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Evaluation de la contamination sérique et alimentaire par les mycotoxines des enfants en âge préscolaire au Bénin
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Bruxelles: UCL,

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Abstract

This study is a project to assess the exposure to mycotoxins and the impact of these mycotoxicoses on the growth of preschool children in Benin. Our results show that all children tested except one, have ochratoxin A (OTA) in the blood at a concentration exceeding 25 ng/l. This correlates with contamination of food by OTA and other mycotoxins searched at concentrations that exceed the regulatory limits of the European Union. The OTA from food was transferred in the blood of children who are heavily exposed being exclusively fed with these contaminated foods (corn flour, soybean, peanut). The presence of OTA has been proved in cereals in Benin since 1993 (Bouraïma and Al., 1993). The current works confirm its presence. We also wanted to see if there was a difference between non-malnourished children and malnourisched children. The group classified as malnourished children had less OTA in blood than those classified as non-malnourished? This group also had a lower protidemia that promoted urinary elimination of the toxin. Indeed OTA binds strongly to plasma proteins and can remain in the blood more than 30 days after a single exposure. It remains to assess more accurately the potential pathological serum levels of OTA found, as well as food contamination by trichothecenes, zearalenone, fumonisin and alfatoxin. Research on mold present in flours collected during our study show that Aspergillus, Penicillium and Fusarium are present. So there may be in food all the toxins which may be produced by these molds. There may also be multiple different mycotoxins contamination resulting in additive and/or synergistic effects. It seems important and necessary to follow these children for quite some time to assess the impact of contamination by orchratoxine A in particular and other mycotoxins on their health and growth. It would be desirable serum concentrations of OTA using substances known to inhibits its distribution and its accumulation. Similarly, it would be desirable to limit the effects of OTA pro oxidants and mycotoxins by providing children with antioxidants like vitamins C and E and polyphenols La présente étude constitue un projet ayant pour but l’évaluation de l’exposition aux mycotoxines et l’impact de ces mycotoxicoses sur la croissance des enfants en âge préscolaire au Bénin. Nos résultats montrent que tous les enfants testés sauf un, ont de l’ochratoxine A (OTA) dans le sang à une concentration supérieure à 25 ng/l. cela est en corrélation avec la contamination de tous les aliments par l’OTA et par les autres mycotoxines recherchées à des concentrations qui dépassent les limites réglementaires de l’Union Européenne. L’OTA présente dans l’alimentation est passée dans le sang des enfants qui y sont fortement exposés étant presque exclusivement nourris avec ces aliments contaminés (farine de maïs, de soja, d’arachide). La présence de l’OTA a été révélée dans les céréales au Bénin depuis 1993 (Bouraïma et al, 1993). Les travaux en cours confirment cette présence. Nos avons également voulu voir s’il y avait une différence entre enfants non-malnutris et malnutris. Le groupe des enfants classés comme malnutris a sensiblement moins d’OTA dans le sang que ceux classés non-malnutris. Ce groupe a aussi une protidémie globale plus faible qui favorise l’élimination urinaire de la toxine. En effet, l’OTA se lie fortement aux protéines plasmatiques et peut rester dans le sang plus de 30 jours après une exposition unique. Il reste cependant à évaluer avec plus de précision la potentialité pathologique des concentrations sériques d’OTA trouvées, de même que la contamination des aliments par les trichothécènes, la zéaralénone, les fumonisines et les aflatoxines. Les recherches sur les moisissures présentes dans les farines prélevées lors de notre étude montrent qu’il y a la présence d’Aspergillus, de Penecillium et de Fusarium. Il pourrait donc y avoir dans les aliments toutes les toxines susceptibles d’être produites par ces moisissures. Il pourrait également y avoir une multi-contamination par différentes mycotoxines entraînant des effets additifs et/ou synergiques. Il nous semble important et nécessaire de suivre ces enfants pendant encore quelques temps afin d’évaluer l’impact de la contamination par l’ochratoxine A en particulier et par les autres mycotoxines en général, sur leur santé et leur croissance. Il serait souhaitable de faire baisser les concentrations sériques d’OTA en utilisant des substances connues pour inhiber sa distribution et son accumulation. De même, il serait souhaitable de limiter les effets pro oxydant de l’OTA et des mycotoxines en donnant aux enfants des antioxydants comme les vitamines C et E et des polyphénols


Book
Aspergillosis: from diagnosis to prevention
Author:
ISBN: 9048124077 9786612830563 9048124085 1282830562 Year: 2010 Publisher: Dordrecht : Springer Netherlands : Imprint: Springer,

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Abstract

Aspergillosis is an infection or allergic response caused by the fungus Aspergillus. Aspergillus conidia are widely dispersed in the environment and can easily reach human lungs and/or paranasal sinuses: most people inhale Aspergillosis spores every day! The label Aspergillosis is used for several diverse clinical conditions. For instance, invasive Aspergillosis typically affects severely immunocompromised patients such as those with prolonged neutropenia or receiving therapy with steroids. On the other hand, allergic forms of Aspergillosis cause exuberant clinical syndromes that mostly affect patients with asthma and cystic fibrosis. Slowly destructive lung diseases may also occur in the apparently immunocompentent host, especially in the context of previous damage to the lung architecture. These are difficult-to-diagnose infections, and diagnostic tests perform differently depending on the specific scenario. This book summarizes the current knowledge about Aspergillosis, covering: Epidemiology Pathogenesis Clinical manifestations Diagnosis Treatment Prevention Written by internationally respected authors, the information presented in this book adds for a better understanding of Aspergillosis by providing a comprehensive and clear overview of all aspects associated with this complex disease.

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