Listing 1 - 9 of 9 |
Sort by
|
Choose an application
392.8 --- C3 --- kloosters --- kookkunst --- cultuurgeschiedenis (x) --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Kunst en cultuur
Choose an application
Housekeeping --- kookboek --- kerkelijk jaar --- kerkelijke feesten --- seizoenen --- zingeving --- 392.8 <4> --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme--Europa --- 392.8 <4> Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme--Europa --- cookbooks
Choose an application
Alcoholism --- Alcoholics --- Temperance --- History. --- Prevention. --- Rehabilitation --- 392.8 --- -Alcoholism --- -Temperance --- -Abstinence --- Drunkenness --- Intemperance --- Intoxication --- Total abstinence --- Controlled drinking --- Drinking of alcoholic beverages --- Prohibition --- Addiction to alcohol --- Alcohol abuse --- Alcohol intoxication --- Dipsomania --- Drinking problem --- Inebriety --- Jellinek's disease --- Liquor problem --- Substance abuse --- Drinkers, Problem --- Drunkards --- Drunks --- Inebriates --- Problem drinkers --- Addicts --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- History --- Prevention --- Patients --- -Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- -392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Abstinence --- alcoholisme --- C5 --- preventie --- Maatschappelijke organisaties en maatschappelijk leven --- Intoxication, Alcohol --- Abstinence, Alcohol --- Alcohol abstinence
Choose an application
Eten is altijd al meer geweest dan voedsel consumeren. In dit boek wordt gefocust op het besef dat ‘wat je eet’ en ‘wie je eet’ er toe doet. Mag alles gegeten worden? De organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) vindt alvast van niet en sluit hiermee in zeker zin aan bij de ‘oude’ voedselrestricties van joden en moslims, ook wel ‘spijswetten’ genoemd. De Joodse traditie meent dat we ons via voedsel kunnen verheffen tot een hoger geestelijk niveau. Het strikte opvolgen van de kosjer voorschriften, de praktijk van het kasjroet, komt in dit boek ter sprake. Ook moslims besteden uitzonderlijke zorg aan spijswetten. Wie ooit gevlogen heeft met een Turkse vliegtuigmaatschappij weet dat het voedsel gecertificeerd is. Maar waarom zijn varkens haram en niet halal en delen moslims dit voedselvoorschrift met joden? En hoe hanteren voedseldistributeurs de kasjroetlijst die het Rabbinaat jaarlijks uitbrengt? Jezus van Nazareth spreekt wel veel over voedsel maar spijswetten zijn overbodig. Perioden van niet-eten of vasten zijn echter wel belangrijk. Vasten in de aanloop naar belangrijke feesten zijn standaard in de christelijke traditie en zijn vergelijkbaar met de ramadan in de islam of Jom Kippoer in het jodendom. Kan vasten opnieuw iets betekenen, gezien de nieuwe aandacht voor voedsel? Kunnen we de bijbelse voedselsymboliek heractualiseren? Brengt rust in het hoofd trouwens ook geen rust in de stofwisseling: van het vroegere ‘versterven’ naar spiritueel afvallen? Voldoende stof om over na te denken. Voedsel is nooit en nergens een neutraal gegeven. Nadenken over oude en nieuwe ‘spijswetten’ - belangrijk in religies én in een geseculariseerde samenleving - is daarom interessant.
