Narrow your search

Library

UCLL (504)


Resource type

dissertation (504)


Language

Dutch (504)


Year
From To Submit

2023 (137)

2022 (160)

2021 (136)

2020 (39)

2019 (32)

Listing 1 - 10 of 504 << page
of 51
>>
Sort by

Dissertation
Hulpverlening
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een bachelorproef in kader van online en face-to-face hulpverlening

Keywords


Dissertation
Het aanbieden van basale stimulatie in een leefgroep voor jongeren met een matig tot diep verstandelijke beperking in combinatie met gedrags- en emotionele stoornissen.
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze bachelorproef werd geschreven naar aanleiding van het behalen van het diploma 'professionele bachelor Orthopedagogie'. De onderzoeker richt zich binnen deze bachelorproef op het inbouwen van basale stimulatie in een leefgroep voor jongeren met een matig tot diep verstandelijke beperking in combinatie met gedrags- en emotionele stoornissen. Dit met als doel enerzijds de leefomgeving in de leefgroep te verbeteren en anderzijds het activeringsaanbod te vergroten. Men merkt dan ook op dat basale stimulatie een enorm positieve invloed kan hebben op deze doelgroep. In deze bachelorproef wordt er gekozen om aan het begin stil te staan bij de organisatie en de doelgroep waarin het praktijkvraagstuk en dus ook het onderzoek zich bevindt. De onderzoeksvraag die hieruit volgt is: ‘Welke aanpassingen zijn mogelijk bij het inbouwen van basale stimulatie in een leefgroep voor jongeren met een matig tot diep verstandelijke beperking in combinatie met gedrags- en emotionele stoornissen?’. Enerzijds zal aan de hand van deze onderzoeksvraag een literatuuronderzoek volgen waar thema's aan bod zullen komen zoals cognitieve en emotionele ontwikkeling, gedrags- en emotionele stoornissen, basale stimulatie en kwaliteit van omgeving. Anderzijds ook een praktijkonderzoek waarbij de leefgroep medewerkers van woonbuurt Heuvel in Ter Heide Genk bevraagd werden aan de hand van een open vragenlijst. Hierna worden dan ook nog de praktijkresultaten, de conclusie en de discussie aangehaald.

Keywords


Dissertation
Stress verminderen bij jongeren tussen 12 en 18 jaar die verblijven in een OOOC.
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De jongeren in het OOOC Kompas ervaren vaak stresssituaties en weten niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan. Omdat ze niet thuis zijn, is het voor hun soms moeilijk om de juiste hulp hierin te krijgen. Door mijn stage ondervond ik dat er soms moeilijk werd omgegaan met de jongeren die verkeerde in zo’n situatie. De begeleiders ondervinden dagelijkse problemen wanneer het neerkomt op een escalatie van stress. In deze bachelorproef wordt er onderzocht naar hulpmiddelen die jongeren tussen 12 en 18 jaar echt kunnen helpen om stress te reduceren.

Keywords


Dissertation
Hoe beleven ouders hun zelfregie in het tool Samen1Plan die door de werking Pieter Simenon wordt gebruikt?
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In deze bachelorproef wordt er onderzocht hoe ouders hun zelfregie beleven in het tool Samen1Plan die door de werking Pieter Simenon wordt gebruikt. Het doel van dit onderzoek is een tool te creëren voor de werking Pieter Simenon om de zelfregie van hun cliënten te waarborgen in Samen1Plan. Het eindresultaat, het tool dat gecreëerd werd kan ook in andere voorzieningen gebruikt worden. In deze proef wordt er bedoeld met zelfregie dat je zelf de leiding hebt over bepaalde dingen in je leven. In dit geval gaat het over hun online dossier. De cliënten stellen zelf hun plan op, ze kiezen welke hulpverleners erin zitten en welke doelen er gesteld worden (R. Mulder, persoonlijke communicatie, 12 mei 2022) Door middel van literatuurstudie en een belevingsonderzoek, wat bestaat uit interviews, wordt er geprobeerd om een antwoord te formuleren voor de onderzoeksvraag. Met behulp van deelvragen wordt de onderzoeksvraag beantwoord.

