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Book
The Soils of Spain
Author:
ISBN: 3319205404 3319205412 9783319205403 Year: 2016 Publisher: Cham : Springer International Publishing : Imprint: Springer,

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Abstract

This book provides the reader with a comprehensive overview of the soils of Spain gathered by a variety of Spanish experts in the field. It presents soils in this country as particularly conditioned by the naturally diverse and drastic distribution of the Spanish landscape, characterized by mountainous ranges in the North, and arid areas in the South and the East. The first chapter sets the agricultural scenario in Spain as influenced by the Arabic culture and American agricultural products; the second chapter provides a classification and distribution of Spanish soils; the third chapter approaches the topic of soils in the characteristically humid Northern Iberia area as prone to diversity and soil evolution; the fourth focuses on the soils of the South and East of Spain as affected by lack of rainfall and abundance in calcic soil horizons; the fifth chapter deals with Mediterranean soils, having as a particular characteristic the dominance of red colors; and the last chapter discusses the challenges and future issues of Spanish soils.


Digital
The Soils of Spain
Author:
ISBN: 9783319205410 Year: 2016 Publisher: Cham Springer International Publishing

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Abstract

This book provides the reader with a comprehensive overview of the soils of Spain gathered by a variety of Spanish experts in the field. It presents soils in this country as particularly conditioned by the naturally diverse and drastic distribution of the Spanish landscape, characterized by mountainous ranges in the North, and arid areas in the South and the East. The first chapter sets the agricultural scenario in Spain as influenced by the Arabic culture and American agricultural products; the second chapter provides a classification and distribution of Spanish soils; the third chapter approaches the topic of soils in the characteristically humid Northern Iberia area as prone to diversity and soil evolution; the fourth focuses on the soils of the South and East of Spain as affected by lack of rainfall and abundance in calcic soil horizons; the fifth chapter deals with Mediterranean soils, having as a particular characteristic the dominance of red colors; and the last chapter discusses the challenges and future issues of Spanish soils.


Book
Restauration de la productivité des sols tropicaux et méditerranéens : Contribution à l'agroécologie
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 2709922789 2709922770 9782709922777 Year: 2018 Publisher: Marseille : IRD Éditions,

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Abstract

Depuis le milieu du xxe siècle, du fait de la forte croissance démographique, les sols et la végétation des zones tropicales et méditerranéennes subissent d'importantes dégradations. Actuellement, plus de 20 % des terres cultivées sont dégradées chimiquement, physiquement et biologiquement. En effet, malgré la mise en œuvre de grands projets tels la conservation de l'eau et des sols (CES), la production agricole ne peut être maintenue à un niveau suffisant pour nourrir une population qui double tous les vingt ans dans les pays du Sud. Cet ouvrage a ainsi pour objectif de présenter les principaux résultats de la recherche dans le domaine de la restauration de la productivité des sols. Les causes de la dégradation des sols des régions chaudes sont présentées dans un premier temps. On évalue ensuite les divers modes de gestion de la biomasse et des nutriments, puis les techniques culturales et les systèmes de gestion de l'eau. Les nombreuses données expérimentales présentées montrent que la restauration durable des systèmes agroécologiques est possible, moyennant le respect de six règles : une bonne maîtrise de l'eau, l'apport de matières organiques, l'utilisation de compléments minéraux, la revitalisation du sol (fumier / compost), la correction du pH du sol et le choix judicieux de cultures à fort développement de biomasse. L'ouvrage, qui présente de nombreuses études de terrain originales, s'adresse tant aux chercheurs qu'aux enseignants, aux étudiants, aux décideurs et aux différents acteurs en charge du développement rural.

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