Narrow your search

Library

KU Leuven (4)

ULiège (2)

ADVO-A (1)

Belgian Parliament (1)

UAntwerpen (1)

UGent (1)

UHasselt (1)

VUB (1)


Resource type

dissertation (3)

book (2)

digital (1)


Language

Dutch (4)

Undetermined (1)


Year
From To Submit

2023 (2)

2022 (1)

2015 (1)

2014 (1)

Listing 1 - 5 of 5
Sort by

Dissertation
Het dwingendrecht- of openbareordekarakter van de erfrechtelijke reserve : Doorwerking van het verbintenissenrecht in het familiaal vermogensrecht
Authors: --- ---
Year: 2014 Publisher: Leuven : K.U. Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In de rechtsleer heerst onenigheid over het karakter van de reserve: sommige auteurs noemen haar (gedeeltelijk) van openbare orde. Andere kennen haar een dwingendrechtkarakter toe. Een derde groep deelt de reserve op naargelang het standpunt van de erflater (dwingend recht) dan wel het standpunt van de reservataire erfgenaam (aanvullend recht).Het onderscheid is nochtans niet zonder gevolg. Het bepaalt immers de mogelijkheid tot afstand, de personen die een schending ervan kunnen inroepen (en of de rechter dit ambtshalve moet doen) en het tijdstip waarop die schending kan worden ingeroepen.Klassiek wordt de reserve een openbareordekarakter toegekend, omdat zij (volgens oude cassatierechtspraak) de maatschappelijke en familiale orde aanbelangt. De reserve richt zich echter meer en meer op de bescherming van het private belang van de reservataire erfgenamen, wat wijst op een dwingendrechtkarakter. Bovendien wordt steeds meer belang gehecht aan de beschikkingsvrijheid van de erflater, wat haaks staat op de reserve. Ook het grote aantal uitzonderingen op de reserve zet druk op het openbareordekarakter ervan. In het licht hiervan moet worden opgemerkt, dat de maatschappelijke vraag naar mogelijkheden tot afwijkingen van de reserve toeneemt. Dat blijkt ook uit een recent wetsvoostel.Een dwingendrechtkarakter van de reserve lijkt ook beter aan te sluiten bij een eerste feit dat enkel de reservataire erfgenamen de vordering tot inkorting kunen instellen, bij een tweede dat de reservataire erfgenamen geen bescherming van rechtswege genieten en tot slot bij het feit dat zij na het openvallen van de nalatenschap kunnen berusten in een schending van de reserve.Toch houden sommige auteurs voor de periode vóór het openvallen van de nalatenschap vast aan het openbareordekarakter van de reserve. De reden hiervoor kan elders worden gezocht: de genoemde auteurs stellen immers, dat het verbod van erfovereenkomsten van openbare orde is. Nochtans wordt thans in grote mate het dwing...

Keywords


Dissertation
De erfrechtelijke positie van het stiefkind in de nalatenschap van de stiefouder
Authors: --- ---
Year: 2015 Publisher: Leuven : KU Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De Belgische wetgever schonk de laatste decennia een toenemende aandacht aan de positie van het stiefkind. Daarbij werd echter vooral uitgegaan van een slechte verstandhouding en minder met de situatie waarin tussen stiefouder en stiefkind een affectieve band bestaat, die maakt dat de stiefouder zijn stiefkind als een eigen kind wenst te behandelen. Aangezien het stiefkind geen wettelijke erfgenaam is, wordt het stiefkind beschouwd als een vreemde ten aanzien van de stiefouder. De drie fiscale decreetgevers hebben de fiscale onbillijkheid die hiervan het gevolg is (in de meeste situaties) opgevangen, door invoering van de tarieven rechte lijn voor schenkingen en legaten tussen stiefouder en stiefkind. Burgerrechtelijk blijft de bevoordeling van het stiefkind, als een vreemde, nog steeds beperkt tot de grenzen van het beschikbaar deel. Heeft de stiefouder meerdere stiefkinderen of wenst hij een deel van zijn vermogen voor te behouden voor derden, dan gaat dit ten koste van de gelijke behandeling van zijn eigen- en zijn stiefkinderen. Om de burgerrechtelijke grenzen van het beschikbaar deel te omzeilen, kan worden gezocht naar 'bijzondere correcties' op het gebrek aan (wettelijk) erfrecht van het stiefkind. Daarbij moet men echter vaststellen, dat noch dienstengiften, noch tontine- en aanwasbedingen, noch de natuurlijke verbintenis, omwille van het risico op herkwalificatie in schenkingen, een rechtszeker alternatief bieden. Stiefouderadoptie is ¬de lege lata dan ook de enige manier om zowel fiscaal als burgerrechtelijk een (gegarandeerde) gelijke behandeling tussen de eigen- en de stiefkinderen te realiseren. Nochtans kan het emotionele aspect een stiefouderadoptie in de weg staan. Omdat geen van de thans bestaande correcties, omwille van juridische dan wel emotionele redenen, een gelijke behandeling kan garanderen, moet de lege ferenda worden gezocht naar een alternatief. Een uitbreiding van het beschikbaar deel of een afwijking van het verbod van erfovereenkomsten bieden slechts een gedeeltelijke oplossing. Een volwaardige oplossing kan echter worden gevonden bij onze noorderburen, die de mogelijkheid bieden aan de stiefouder om hun stiefkind te benoemen tot een wettelijk erfgenaam. Omwille van de eigenheid van ons rechtssysteem ten aanzien van het Nederlandse, moet deze mogelijkheid evenwel kritisch worden benaderd en 'vertaald' naar een met het Belgisch recht verenigbaar alternatief.