Keywords


Dissertation
Kinderen met gedragsmoeilijkheden motiveren tijdens Stop 4-7 op basis van de zelfdeterminatietheorie
Authors: --- ---
Year: 2020 Publisher: Diepenbeek : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het motiveren van kinderen met gedragsmoeilijkheden tussen zeven en acht jaar tijdens de kindtraining van Stop 4-7 is het centrale onderwerp van deze bachelorproef. Om deze kinderen te motiveren is 'het motivatiebord' ontwikkelt dat rekening houdt met de uitgangspunten van Stop 4-7 en met de criteria van de begeleidsters van het Stopteam in De Stap. Naast de uitgangspunten van Stop 4-7 en de criteria van de begeleidsters, baseert het motivatiebord zich op de zelfdeterminatietheorie van Deci en Ryan. De zelfdeterminatietheorie beschouwt de persoon als een wezen dat is gericht op groei en positieve psychologische ontwikkeling. Bij die ontwikkeling staan drie basisbehoeften centraal, namelijk autonomie, competentie en verbondenheid. Deze basisbehoeften bevredigen de begeleidsters van De Stap via het motivatiebord dat bestaat uit symbolen, persoonlijke doelen en beloningen. Deze elementen spelen in op de drie basisbehoeften waardoor de intrinsieke motivatie stijgt. Het verhogen van de intrinsieke motivatie is noodzakelijk omdat kinderen met gedragsmoeilijkheden tussen zeven en acht jaar in de kindtraining extrinsiek zijn gemotiveerd. Deze vorm van motivatie is echter onvoldoende om te komen tot gedragsverandering op lange termijn. Bovendien leidt het verhogen van de intrinsieke motivatie tot een goede werkhouding tijdens de kindtraining en wenselijk tot het blijven vertonen van pro-sociaal gedrag.

Keywords


Dissertation
Potentiële invloed van de persoonsvolgende financiering op de rol van sociale professionals binnen vergunde zorgaanbieders
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Binnen dit onderzoek ligt de focus op de mogelijke impact van de persoonsvolgende financiering (PVF) op de rol van sociale professionals binnen vergunde zorgaanbieders (VZA). Het concrete doel van dit onderzoek is zorgen voor een rolverheldering en nieuwe verwachtingen ten aanzien van sociale professionals in kaart brengen. Bijkomend worden er (nieuwe) taken geformuleerd, alsook bijhorende competenties die nodig zijn om deze naar behoren uit te voeren.