Christian moral theology --- C1 --- voeding --- religieuze symboliek --- consumentenaangelegenheden --- godsdienst --- 392.8 --- 641 <09> --- Academic collection --- Voeding --- Ethiek (moraal, zedenleer) --- #GGSB: Jodendom --- 210 --- voeding en maatschappij --- Kerken en religie --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Geschiedenis van de voeding --- 641 <09> Geschiedenis van de voeding --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Jodendom
Choose an application
History of civilization --- anno 1900-1999 --- Belgium --- Geschiedenis van de nieuwste tijden --- Histoire contemporaine --- Recepten (kookkunst) --- Recettes culinaires --- voedsel --- arbeid --- dienstbode --- 1900 - 1960 --- 392.8 --- voeding --- sociale klassen --- dienstpersoneel --- getuigenis --- 20ste eeuw (x) --- iconografisch materiaal --- KADOC (x) --- Cultuursociologie --- Klassen / klasse-begrip / klassenstrijd --- Mentaliteitsgeschiedenis --- Sociale geschiedenis --- 20ste eeuw --- sociale ongelijkheid --- 906.3 --- Gerechten --- Voeding --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- 1900 - 1960. --- Cooking --- History --- Social classes
Choose an application
iconografisch materiaal --- Monasticism and religious orders --- -392.8 --- voeding --- abdijen --- kloosters --- kookkunst --- kloosterleven --- kerkelijk jaar --- C2 --- congregaties (kloosterorden) (x) --- 271-8 --- Monachism --- Monastic orders --- Monasticism and religious orders for men --- Monasticism and religious orders of men --- Orders, Monastic --- Religious orders --- Brotherhoods --- Christian communities --- Brothers (Religious) --- Friars --- Monks --- Superiors, Religious --- Pictorial works --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Religieuze instituten --- Specifieke kloostergebruiken. Intellectuele - en handenarbeid. Specifiek apostolaat --- 271-8 Specifieke kloostergebruiken. Intellectuele - en handenarbeid. Specifiek apostolaat --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- -Pictorial works --- Europe --- Religious life and customs --- -Pictorial works. --- West-Europa (x) --- 392.8 --- Orders, Religious --- Council of Europe countries --- Eastern Hemisphere --- Eurasia --- Pictorial works. --- dagelijks leven --- overzicht --- religieuzen --- #GGSB: Geschiedenis (Europa) --- #GGSB: Religieus leven --- #gsdb8 --- 271 --- Kloosterwezen. Religieuze orden en congregaties. Monachisme --- Religious architecture --- Art --- History of civilization --- Christian religious orders --- Western Europe --- Geschiedenis (Europa) --- Religieus leven --- Gastronomie --- recepten --- Monasticism and religious orders - Europe - Pictorial works --- Europe - Religious life and customs - Pictorial works
Choose an application
Biotechnology --- anno 2010-2019 --- anno 2000-2009 --- anno 1800-1999 --- Flemish Brabant --- Biercultuur --- Jenevercultuur --- Vlaams-Brabant --- 641 --- 392.8 --- 766:659.126 --- C3 --- brouwerij (x) --- alcoholisme --- Vlaams Brabant [provincie in gewest Vlaams Gewest - BE] --- 949.32 --- Voeding. Voedsel--(zie ook {392.8}) --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Toegepaste grafische kunsten. Gebruiksgrafiek: Commerciële grafiek-:-Trade marks. Logos. House colours etc. --- Kunst en cultuur --- Geschiedenis van België: hertogdom Brabant; provincie Brabant--(reg./lok.) --- Brouwerij (x) --- Alcoholisme --- 766:659.126 Toegepaste grafische kunsten. Gebruiksgrafiek: Commerciële grafiek-:-Trade marks. Logos. House colours etc. --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- 949.32 Geschiedenis van België: hertogdom Brabant; provincie Brabant--(reg./lok.) --- Voeding. Voedsel--(zie ook {392.8}). --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme. --- Brouwerij (x). --- Alcoholisme. --- Vlaams Brabant [provincie in gewest Vlaams Gewest - BE]. --- Geschiedenis van België: hertogdom Brabant; provincie Brabant--(reg./lok.). --- Kunst en cultuur. --- Flemish Brabant (Belgium) --- History --- Beer --- Belgium --- Brabant (Belgium) --- Drinks and drinking --- Toegepaste grafische kunsten. Gebruiksgrafiek: Commerciële grafiek-:-Trade marks. Logos. House colours etc --- 678.73 --- Jenever --- Bier--Vlaams-Brabant--geschiedenis --- Cafés--Vlaams-Brabant --- Geschiedenis van België: hertogdom Brabant--provincie Brabant--(reg./lok.)
