg voor ouderen; algemeen --- Geriatrische verpleegkunde --- (zie ook: terminale zorgen) --- (zie ook: gerontologie) --- (zie ook: dood, euthanasie, palliatieve zorgen, rouw, terminale zorgen) --- (zie ook: euthanasie) --- 362.6 --- 179.7 --- 172 --- kunstmatige voeding --- Ethics, Medical --- Ouderen --- Politiek --- Toegankelijkheid --- Kansarmoede --- 603.2 --- dementia --- eetstoornissen --- immobiliseren --- vrijheidsbeperkende middelen --- Oudere --- Godsdienst --- Sport --- Duurzaamheid --- Filosofie --- Psychologie --- Sociologie --- Man --- Gemeenschap --- School --- Buurt --- Cultuur --- Erfelijkheidsleer --- Stadssamenleving --- Technologie --- Voeding --- Maatschappij --- Verpleegkunde --- Drank --- Gezondheid --- Volwassene --- Film --- Moraaltheologie (algemeen) --- Hygiene. Public health. Protection

Listing 1 - 10 of 10
Sort by