Keywords


Dissertation
Afleiding bieden tijdens een prikmoment bij kinderen van drie tot zes jaar.
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In deze bachelorproef zal de leeftijdscategorie van drie tot zes jarigen besproken worden, specifiek in een ziekenhuiscontext. Een punt dat naar boven kwam was, om onderzoek te doen naar deze leeftijdsgroep en welke manieren er ingezet kunnen worden om afleiding te kunnen bieden zodat ze minder angst en stress ervaren. Naar aanleiding van deze vraag heb ik besloten te onderzoeken welke manieren er nog zijn om kinderen van drie tot zes jaar te kunnen afleiden. Op basis hiervan is het afleiden mijn onderzoeksthema geworden waarmee ik aan de slag ga gedurende mijn stageperiode. Dit onderzoek werd uitgevoerd voor het Noorderhart Mariaziekenhuis specifiek voor de afdeling pediatrie en past binnen hun missie en visie om zo goed mogelijk patiëntgericht te werk te gaan. Het is belangrijk om op een verfijnde en efficiënte manier bij te dragen aan de gezondheid en het welbevinden van de patiënten, waarbij er een optimale gezondheidszorg kan aangeboden worden. Omwille van deze reden is het relevant om hier onderzoek naar te doen, waardoor er een methodiek uitgewerkt kan worden die voldoet aan de noden van de kinderen die verblijven op de afdeling. In deze bachelorproef geef ik allereerst bij de administratieve gegevens een toelichting over de organisatie waarvoor ik dit onderzoek heb uitgevoerd. Vervolgens omschrijf ik het onderzoeksdoel, het praktijkvraagstuk en de onderzoeksvraag waarop het onderzoek is gebaseerd. Deze onderzoeksvraag is opgesplitst in literatuur- en praktijkdeelvragen. In de methode beschrijf ik op welke manier het onderzoek naar de praktijkdeelvragen is onderzocht. Hiervoor maakte ik gebruik van een dataverzamelings- en dataverwerkingsmethode. Hierop volgt de literatuurstudie waarin er antwoorden worden geformuleerd op de literatuurdeelvragen. De informatie bekomen in dit onderdeel gebruikte ik voor het uitvoeren van mijn praktijkonderzoek. Vervolgens geef ik de resultaten van het uitgevoerde praktijkonderzoek weer. Op basis van de resultaten van zowel de literatuurstudie als het praktijkonderzoek formuleer ik hierna een conclusie over het onderzoek. Op basis van deze conclusie volgt er een creatieve oplossing voor het praktijkprobleem waarmee ik tracht het onderzoeksdoel te bereiken en een antwoord te bieden op de onderzoeksvraag. Deze oplossing wordt onder de loep genomen en er wordt gekeken naar hoe het team betrokken werd bij het hele proces, maar ook hoe de evaluatie van de oplossing en bijsturing eruit zal zien. Om deze bachelorproef af te sluiten zal er nog een discussie volgen, een slotwoord, een literatuurlijst en natuurlijk de bijlagen horende bij deze bachelorproef met het creatief product er bijgevoegd.

Keywords


Dissertation
Op welke manier kan Atelier de Werkmix Zonhoven volwassenen met een beperking m.a.w. de deelnemers, ondersteunen in verband met het thema seksualiteit en seksuele voorlichting?
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Mijn bachelorproef handelt over de mogelijkheden die begeleiders hebben om deelnemers (volwassenen met een beperking) te informeren en adviseren omtrent al hun vragen die gerelateerd zijn aan seksualiteit. Deze mogelijkheden zijn een eerste aanzet en bieden de begeleiders de mogelijkheid om hun kennis, omtrent seksualiteit bij volwassenen met een beperking, verder te verruimen en verbreden door zelf opzoek te gaan naar andere platformen om de nodige informatie te bekomen omtrent het onderwerp.

Keywords


Dissertation
Hoe kunnen de aangeleerde sociale en spelvaardigheden vanuit de sociale vaardigheidstraining en het interactioneel spel getransfereerd worden naar de leefgroep en de thuissituatie bij een kleuter van zes jaar met een autismespectrumstoornis binnen De Appelboom?
Authors: --- ---
Year: 2022 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In de bachelorproef werd onderzocht hoe de aangeleerde sociale en spelvaardigheden tijdens de sociale vaardigheidstraining en het interactioneel spel getransfereerd kunnen worden naar de leefgroep en de thuissituatie bij een zesjarige kleuter binnen de organisatie De Appelboom. Om dit te onderzoeken werd er literatuurstudie gedaan rond een autismespectrumstoornis, de ontwikkeling van kleuters, kleuters met een autismespectrumstoornis en sociale vaardigheidstraining en interactioneel spel. Daarnaast werd er in een intern bronnenonderzoek onderzocht hoe de zesjarige kleuter functioneert binnen de leefgroep, wat er verstaan wordt onder sociale vaardigheidstraining en interactioneel spel binnen De Appelboom en hoe de organisatie kleuters met een autismespectrumstoornis ziet. Vervolgens werd er geobserveerd hoe de zesjarige kleuter functioneert binnen de leefgroep, hoe de aangeleerde vaardigheden getransfereerd worden naar de leefgroep en thuissituatie. Er werd geobserveerd en erna besproken in overleg wat de sociale vaardigheidstraining en het interactioneel spel inhouden binnen De Appelboom. In het observeren werd geobserveerd dat de vaardigheid: rekening houden met de keuze van een andere tijdens het kiezen. Deze vaardigheid wordt gekozen omdat deze de interactie tussen de zesjarige kleuter en zijn broer beïnvloedt. Om het transfereren van deze vaardigheid te bevorderen dient er rekening gehouden te worden met de zesjarige kleuter en zijn autismespectrumstoornis. De vaardigheid dient gevisualiseerd, voorspelbaar en duidelijk gemaakt te worden en herhaald te worden. Dit gebeurt aan de hand van een kiesstok die het beurtgedrag rond kiezen visualiseert en begeleidt. De kiesstok dient aangepast te worden aan het niveau van het kind waarmee het gebruikt gaat worden en herhaling is belangrijk voor het begrijpen van het concept.

