Listing 1 - 10 of 17 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Sappigheid is, naast textuur, één van de belangrijkste kenmerken van aardbeien voor de consument. In huidige onderzoeken wordt deze sappigheid regelmatig bepaald door sensorische analyses. Er worden ook instrumentele methodes gebruikt, maar deze zijn nog niet optimaal. Een geschikte instrumentele methode die goed correleert met de sensorische bepaling ontbreekt nog tot op heden. In dit onderzoek werd gezocht naar dergelijke instrumentele methode. Na een verkennend onderzoek, dat voornamelijk gebaseerd was op de beschikbare literatuur, werden 4 beloftevolle instrumentele bepalingen geselecteerd. Bij twee van deze methodes werd een dubbele indrukking uitgeoefend op een schijfje aardbei met behulp van een texturometer. Bij de eerste methode werd na de indrukking de massa sap bepaald die werd vrijgegeven op een filterpapier. Bij de tweede methode werd het oppervlak op het filtreerpapier berekend dat door het sap werd bevochtigd. Bij de 2 andere instrumentele analyses werd steeds gewerkt me
Choose an application
Eén van de grootste doodsoorzaken in de Westerse wereld is kanker, waarvan 60% wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Van deze kankers wordt meer dan de helft geassocieerd met slechte voedingsgewoontes. Zo kan de inname van specifieke stoffen zoals procarcinogenen, alcohol, verzadigde vetten etc. het risico op bepaalde kankers beduidend verhogen, maar ook overgewicht en een te laag gebruik van vezels, groenten en fruit impliceren een verhoogd kankerrisico. Een gezonde, gevarieerde voeding met aandacht voor specifieke voedingsmiddelen is dus een essentieel onderdeel in de kankerpreventie. Een groot deel van de kankerpatiënten leidt ten gevolge van de ziekte en de behandeling ervan aan kankercachexie. Deze toestand wordt voornamelijk gekenmerkt door ondervoeding, waardoor niet enkel de algemene toestand van de patiënt erbarmelijk is, maar waardoor ook de kans op het slagen van de behandeling aanzienlijk daalt. Het behouden van een goede voedingstoestand is dus essentieel bij de behand
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Eén van de grootste doodsoorzaken in de Westerse wereld is kanker, waarvan 60% wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Van deze kankers wordt meer dan de helft geassocieerd met slechte voedingsgewoontes. Zo kan de inname van specifieke stoffen zoals procarcinogenen, alcohol, verzadigde vetten etc. het risico op bepaalde kankers beduidend verhogen, maar ook overgewicht en een te laag gebruik van vezels, groenten en fruit impliceren een verhoogd kankerrisico. Een gezonde, gevarieerde voeding met aandacht voor specifieke voedingsmiddelen is dus een essentieel onderdeel in de kankerpreventie. Een groot deel van de kankerpatiënten leidt ten gevolge van de ziekte en de behandeling ervan aan kankercachexie. Deze toestand wordt voornamelijk gekenmerkt door ondervoeding, waardoor niet enkel de algemene toestand van de patiënt erbarmelijk is, maar waardoor ook de kans op het slagen van de behandeling aanzienlijk daalt. Het behouden van een goede voedingstoestand is dus essentieel bij de behandeling van kanker. Door de locatie van de tumor, chemotherapie en radiotherapie van bepaalde delen van het lichaam krijgt de kankerpatiënt te kampen met verscheidene symptomen zoals kauw- en slikklachten, darmklachten, obstructies in het gastro-intestinaal stelsel, ... Naast medicatie zijn aanpassingen in het dieet bij dergelijke klachten essentieel. Hoewel voeding kanker niet kan genezen, speelt voeding wel een belangrijke supportieve rol bij de behandeling van kanker. Hoewel nog veel van dit terrein onbekend is, vinden de laatste jaren steeds meer onderzoeken plaats naar de rol die voeding speelt bij het ontstaan en de behandeling van kanker. Zo komen er stilaan voedingstips tot stand ter preventie van kanker en ter ondersteuning van de behandeling van kanker. Na mijn stages in België en in Zuid-Afrika kan ik concluderen dat aan voeding in beide landen nagenoeg dezelfde aandacht wordt besteed en dat de kennis omtrent voeding en kanker in beide landen ongeveer gelijk is....
Choose an application
Sappigheid is, naast textuur, één van de belangrijkste kenmerken van aardbeien voor de consument. In huidige onderzoeken wordt deze sappigheid regelmatig bepaald door sensorische analyses. Er worden ook instrumentele methodes gebruikt, maar deze zijn nog niet optimaal. Een geschikte instrumentele methode die goed correleert met de sensorische bepaling ontbreekt nog tot op heden. In dit onderzoek werd gezocht naar dergelijke instrumentele methode. Na een verkennend onderzoek, dat voornamelijk gebaseerd was op de beschikbare literatuur, werden 4 beloftevolle instrumentele bepalingen geselecteerd. Bij twee van deze methodes werd een dubbele indrukking uitgeoefend op een schijfje aardbei met behulp van een texturometer. Bij de eerste methode werd na de indrukking de massa sap bepaald die werd vrijgegeven op een filterpapier. Bij de tweede methode werd het oppervlak op het filtreerpapier berekend dat door het sap werd bevochtigd. Bij de 2 andere instrumentele analyses werd steeds gewerkt met verkleinde, bevroren aardbeien. In het eerste geval werd de massa afgefiltreerd sap berekend na het filtreren met een büchner, in het tweede geval werd gedurende 90 seconden een constante druk uitgeoefend op het staal. Hierna werd ook de massa vrijgekomen sap gemeten. In parallel met de instrumentele bepalingen werden de aardbeien ook voorgelegd aan een sensorisch panel. Deze moesten de aardbeien zowel op papier als op pc een globale score toekennen voor hun sappigheid. Daarnaast moesten ze met een LabView programma een tijd-intensiteitbepaling uitvoeren. Hierbij wordt de sappigheid van de aardbeien continu beoordeeld tijdens het kauwen. Uit de verwerking van de resultaten bleek dat de verschillende sensorische resultaten sterk met elkaar gecorreleerd zijn. Werken met een tijd-intensiteit sensorisch onderzoek leverde dus geen meerwaarde op. Van de vier instrumentele bepalingen kwam het filtreren van sap van bevroren aardbeien met een büchner het beste resultaat uit, zow...
Choose an application
Listing 1 - 10 of 17 | << page >> |
Sort by
|