Choose an application
Jacob van Maerlant beschreef in 1266-1269 in Der Naturen Bloeme hoe de vrucht van de Jeneverboom in wijn gekookt, goed was tegen lancevel of krampen in de ingewanden. Deze digestieve drank beschouwt Professor Eric Van Schoonenberghe als onmiddellijke voorouder van ‘onze’ jenever. Sinds de middeleeuwen is de geschiedenis van jenever er één van spannende, luisterrijke, maar ook ontluisterende bladzijden. Middeleeuwse alchemie, de verspreiding van de distileerkunst, de wereldverovering van de brandewijn, stoken met de alambiek en de stookkolom, de eerste industriële stokerijen, de invloed van de fiscaliteit, de repressieve wetgeving en de publiciteit, dit alles wordt uitgebreid beschreven in deze schitterende band versiert met talloze kunstfoto's
History of civilization --- Belgium --- Netherlands --- Boissons --- Dranken --- Geschiedenis --- Histoire --- Braekeleer, Henri de: De oude herberg 'Het Loodshuis' te Antwerpen, 1877-1877 (1029). --- Woestyne, Gustave Van De: De likeurdrinksters, 1922-1922 (2732). --- Cultuurgeschiedenis. --- jenever --- geschiedenis --- Nationaal Jenevermuseum (Hasselt) --- alcoholstokerijen --- Nederlanden --- Boisson alcoolisée --- Distillerie --- Pays-Bas (anciens) --- 663.5 --- 766:659.126 --- 392.8 --- 659.13 --- kunstboek --- alcoholgebruik (x) --- Vlaams Gewest [gewest in land België - BE] --- middeleeuwen (x) --- nieuwe tijd (x) --- economische geschiedenis (x) --- 19de eeuw (x) --- 20ste eeuw (x) --- 392.86 --- Jenever --- Potable alcohol. Spirituous liquors (ardent spirits). Alcohol distillation, refining --- Toegepaste grafische kunsten. Gebruiksgrafiek: Commerciële grafiek-:-Trade marks. Logos. House colours etc. --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Visual advertising media --- Exhibitions --- 659.13 Visual advertising media --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- 766:659.126 Toegepaste grafische kunsten. Gebruiksgrafiek: Commerciële grafiek-:-Trade marks. Logos. House colours etc. --- 663.5 Potable alcohol. Spirituous liquors (ardent spirits). Alcohol distillation, refining --- Beverages --- History --- Drinking customs --- Benelux countries --- Toegepaste grafische kunsten. Gebruiksgrafiek: Commerciële grafiek-:-Trade marks. Logos. House colours etc --- Eaux-de-vie --- Distilleries --- Pays-Bas --- Histoire. --- jenever, gin --- alcoholstoker --- jenever, gin. --- geschiedenis. --- Nationaal Jenevermuseum (Hasselt). --- alcoholstoker. --- Nederlanden.
Choose an application
Dit boek gaat over worst, taart, faro, masteluinbrood, château Lafitte, ajuinsaus, tarbot, groentekrans, friet en nog veel meer soorten voedsel en drank. Het schetst wie wat at, wanneer en waarom, hoe er werd gekookt en wat de voeding kostte. Informatie uit de (keuken)archieven van Leopold II, uit ongekende rapporten over de honger rond 1920 en uit enquêtes over de cola-consumptie van de Vlaamse jeugd in 1950 werd verzameld. De voeding van (zeer) arm en (zeer) rijk wordt geplaatst tegen het decor van de grote en kleine maatschappelijke veranderingen van 1800 tot vandaag. (Bron: covertekst)
Diet --- Food habits --- Food --- Sociale geschiedenis: België --- History --- sociale geschiedenis --- levensstandaard --- 392.8 --- 641 <09> --- -Diet --- -Food --- -Food habits --- -#SBIB:949.3H1 --- overzicht --- geschiedenis --- voeding --- sociale klassen --- consumptie --- sociale ongelijkheid --- cultuur --- België --- 392.8 <493> --- #A9401A --- cultuurgeschiedenis --- maatschappelijk welzijn --- Eating --- Food customs --- Foodways --- Human beings --- Habit --- Manners and customs --- Nutrition --- Oral habits --- Foods --- Dinners and dining --- Home economics --- Table --- Cooking --- Dietaries --- Gastronomy --- Health --- 308 --- 339 --- Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- Geschiedenis van de voeding --- -History --- -Geschiedenis van België: godsdienst en cultuur --- Habitudes alimentaires --- Histoire --- Sociale geschiedenis: België. --- 641 <09> Geschiedenis van de voeding --- 392.8 Culinaire gewoonten. Eetgewoonten. Drinkgewoonten. Vasten. Tafeletiquette. Maaltijden. Kannibalisme --- welvaartsstaat --- kansarmoede --- cultuurtrends --- maatschappelijke ontwikkelingen --- mensbeelden --- economische ontwikkelingen --- industrie --- landbouw --- gezondheid --- eetcultuur --- History of civilization --- alcoholisme --- anno 1800-1999 --- Belgium --- Belgique --- --XIVe-XXe s., --- Histoire sociale --- --Vie quotidienne --- --Gastronomie --- --Diet --- voedsel --- Beschavingsgeschiedenis --- Histoire des civilisations --- Recepten (kookkunst) --- Recettes culinaires --- Voeding: België: geschiedenis --- #SBIB:949.3H1 --- Geschiedenis van België: godsdienst en cultuur --- Social aspects --- Primitive societies --- 950 --- eetgewoonten --- histoire culturelle --- XIVe-XXe s., 1301-2000 --- Vie quotidienne --- Gastronomie --- Diet - Belgium - History - 19th century --- Diet - Belgium - History - 20th century --- Food habits - Belgium - History - 19th century --- Food habits - Belgium - History - 20th century --- Food - History - 19th century --- Food - History - 20th century --- BELGIQUE --- ALIMENTATION --- CONDITIONS SOCIALES --- 19E-20E SIECLES --- CONDITIONS ECONOMIQUES --- HISTOIRE
Listing 1 - 9 of 9 |
Sort by
|