Narrow your search

Library

DocAtlas (12)

EHC (2)

UGent (1)


Resource type

digital (10)

book (3)

object (1)

periodical (1)


Language

Dutch (15)


Year
From To Submit

2020 (1)

2015 (2)

2014 (4)

2013 (1)

2012 (1)

More...
Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by

Digital
Etnisch-culturele diversiteit in het jeugdwerk: enkele goede praktijkvoorbeelden
Author:
Year: 2010 Publisher: Gent Odice

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De verscheidenheid aan kinderen en jongeren stelt jeugddiensten en jeugdwerkorganisaties voor een pak nieuwe uitdagingen. Het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum wil hierin een ondersteunende rol opnemen en bundelde meerdere goede praktijkvoorbeelden over etnisch-culturele diversiteit in het jeugdwerk.


Digital
Thuis op School : ouderbetrokkenheid in het kleuteronderwijs
Author:
Year: 2012 Publisher: Gent ODiCe - Oost-Vlaams Diversiteitscentrum vzw

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het project Thuis op School tracht de betrokkenheid tussen "thuis" en "school" te stimuleren. Thuis op School richt zich op alle ouders van de eerste en de derde kleuterklas, maar met specifieke aandacht voor ouders uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen en de etnisch-culturele minderheden. Idealiter bestrijkt het project twee schooljaren en bestaat het uit 5 tot 6 ouderbijeenkomsten per schooljaar. Voor de bijeenkomsten kan gekozen worden uit verschillende thema's: Wegwijs in de school, Opvoeding thuis en op school, Ik leer taal, Ik leer meerdere talen, Kleuters in Beweging, Ik voel me goed!, Feesten met vrienden, De wereld van getallen, Schoolrijpheid. De projectmap bevat beschrijvingen van de bijeenkomsten en achtergrondinformatie over het werkkader ouderbetrokkenheid, taalverwerving, tolkendiensten, outreachend werken, etnisch-culturele minderheden, enz. Door middel van het instrument "analyse van de ouders" kan de school een goed zicht krijgen op het profiel van de ouders van de kleuterafdeling. De map bevat ook checklists voor o.a. het plannen van de bijeenkomsten, het maken van taakverdelingen; hand-outs en evaluatieformulieren. Verder bestaat het projectmateriaal uit vertelplaten met daarop verschillende kamers van een huis (oudere kleuters) of één kamer van een huis (jongste kleuters) en bijbehorende spelkaarten. De deelnemende ouders krijgen een kleine versie van de vertelplaten, kaarten en gevoelsmeter mee naar huis. Deze zijn verkrijgbaar bij ODiCe. Het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum biedt scholen ondersteuning tijdens de looptijd van het project.


Digital
Communiceren met anderstaligen aan het loket : een onderzoek bij Oost-Vlaamse lokale besturen (met integratiesubsidies)
Author:
Year: 2015 Publisher: Gent Agentschap Integratie & Inburgering

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Communiceren met anderstaligen aan het loket is niet altijd even gemakkelijk. Ambtenaren hebben vaak beperkte tijd om zeer complexe informatie door te geven aan de anderstalige. Dit geldt voor ambtenaren aan het vreemdelingenloket of het loket burgerlijke stand, maar ook onthaalbedienden van het OCMW worstelen soms met moeilijke gesprekken aan het loket. Een goede communicatie is nochtans de basis voor een kwaliteitsvolle dienstverlening. Het Agentschap Integratie en Inburgering (ODiCe) voerde daarom een onderzoek uit bij 13 Oost-Vlaamse lokale besturen. We bevroegen hen, brachten de knelpunten in kaart en lijstten de bestaande communicatie-instrumenten op. De resultaten van deze bevraging vind je in dit onderzoeksrapport.


Digital
Toegankelijke communicatie en informatie : maak uw externe communicatie en de verspreiding van informatie toegankelijk voor alle burgers : draaiboek
Author:
Year: 2015 Publisher: Gent Agentschap Integratie & Inburgering

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Lokale besturen en OCMW's streven in de uitoefening van hun bevoegdheden naar een nauw contact en overleg met de burger. Een duidelijke en verstaanbare communicatie is hierbij van groot belang. Dit is vaak niet evident. Gemeentebladen en brochures bereiken niet alle burgers en de boodschap gaat vaak verloren. Ook aan het loket loopt de communicatie niet altijd even vlot. Op basis van het traject toegankelijke communicatie en informatie in Geraardsbergen maakte ODiCe een draaiboek op. Dit draaiboek reikt u een kader aan met handvaten en tips om te werken aan een toegankelijke informatie en communicatie met de burger.


