Narrow your search

Library

Hogeschool West-Vlaanderen (5)

Odisee (4)

Arteveldehogeschool (3)

Thomas More Kempen (3)

VIVES (3)

Hogeschool Gent (2)

UCLL (2)

VUB (2)

EhB (1)

KBR (1)

More...

Resource type

book (5)


Language

Dutch (5)


Year
From To Submit

2016 (1)

2012 (1)

2005 (1)

2004 (1)

2001 (1)

Listing 1 - 5 of 5
Sort by

Book
Dik. Lelijk. Wijf. : over bodyshaming en zelfbeeld
Author:
ISBN: 9789089316448 Year: 2016 Publisher: [Gent] Borgherhoff & Lamberigts

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De kerel staart me aan en vervolgens spreekt hij drie woorden uit, benadrukt door een punt na elk woord: "Dik. Lelijk. Wijf." Even stopt de wereld met draaien." Veel tijdschriften staan vol met hoe je je lichaam kan perfectioneren: hoe je gewicht kan verliezen, hoe je dunner kan lijken, hoe je imperfecties kan wegwerken. Een acteur die op korte tijd veel bijkomt, krijgt een stroom aan negatieve commentaren over zich heen. Een mager meisje is meteen een anorexiapatiënt. Bodyshaming is de norm, en daar worden we ons nu pas bewust van. Dat we daar schoon genoeg van hebben, bewees journaliste, schrijfster en fervent blogger Anke Wauters met het succes van haar blogbericht over bodyshaming en hoe dat je zelfbeeld beïnvloedt. Haar tekst ging onmiddellijk viraal en werd door meer dan een half miljoen mensen gelezen en gedeeld. In haar boek diept zij het onderwerp op een eerlijke en compromisloze manier uit. 'Dik. Lelijk. Wijf.' is een boek over de lelijke kant van schoonheidsidealen, de mythe van het magere meisje en leven in een kleine wereld. Anke schrijft bodyshaming, overgewicht, eetstoornissen en depressie van zich af. En zo verkent ze op een openhartige manier onze gedeelde angsten over uiterlijk, gewicht en schoonheid.


Book
Eet mij : de psychologie van eten, diëten en te veel eten
Authors: ---
ISBN: 9789490574758 Year: 2012 Publisher: Amsterdam Maven Publishing

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Eet mij gaat over honger, over supermarkten en over reclame. Het gaat over de illusie van diëten en de stigma's van dik zijn. Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen gaan op zoek naar de ware aard van ons eetgedrag. Ze combineren de nieuwste inzichten uit hersenwetenschap, genetica en fysiologie en laten zien dat iemands gewicht niet zozeer een keuze is, zoals dieetgoeroes ons vaak doen denken, maar voornamelijk afhankelijk is van aangeboren eigenschappen en invloeden uit de omgeving. Op confronterende wijze laten de auteurs zien hoe we, zonder het door te hebben, dagelijks verwikkeld zijn in een ongelijke strijd tegen supermarkten, marketeers en reclamebureaus, die eropuit zijn ons meer te laten consumeren. Ook plaatsen ze de discussie over obesitas in een breder perspectief: onze angst voor overgewicht blijkt behoorlijk ontspoord.Eet mij reikt nieuwe handvatten aan om grip te krijgen op ons eetgedrag. Maar wees gerust: deze handvatten hebben niets te maken met nieuwe diëten of magische ingrediënten, maar alles met de psychologie van eten.Bron : http://www.mavenpublishing.nl


Book
Snoepje, Seppe?
Author:
ISBN: 9789086610747 Year: 2005 Publisher: Brugge Die Keure

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dikkertje Dap klom op de trap, 's morgens vroeg om kwart voor zeven om de giraf een klontje te geven ... Dikkertje Dap, zo wordt Seppe voortaan door de pestkoppen in de klas genoemd. Omdat hij wat aan de ronde kant is. Dat is hij beu en beslist er iets aan te doen. Drie maanden wil hij stoppen met snoepen en cola drinken. En hij hoopt dat Mientje daarna zijn vriendinnetje wil zijn.


Book
Cognitieve gedragstherapie bij obesitas
Authors: --- ---
ISBN: 9031343692 9789031343690 Year: 2004 Publisher: Houten Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Obesitas, Latijn voor gezetheid of dikte en ook wel 'adipositas' genoemd, staat voor vetzucht. Personen met obesitas hebben een teveel aan lichaamsvet en overschrijden daarmee meestal een 'gezond' lichaamsgewicht. Sinds 1998 wordt obesitas door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een chronische ziekte opgevat. Als zodanig wordt obesitas vooral als een medisch probleem gezien. Zelf staan obesitaspatiënten hier ambivalent tegenover. Aan de ene kant helpt het hun om op die manier van een stigma af te komen. Anderzijds worden personen met een extreem overgewicht toch liever niet als 'zieken' bestempeld. Obese personen kunnen wel zeer onder hun lichamelijke handicap gebukt gaan. De zwaarlijvigheid noodzaakt velen hulp te zoeken -behalve uit esthetische overwegingen- ook vooral vanwege bijkomende lichamelijke klachten. Velen krijgen echter ook met psychosociale problematiek te maken ten gevolge van hun overgewicht.Dit boek beschrijft de achtergronden van obesitas en de laatste wetenschappelijke inzichten. Mede door de vele voorbeelden biedt het een handreiking voor therapeuten die cliënten met obesitas behandelen.


Book
Behandelingsstrategieën bij kinderen met overgewicht
Authors: ---
ISBN: 9031336467 9789031336463 Year: 2001 Publisher: Houten Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Steeds meer kinderen hebben te kampen met gewichtsproblemen. In Nederland en België komt kinderobesitas grofweg voor bij 15% van de kinderen, één op zeven dus. De prognoses zijn daarenboven niet goed, zeker niet wanneer ook een of beide ouders last hebben van zwaarlijvigheid. De kansen op spontaan herstel worden geringer naarmate de leeftijd stijgt. Hoe vroeger de problemen beginnen, hoe langer ze aanhouden, des te groter ook de gezondheidsrisico's. Bovendien rapporteren vele obese kinderen en adolescenten ook psychosociale problemen. Door verschillende instanties wordt ervoor gepleit om het obesitasprobleem duidelijk in kaart te brengen. Er is vraag naar eenduidige informatie. De laatste decennia is er ook meer expertise over obese kinderen voorhanden, waardoor het momenteel mogelijk is om vanuit verschillende disciplines het probleem te benaderen. Het is dan ook de opzet geweest van dit boek om obesitas vanuit deze verschillende invalshoeken te bespreken.Er zijn nog steeds mensen die zich de vraag stellen of ingrijpen gewenst is. Men hoopt dat het er wel 'uit zal groeien'. Vaak is dit uit vrees om meer kwaad dan goed te doen. Toch zijn er voldoende aanwijzingen dat interventies op kinderleeftijd het meest hoopgevende perspectief bieden in de strijd tegen het inperken van de immense obesitasproblemen in de Westerse wereld. Wel zijn er terecht veel twijfels omtrent 'verantwoorde' therapieën. Dit boek besteedt daarom uitvoerig aandacht aan de diverse mogelijkheden tot interventie en kan een goed hulpmiddel zijn voor allen die te maken hebben met (te) dikke kinderen.

Listing 1 - 5 of 5
Sort by