TY - BOOK ID - 894822 TI - Vreemde stoffen in onze voeding : soorten, effecten, normen AU - Massart, Desire L. AU - Deelstra, Hendrik AU - Hoogewijs, Guido PY - 1986 VL - vol 26 SN - 9028911545 PB - Kapellen De Nederlandsche Boekhandel / Pelckmans DB - UniCat KW - Food Additives KW - Food Contamination KW - Legislation, Food KW - 641.1 KW - #KVIV KW - #abib:almm KW - Academic collection KW - $?$88/11 KW - 614.7 KW - 641 KW - 664.05 KW - 628.4 KW - 628.9 KW - Voeding : gevaarlijke stoffen KW - antibiotica KW - carcinogenen KW - hormonen KW - koolwaterstoffen KW - metaalintoxicaties KW - pesticiden KW - radioactiviteit KW - toxicologie (intoxicatie, vergiftiging) KW - voedingshygiëne (voedingsgewoonten) KW - voedingsleer KW - 641.1 Foodstuffs from the point of view of properties. Nutritional value KW - Foodstuffs from the point of view of properties. Nutritional value KW - Food Legislation KW - Food Laws KW - Food Law KW - Food Legislations KW - Law, Food KW - Laws, Food KW - Legislations, Food KW - Food KW - Food Adulteration KW - Adulteration, Food KW - Adulterations, Food KW - Contamination, Food KW - Contaminations, Food KW - Food Adulterations KW - Food Contaminations KW - adverse effects KW - milieu - leefmilieu - milieubeleid (zie ook 712) - duurzame ontwikkeling KW - voeding KW - (zie ook: beroepskanker) KW - (zie ook: endocrinologie) KW - (zie ook: bedrijfshygiëne) KW - (zie ook: voedingshygiëne) KW - legislation & jurisprudence KW - Europe. KW - Northern Europe KW - Southern Europe KW - Western Europe KW - Food additives, adverse effects. KW - Food contamination. KW - Giftige bestanddelen. KW - Legislation KW - Milieuverontreiniging. KW - Voedselvergiftiging. KW - Food, europe. KW - Toxicology KW - voedselvergiftiging KW - Nutritionary hygiene. Diet KW - additieven (voeding) KW - MAC-waarden (Maximaal Aanvaardbare Concentratie) KW - chemische technologie KW - Aliments. Additifs. Toxicologie. KW - Voedsel. Vreemde stoffen. Vergiftigingen. KW - 628.5 KW - voedingsleer (gez) KW - Voeding KW - Voedingsmiddelencontrole KW - Voedselveiligheid. KW - Food adulteration and inspection. KW - Food poisoning. KW - Voedselveiligheid KW - Drank KW - Gezondheid UR - https://www.unicat.be/uniCat?func=search&query=sysid:894822 AB - Bevat ons voedsel vreemde stoffen, en betekent dit een gevaar voor onze gezondheid? Ziedaar de kernvraag van onderhavig boek, dat reeds eerder als monografie nr. 16 in deze reeks verscheen, maar inmiddels grondig werd geactualiseerd resp. herschreven. Over hogergenoemde vraag heerst heel wat onbehagen, nog versterkt door de aandacht die de media regelmatig besteden aan al of niet reële schandalen of schandaaltjes in dit verband. De monografie wil in deze materie een aantal misverstanden rechtzetten. Het accent komt daarbij te liggen op de zo genaamd. 'contaminanten', dit wil zeggen die stoffen die niet opzettelijk aan een voedingsmiddel zijn toegevoegd, maar daarin aanwezig zijn, hetzij als residu, hetzij door migratie, hetzij door de vervuiling van de omgeving. Worden achtereenvolgens behandeld: zware metalen, pesticiden (geheel herschreven), antibiotica en hormonen, mycotoxinen, nitrosaminen, polycyclische koolwaterstoffen, bepaalde industriële producten en radioactieve stoffen. In deze editie werd ook het hoofdstuk 'additieven' herschreven en op substantiële wijze uitgebreid. Additieven (zoals kleurstoffen), door de doorsneeburger meestal in één adem genoemd met contaminanten (zoals kwik in vis), zijn opzettelijke toevoegsels die aan een strikte reglementering zijn onderworpen.Telkens worden de volgende vragen beantwoord: waar komen deze vreemde stoffen vandaan, welke zijn de eventuele schadelijke effecten ervan, wat is de aanvaarde norm en hoe bepaalt men die, wat zegt onze wetgeving (niet)? ER -