Keywords


Book
Vastgoedrecht

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Biens (droit)


Multi
Vastgoedrecht
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 9789400015784 Year: 2023 Publisher: Antwerpen : Intersentia,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inhoud:- Actuele ontwikkelingen inzake mede-eigendom, erfpacht en opstal (Vincent Sagaert, Flore Vavourakis en Evita Anthoni)- Actuele ontwikkelingen inzake vruchtgebruik (Ghijsbrecht Degeest en Marie-Laure Degroote)- Actuele ontwikkelingen inzake publiek vastgoedrecht (Dorothy Gruyaert en Laura Neven)- Actuele ontwikkelingen inzake burenrelaties (erfdienstbaarheden en burenhinder) (Benjamin Verheye en Kato De Schepper).


Dissertation
Afbakening tussen eeuwigdurende opstalrechten en appartementsmede-eigendom
Authors: --- --- ---
Year: 2022 Publisher: Leuven KU Leuven. Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De benadering van het eigendomsrecht in drie dimensies wordt almaar belangrijker vanwege de grondschaarste en de steeds toenemende bevolkingsgroei. Bovendien mag in Vlaanderen vanaf 2040 door de bouwshift niet meer worden gebouwd in open ruimte, moet de bestaande open ruimte worden gevrijwaard of herschikt, en moet bijkomende open ruimte worden gecreëerd. Door de gestage groei van de bevolking en de bouwshift, moet dus in de hoogte worden gebouwd. Een optimaal meervoudig grondgebruik laat op ecologisch vlak toe dat de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk kan worden gebruikt en op economisch vlak dat de grond maximaal kan worden gerentabiliseerd. De vooruitgang van de bouwtechnieken maakt het technisch mogelijk om stedelijke gebieden te verdichten, zodat de schaarse groene ruimte kan worden beschermd. Omwille van het toenemend meervoudig grondgebruik is volume-eigendom oftewel verdiepingseigendom een belangrijk juridisch instrument om moderne driedimensionele vastgoedconstructies te realiseren. Zowel de appartementsmede-eigendom als het eeuwigdurend zelfstandig opstalrecht benaderen de volume-eigendom. Met de invoering van de vereiste voor het eeuwigdurend zelfstandig opstalrecht dat de verschilllende volumes geen enkel gemeenschappelijk deel mogen hebben, was het de bedoeling van de wetgever om te vermijden dat het eeuwigdurend zelfstandig opstalrecht een alternatief zou kunnen zijn voor de appartementsmede-eigendom. In deze masterscriptie wordt er nagegaan of dat het eeuwigdurend zelfstandig opstalrecht en de appartementsmede-eigendom toch alternatieve juridische instrumenten kunnen zijn wat de toepassingsvereisten betreft, en indien ja, in welke mate dit het geval is. In tweede instantie zal worden onderzocht in welke mate het dwingendrechtelijke regime van de appartementsmede-eigendom en het regime van het eeuwigdurend zelfstandig opstalrecht een evenwicht bereiken tussen rechtszekerheid en wilsautonomie. Doorheen de masterscriptie wordt een vergelijking gemaakt met het Franse en het Duitse recht.

Keywords

Listing 1 - 5 of 5
Sort by