Narrow your search

Library

EHC (3)

KU Leuven (3)

Documentatiecentrum Vlaams-Brabant (1)

EhB (1)

KBR (1)

UAntwerpen (1)

UGent (1)


Resource type

book (3)


Language

Dutch (3)


Year
From To Submit

2022 (3)

Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Book
Vrijheid, vetes, vagevuur. De middeleeuwen in de Friese landen.
Author:
ISBN: 9789056159726 9056159720 Year: 2022 Publisher: Gorredijk : Noordboek,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Vrouwen behangen met blinkende juwelen en krijgers met polsstoksperen en opgeschoren haar in een land waar kastelen, kerken en kloosters de skyline domineren. Het gaat hier niet over een fantasiewereld, maar over Friesland in de volle en late middeleeuwen. Tot de zestiende eeuw omvatte Friesland niet alleen de huidige gelijknamige provincie, maar ook het Groningse Ommeland en het Duitse Ostfriesland. In tegenstelling tot de meeste andere Europeanen in die tijd, stonden de Friezen niet onder het gezag van een 'grote baas': de macht van de graven en bisschoppen reikte niet ver genoeg. De noorderlingen bestuurden zichzelf, en beschouwden dat als de kern van hun Friese Vrijheid. Deze bijzondere politieke situatie werkte overal in de samenleving door, zoals in rechtspraak, bestuur, taal, vechtstijl en zelfs mode. Hierdoor had het gebied een heel eigen karakter. 'Vrijheid, Vetes, Vagevuur' beschrijft in woord en beeld deze boeiende wereld. Aan de hand van de rijke archeologische collectie middeleeuwse voorwerpen van het Fries Museum, aangevuld met (inter)nationale bruiklenen, komt de eigenzinnige, verdwenen wereld van Friesland tussen 1067-1567 tot leven. En al gaat dit boek over een samenleving uit het verleden, het is niet moeilijk om parallellen te zien met onderwerpen die vandaag de dag nog steeds actueel zijn, zoals oorlog, vrijheid, landschapsgebruik, geloof en identiteit.


Book
Hoogtij van Holland. Het graafschap in de veertiende eeuw.
Author:
ISBN: 9789401918534 9401918538 9789401918541 Year: 2022 Publisher: Utrecht Omniboek

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Over de geschiedenis van Holland in de late middeleeuwen zijn weinig publieksboeken geschreven. Henk 't Jong brengt daar verandering in. Holland werd in de woelige veertiende eeuw, waarin Europa in crisis verkeerde, bestuurd door graven, aanvankelijk afkomstig uit het huis Henegouwen, later uit het Beierse huis. Henegouwer Willem III werd ?de schoonvader van Europa? genoemd vanwege de succesvolle huwelijksallianties van zijn huwbare dochters. Eén van hen, keizerin Margaretha, bestuurde het graafschap namens haar zoon Willem V van Beieren. Dat was niet naar de zin van diverse edelen en steden en zo begonnen wat later de Hoekse en Kabeljauwse twisten zouden worden genoemd.


Book
Op zoek naar Romeinse wegen in Nederland en België
Authors: ---
ISBN: 9789087049591 9087049595 Year: 2022 Publisher: Hilversum Verloren

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Binnen het uitgestrekte Romeinse rijk waren goede verbindingen essentieel om grote afstanden snel te kunnen overbruggen. Wie dit wegennetwerk door Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten wil traceren komt al snel uit op de dertiende-eeuwse Tabula Peutingeriana; oftewel de Peutinger Kaart. Dit middeleeuwse perkament is een kopie van een kaart waarvan de oorsprong teruggaat tot de tijd van keizer Augustus. Op de kaart staan alle belangrijke steden, halteplaatsen en garnizoensplaatsen binnen het rijk, verbonden door rechte wegen en heldere afstandsaanduidigen. Veel moderne steden danken hun Romeinse plaatsaanduiding aan interpretaties gebaseerd op deze kaart. Op de Peutinger Kaart staan in de noordelijke regio Patavia twee wegen getekend tussen Noviomagi en Lugduno. Algemeen wordt aangenomen dat het hier gaat om twee wegen in Nederland, lopend van Nijmegen naar Leiden. Volgens deze consensus verbindt de Noordroute de verschillende castella langs de limes en volgt ze dus de grens van het Romeinse rijk. Historici zijn het echter nooit eens geworden over de loop van de Zuidroute. Op basis van nieuw onderzoek en eigen inzichten verschuift Joep Rozemeyer de oriëntatie van deze twee wegen radicaal. Overtuigend wordt uiteengezet dat vanuit Nijmegen in Romeinse tijd niet strak naar het westen werd getrokken, maar zuidwest. Lugduno blijkt dan ook niet Leiden, hoe trots de stad zelf ook is op deze aangemeten geschiedenis.

Listing 1 - 3 of 3
Sort by