Listing 1 - 10 of 29 << page
of 3
>>
Sort by

Book
Die vleugels II : gedichten
Authors: ---
ISBN: 9789021457949 Year: 2015 Publisher: Amsterdam Querido

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Die vleugels : gedichten
Author:
ISBN: 9789021450476 Year: 2013 Publisher: Amsterdam ; Antwerpen : Querido,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Alles waan : Louis Ferron en het Derde Rijk
Author:
ISBN: 9789023493167 Year: 2015 Publisher: Amsterdam ; Antwerpen : De Bezige Bij,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
De laatste deur : zelfmoord in de Nederlandstalige letteren
Author:
ISBN: 9789045021089 9045021080 Year: 2017 Publisher: Amsterdam Uitgeverij Atlas Contact

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Liefde-literatuur-dood is de thematische drie-eenheid binnen het oeuvre van Jeroen Brouwers. Zijn fascinatie voor zelfmoord dateert van het begin van de jaren zeventig, toen een vriendin zich het leven had genomen. Brouwers? wens om het zelfmoordraadsel te begrijpen resulteerde in het inmiddels legendarische boek 'De laatste deur'. 00Dit is de ingrijpend herziene en zeer uitgebreide editie van het dertig jaar geleden verschenen werk, dat handelt over de zelfverkozen dood van Nederlandstalige schrijvers. Vanuit gevoelens van mededogen, begrip en solidariteit met hen die in het verleden en de meer recente tijd de hand aan zichzelf sloegen (van wie hij er enkelen van zeer nabij heeft gekend), poogt Brouwers aan de hand van hun literaire werk een mogelijke verklaring te vinden voor hun ultieme daad. Brouwers karakteriseert op integere en invoelende wijze uiteenlopende figuren als François Haverschmidt (Piet Paaltjens), Menno ter Braak, Halbo Kool, Jan Emmens, Jan Arends, Dirk de Witte, Jan Emiel Daele, Jotie T?Hooft en tal van anderen. Deze nieuwe editie bevat ook levensgeschiedenissen van overledenen in de laatste jaren: Adriaan Venema, Anil Ramdas, Nanne Tepper, Joost Zwagerman en Wim Brands. 00Aan 'De laatste deur' is een supplement toegevoegd ('De zwarte zon', 'De versierde dood' en verspreide opstellen) met essays over buitenlandse schrijvers en onderwerpen als zelfmoordverenigingen en ?sekten, en geruchten en verzinsels over zelfmoord. Een aantal van deze opstellen is niet eerder in boekvorm verschenen.


Book
Geluk in de negentiende eeuw : eenentwintig auteurs op zoek naar geluk voor Marita Mathijsen, ter gelegenheid van haar afscheid als hoogleraar moderne Nederlandse literatuur van de Universiteit van Amsterdam
Authors: --- ---
ISBN: 9789035135314 9035135318 Year: 2009 Publisher: Amsterdam : B. Bakker,


Book
Kunst historisch
Author:
ISBN: 9061790743 9061790786 Year: 1989 Publisher: 's-Gravenhage Maarssen,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Antonius : "de kleine en de grote".
Authors: --- --- ---
ISBN: 9071647153 Year: 1995 Publisher: Uden : Museum voor religieuze kunst,


Book
Ladders naar het licht : depressie en intertekstualiteit in hedendaagse autobiografische literatuur
Author:
ISBN: 9789463012126 9463012125 Year: 2018 Publisher: Delft : Uitgeverij Eburon,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Depressie is in de westerse wereld een veelbesproken en veel bestudeerde psychiatrische stoornis. Naast de aandacht voor het onderwerp in wetenschappelijke artikelen, diagnostische handboeken, zelfhulpboeken, depressiegala?s en overheidscampagnes, is er de raadselachtigheid en het taboe waarmee depressie in onze cultuur nog vaak omringd is.0Ladders naar het licht is een studie naar de taal die vandaag de dag aan depressie wordt gewijd. Hoe wordt er in wetenschappelijke studies, voorlichtingsmateriaal, zelfhulpliteratuur en ? in het bijzonder ? autobiografische boeken over depressie geschreven? Hoe vatten (voormalig) patiënten hun ervaringen in woorden? Wat zijn de functies van deze autobiografieën in de samenleving? Dat zijn de vragen die Anne-Fleur van der Meer, als letterkundige verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in dit boek beantwoordt. De vragen werpen nieuw licht op de ervaring van ziekzijn en (de weg naar) gezondheid en op de wijze waarop daaraan in onze gezondheidscultuur betekenis wordt gegeven.0In het bijzonder gaat Van der Meer in op de notie van ?intertekstualiteit?: het bijzondere gegeven dat er in de autobiografieën veel referenties te vinden zijn aan allerlei uiteenlopende publicaties en bronnen over depressie. Hoe kan ik genezen van een kwaal die ik niet ken? Wie deelt er in mijn lot? Dat vragen hoofdpersonen zich vertwijfeld af. Zij zoeken in uiteenlopende kennisdomeinen naar antwoorden en grip: ze lezen werken van Sartre en Dante, kijken naar speelfilms, verdiepen zich in medische handboeken en raadplegen zelfhulpliteratuur. Dankzij het beroep op teksten en beelden van anderen ontstaan inzichten ?op maat? en weerwoorden op het raadselachtige en eenzame lijden dat depressie teweegbrengt.


Book
Van Gogh & Japan

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Listing 1 - 10 of 29 << page
of 3
>>
Sort by