Narrow your search

Library

Arteveldehogeschool (2)

Odisee (2)

UCLL (2)

VIVES (2)

AP (1)

Hogeschool Gent (1)

KDG (1)

Thomas More Kempen (1)

Thomas More Mechelen (1)

UGent (1)

More...

Resource type

book (3)


Language

Dutch (3)


Year
From To Submit

2021 (1)

2010 (1)

2008 (1)

Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Book
Oplossingsgericht werken met mensen met een verstandelijke handicap
Author:
ISBN: 9789024418183 Year: 2008 Publisher: Soest Nelissen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Hoe professionaliseren wij de bejegening van onze cliënten? Dat was de vraag van een grote instelling voor verstandelijk gehandicapten. Gekozen werd voor een oplossingsgerichte benadering, waarbij de cliënt wordt gezien als expert van zijn eigen leven: niemand weet immers beter welk leven je wilt leven dan jij zelf! Bij oplossingsgerichte bejegening wordt de cliënt geholpen wensen te realiseren en doelen te behalen. De begeleiders spelen een centrale rol bij het vinden van passende oplossingen. Anders gezegd, de kwaliteiten van de cliënt worden optimaal ingezet. Deze manier van bejegenen is geschikt voor iedereen, ongeacht de beperking en soms beperkte verbale kwaliteiten.Dit boek biedt begeleiders naast veel praktijkvoorbeelden ook concrete suggesties voor een respectvolle bejegening van cliënten en/of verwanten in de vorm van sleutels. Deze sleutels staan voor manieren om toegang te krijgen tot de cliënt, ook in lastige situaties


Book
De docent als meester van de interactie : Motiveren, coachen, adviseren, grenzen stellen
Authors: ---
ISBN: 9789001293604 Year: 2021 Publisher: Groningen Noordhoff

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Veel leerlingen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kampen met een motivatieprobleem. Ze hebben het gevoel dat de lesstof nauwelijks aansluit bij hun voornaamste interesses en ervaren maar weinig autonomie. Veel scholen experimenteren daarom met manieren om leerlingen meer regie te geven over hun eigen leerproces. Hierdoor verschuift de rol van de docent van voornamelijk instruerend naar meer begeleidend. Maar begeleiding houdt beduidend meer in dan alleen motiveren. De docent dient ook te kunnen coachen, adviseren en grenzen stellen. De intuïtieve aanpak van de docent blijkt vaak weinig effectief te zijn. De docent als meester van interactie beschrijft een nieuwe visie op begeleiden, waarbij het uitgangspunt is dat de docent meesterschap dient te ontwikkelen op vier fundamenteel verschillende gebieden van interactie, die hij afhankelijk van de context flexibel kan inzetten: coachen, adviseren, instrueren en grenzen stellen. Met als resultaat: docenten die met zelfvertrouwen en plezier een goed en prettig leerklimaat weten te creëren. De docent als meester van interactie is gebaseerd op vier pijlers, die worden uitgewerkt aan de hand van concrete voorbeelden: •Een inleiding in de psychologie van motivatie; •een theorie over gedragsverandering, met speciale aandacht voor de rol van emoties en de invloed van de context op gedrag; •de interactiematrix: een schematisch overzicht dat in één oogopslag de verschillen en overeenkomsten tussen de vier verschillende interactieposities (coachen, adviseren, instrueren, grenzen stellen) laat zien; •een grondige uitwerking van de verschillende interactieposities. Hoewel het boek veel wetenschappelijke informatie bevat, is het vooral een praktijkboek, opgebouwd rond concrete voorbeelden. Ieder hoofdstuk bevat reflectievragen, zelfinzichtvragen en oefeningen. De docent als meester van interactie is geschreven voor (aanstaande) docenten, mentoren en schoolleiders van het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Het boek is inzetbaar vanaf de propedeusefase.

Keywords


Book
Oplossingsgericht werken met leerlingen : sleutels voor het profesionaliseren van de begeleiding
Authors: --- ---
ISBN: 9789024418558 Year: 2010 Publisher: Amsterdam Amsterdam Boom Nelissen

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In het onderwijs werken mensen die zich betrokken voelen bij hun leerlingen en zich verantwoordelijk voelen voor hun ontwikkeling. Ze zoeken naar gereedschap en ideen op momenten dat ze vastlopen in de begeleiding van (een groep) leerlingen of ouders. Oplossingsgericht werken met leerlingen gaat uit van de oplossingsgerichte manier van werken. Deze richt zich op het toekomstbeeld van leerlingen, in plaats van op het verleden en de problemen die ze ondervinden dan wel veroorzaken. De leerling in zijn kracht helpen Bij oplossingsgericht werken met leerlingen is het de taak van de begeleider om de leerling in zijn kracht te helpen komen, door de leerling te benaderen als de expert van zijn eigen leven: niemand weet beter dan de leerling wat zijn dromen zijn en wat hem motiveert om die te verwezenlijken. Oplossingsgericht werken met leerlingen laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe de begeleider of docent dit kan doen. Daarnaast worden concrete suggesties gegeven voor een effectieve begeleiding van leerlingen en/of ouders. Voor wie? Oplossingsgericht werken met leerlingen is geschreven voor begeleiders en docenten die leerlingen en/of ouders op een oplossingsgerichte wijze willen begeleiden en helpen.

Listing 1 - 3 of 3
Sort by