Digital
Taalstimulering in de vrije tijd: taalinitiatieven voor anderstalige kinderen in Oost-Vlaanderen
Author:
Year: 2014 Publisher: Gent odice

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Verschillende lokale besturen organiseren initiatieven om anderstalige kinderen buiten de school in contact te brengen met de Nederlandse taal. Hiermee willen ze anderstalige kinderen ook in hun vrije tijd stimuleren om actief met het Nederlands bezig te zijn. Afhankelijk van de doelstellingen, de beoogde doelgroep en de lokale context kiezen gemeentes voor verschillende vormen van taalstimulering. Het Agentschap Integratie en Inburgering (ODiCe) analyseerde deze initiatieven in Oost-Vlaamse steden en gemeenten met een integratiedienst. De focus lag op initiatieven voor kinderen en jongeren.De resultaten hiervan zijn gebundeld in het draaiboek Taalstimulering in de vrije tijd. Twaalf aandachtspunten kunnen u inspireren om zelf een kwalitatief aanbod aan taalstimulerende initiatieven voor kinderen uit te bouwen. Deze aandachtspunten worden in het draaiboek uitvoerig besproken en aangevuld met concrete tips en praktijkvoorbeelden. U kunt er dus direct met aan de slag.


Digital
Communicatie met anderstalige ouders in het basisonderwijs
Author:
Publisher: Huis van het Nederlands Oost-Vlaanderen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Voor basisscholen is ouderbetrokkenheid een must. Alleen is het niet altijd evident om die ouderbetrokkenheid te realiseren. Een goede communicatie is essentieel. In de context van een meertalig Vlaanderen lijkt dit voor sommige scholen echter een heel moeilijke opdracht. Daarom ontwikkelde het Huis van het Nederlands samen met het Oost-Vlaams diversiteitscentrum een brochure die hun expertise en ervaringen bundelt. Zo willen ze de basisscholen ondersteunen in een duidelijke communicatie met alle ouders.


Periodical
Anderzijds
Authors: ---
Year: 2000 Publisher: Gent

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Theater Taptoe : de adem van een gezelschap : 42 jaar Vlaamse figurentheatergeschiedenis
Authors: --- ---
Year: 2011 Publisher: Gent Provincie Oost-Vlaanderen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Object
Diabolo : een spel over diversiteit
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Brussel Kruispunt Migratie-Integratie

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Met dit spel kunnen integratiecentra en integratiediensten organisaties op weg helpen bij een interculturaliseringsproces. Het spel is een methodiek waarbij de deelnemers afwisselend situatieschetsen bespreken en kennisvragen beantwoorden rond diversiteit. De situatieschetsen zijn steeds specifiek toegespitst op diversiteit binnen de organisatie. Dit spel is niet uitleenbaar, enkel ter inzage. Geïnteresseerde organisaties of instellingen kunnen bij de integratiecentra terecht voor begeleiding.


Digital
Opstap : een begeleide wandeling die nieuwe inwoners laat kennismaken met het vrijetijdsaanbod in de gemeente : draaiboek
Authors: ---
Year: 2014 Publisher: Gent ODiCe vzw

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Verschillende Oost-Vlaamse steden en gemeenten waren in 2013 het decor van een opStap-wandeling. Tijdens zo'n wandeling kunnen nieuwe inwoners, waaronder inwoners met een vreemde herkomst, kennis maken met lokale voorzieningen zoals de bibliotheek, de sporthal of het buurtcentrum. ODiCe organiseert de opStap-wandeling samen met Inburgering Oost-Vlaanderen en de gemeentelijke diensten. De opgedane ervaringen resulteerden in een draaiboek, waarmee je zelf een opStap-wandeling of een gelijkaardig initiatief kan inrichten. Het draaiboek bevat tips om deelnemers met succes uit te nodigen en lokale partners te betrekken bij de wandeling. Verder vind je er een checklist voor de praktische organisatie van de wandeling, sjablonen voor wervingsmateriaal en uitnodigingsbrieven voor de wandeling. Ook tips rond het gebruik van klare taal en info over het al dan niet werken met tolken staan in het draaiboek vermeld.

Keywords

East-Flanders --- Flanders

Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by