Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by

Book
Biotechnologie en genetische manipulatie
Authors: ---
ISBN: 9034112225 Year: 2000 Publisher: Antwerpen Standaard

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit boek besteedt uitgebreid aandacht aan de ideologische oppositie tegen een nieuwe technologie. Het debat wordt geanalyseerd vanuit een ruim perspectief. We bespreken hiertoe o.a. het voorzichtigheidsprincipe, het verantwoordelijkheidskader, de strategie van bepaalde milieuorganisaties, het deep ecology-denken, maatschappelijke kritiek op het kapitalisme en de vrije markt, technofobie, neoluddisme en lysenkoïsme.


Book
Menselijke genetica
Authors: ---
ISBN: 902603203X Year: 1987 Publisher: Oostmalle De Sikkel


Book
De genetische revolutie.
Author:
ISBN: 9061528488 Year: 1994 Volume: *13 Publisher: Leuven Davidsfonds,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De gentechnologie komt niet meer op ons af. Ze is er al. Meer dan we vermoeden, beïnvloedt de genetische revolutie nu al ons dagelijks leven. Maar in de doolhof van moeilijke begrippen en ver-van-mijn-bed-woorden vinden alleen specialisten hun weg. Pieter van Dooren ontmaskert de geheimen van de genen en vertaalt het wetenschappelijk jargon in mensentaal: van de light- en turbo-koe tot opruimers van afvalstoffen, van betere wasmiddelen tot insektbestendige planten, van de prenatale diagnose tot erfelijkheidsonderzoek naar mucoviscidose, van motvrije schapen tot antivriesvissen die voortaan in kouder water kunnen leven, van dioxinevreters die de bodem zuiver maken tot tomaten met een zoetere smaak... De genetische revolutie brengt een indrukwekkende hoeveelheid informatie: volledig, up-to-date en overzichtelijk. Dit boek schetst ook de gevolgen en de risico's van dit menselijk kunnen. Het reikt alle elementen aan om zelf te oordelen over 'voor en tegen' en 'waar naartoe?'.


Book
Adam en Eva en andere verhalen over genetica.
Authors: ---
ISBN: 9058560139 Year: 2000 Publisher: Oostkamp Stichting kunstboek

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het genetische onderzoek dat wetenschappelijke vorsers uitvoeren, is niet langer een zaak voor het laboratorium maar hoort thuis in het hart van onze maatschappij. Genetische technologie wordt gebruikt bij gerechtelijk onderzoek en als bewijs van historische vooronderstellingen. Bovendien wil de mens ook een keuze maken in de bepaling van zijn biologische oorsprong. Kinderen op maat gemaakt lijken plots niet meer veraf. Ingrepen in onze genetica hebben evenwel ook hun invloed op verzekerbaarheid, tewerkstelling en de privé-sfeer in het algemeen. De cruciale vraag dringt zich dan ook op of genetische testen leed voorkomen dan wel dat leed eerder veroorzaken. In hun boek Adam en Eva en andere verhalen over genetica schetsen David en Jean-Jacques Cassiman een duidelijk beeld van de Menselijke Erfelijkheid aan het begin van een nieuwe eeuw. Op een uiterst toegankelijke en intrigerende manier maken zij een balans op en plaatsen ze de feiten tegenover de emoties.

Les manipulations génétiques : jusqu'où aller ?
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 2804124614 Year: 1997 Volume: *24 Publisher: Bruxelles : De Boeck Université,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Sans informations correctes, l'intégration de nouvelles techniques, telles celles de la biotechnologie, est mise en péril. Pire, les manipulations des mots engendreraient des décisions non éclairées et donc non démocratiques. Le risque est d'autant plus grand que ces concepts de manipulations, recombinaisons, ingénierie génétique, biotechnologie touchent au fondement même de la vie humaine, et donc à des opinions philosophiques intimes. Des médecins, des chercheurs, des philosophes, des juristes de divers horizons expriment leur pensée sur ces sujets. Concepts de base, méthodes, risques, promesses, défis, fantasmes, réalités, mythes, protections juridiques, implication eugéniques sont tour à tour abordés pour former le faisceau de tous les éléments importants à verser au dossier d'un débat dont dépend la configuration même de nos sociétés futures.


Book
Leven op kleine schaal: het complexe gedrag van microben
Author:
ISBN: 9073035732 Year: 1998 Publisher: Beek Natuur en Techniek


Book
De DNA-makers : architecten van het leven
Author:
ISBN: 9073035201 Year: 1993 Publisher: Maastricht : Natuur en techniek,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Het ABC van het DNA : mens en erfelijkheid
Authors: --- ---
ISBN: 9061529654 Year: 1996 Publisher: Leuven Davidsfonds

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Overzichtelijk en helder leidt 'Het ABC van het DNA' rond in de fascinerende wereld van de genetica. Wat is erfeklijk materiaal, waarom kan het genetische ziekten veroorzaken, wat moeten we ons voortstellen bij een getal als 10.000.000.000.000 cellen? Hoe verloopt de genetische raadpleging, kunnen de opgespoorde afwijkingen worden verholpen? Maar ook: welke zijn de ethische implicaties van denieuwe genetische technologie, en hoe kan het grote publiek deelnemen aan het noodzakelijk debat? Overzichtelijk en helder leidt het ABC van het DNA rond in de fascinerende wereld van de genetica. Wat is erfelijk materiaal, waarom kan het genetische ziekten veroorzaken, wat moeten we ons voorstellen bij een getal als 10.000.000.000.000 cellen? Hoe verloopt de genetische raadpleging, kunnen de opgespoorde afwijkingen worden verholpen? Maar ook: welke zijn de ethische implicaties van de nieuwe genetische technologie, en hoe kan het grote publiek deelnemen aan het noodzakelijke debat? (Bron: boekcover)


Book
PCR : exponentiële vermeerdering van erfelijk materiaal
Authors: ---
ISBN: 9067168807 Year: 1999 Publisher: Diegem Kluwer Editorial

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De PCR-techniek heeft zich een weg gebaand naar talloze toepassingen in de medische en gerechtelijke genetica. Het betreft een manier om genetisch materiaal zo te vermeerderen en te behandelen, dat onderzoekers vrijwel ongeremd hun testen op een staal kunnen loslaten.In dit boek worden de biomedische achtergrond, het principe, de varianten en vooral de toepassingen overlopen. Het vraagt slechts een elementaire kennis van chemie. Daarom is dit werk geschikt om op hoger niveau (laboranten, bio-ingenieurs en universiteitsstudenten) de basis te verschaffen voor inzicht in de mogelijkheden van deze gentechniek.


Book
De levende cel : deel 2 : rondreis in een microscopische wereld
Author:
ISBN: 9070157594 9070157608 Year: 1987 Publisher: Brussel Natuur en Techniek

Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by