Keywords


Dissertation
Hoe kunnen de tieners met autisme van leefgroep De Joker hun persoonlijke beleving van de diagnose ASS creatief voorstellen?
Authors: --- ---
Year: 2021 Publisher: Hasselt : UC Limburg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Centraal in dit onderzoek staat de eigen beleving van de tieners met autisme. Er wordt nagegaan hoe de tieners hun autisme ervaren en hoe ze dit op een creatieve wijze kunnen voorstellen. Hierbij wordt er stilgestaan bij hun beleving sinds ze de diagnose ‘ASS’ hebben gekregen. Hoe ervaren ze dat? Wat denken zij zelf hierover? Waarmee kunnen ze het vergelijken? De tieners krijgen dankzij dit onderzoek de mogelijkheid om met creatief materiaal aan de slag te gaan. Er wordt samengezeten met hen zodat ze hun autisme zelf kunnen omschrijven en misschien zelfs een vergelijking kunnen maken met een bepaald beeld zoals een voorwerp, natuurelement, een gevoel, enzovoort. Autisme omvat een heel breed spectrum, maar vaak hebben mensen de neiging om enkel de stereotypen te zien en labels te plakken op de personen. Mensen geven een bepaalde definitie aan autisme en denken te weten wat de persoon dan juist ervaart, voelt en denkt. De stereotypen worden niet ter discussie gesteld (Boogaard, 2016). Autisme krijgt dan ook vaak negatieve connotaties (Vermeulen, 2017). Er is dus tot nu toe nog weinig onderzoek gedaan naar de manier waarop tieners met autisme hun eigen stoornis ervaren. Hoe zij hun autisme zien, hoe zij die definiëren, hoe zij zich hierbij voelen en wat ze hierbij denken. Het is de bedoeling dat autisme vanuit de andere kant wordt bekeken, de kant van de persoon met autisme (Vermeulen, 2005). Er moet geluisterd worden naar wat de tieners te vertellen hebben. Het onderzoek is gericht op de beleving van de tieners met autisme. Omdat jonge personen zich soms beter kunnen uitdrukken via tekeningen, wordt er gekozen om op een creatieve manier te werk te gaan (Prosser & Burke, 2008). Andere materialen zullen ook ter beschikking staan zodat de tieners de vrijheid krijgen in hun manier van uitleggen. Er wordt hen gevraagd hun autisme te vergelijken met een specifiek beeld. Dit kan een voorwerp zijn, een persoon, een gevoel, een vorm, een geluid, een dier, een instrument, een natuurlijk element en nog veel meer. Dit kan aan de hand van verschillende uitingsvormen namelijk: muziek, schilderen, boetseren, poëzie, enzovoort.

Keywords

Listing 1 - 10 of 504 << page
of 51
>>
Sort by