Listing 1 - 10 of 210 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
Le sucre a ceci de particulier que son usage et sa représentation varièrent beaucoup avec le temps. Remède, épice, puis aliment, le sucre deviendra ce produit de première nécessité que les familles aimeront à entasser en prévision de crises. Mais comme l'a relevé Claude Fischler dans L'Homnivore, « depuis son apparition en Occident, le sucre a été alternativement angélisé ou diabolisé ». Ses détracteurs l'ont accusé de bien des maux, jusqu'au tour nouveau que la « saccharophobie » a pris dans la seconde moitié du XXe siècle au nom de la santé. À un moment où, dans les pays riches notamment, la « sagesse des corps » était brouillée par le changement des conditions de vie, des physiologistes, des endocrinologues, des nutritionnistes furent invités par les autorités sanitaires à contrevenir au « libre-arbitre alimentaire » afin de conjurer les maladies de l'alimentation.Ce livre retrace l'histoire du sucre qui fut parfois dramatique, ce qui faisait dire à Voltaire dans Candide : « C'est à ce prix que vous mangez du sucre en Europe ». Mais le sucre a aussi une économie, un business, une géopolitique propre, impliquant de nombreux acteurs privés ou institutionnels, sur lesquels l'auteur jette un éclairage nouveau.Mondialisée de longue date, mais en perpétuel mouvement, l'économie de cette substance, et de ses dérivés, se présente comme un système complexe, caractérisé en ses deux extrémités par des activités de production et des actes de consommation.Ce livre explore le chemin, long et tortueux, qui mène des champs de canne et de betterave à sucre à la table des consommateurs.
Choose an application
The abiotic characteristics of the environment—including temperature, oxygen availability, salinity, and hydrostatic pressure—present challenges to all biochemical structures and processes. This volume first examines the nature of these perturbations to biochemical systems and then elucidates the major adaptive strategies that enable organisms from all Domains of Life—Archaea, Bacteria, and Eukarya—to conserve common types of biochemical structures and processes across a wide range of environments. In addition to these conservative adaptations that foster a biochemical unity among diverse species, other adaptations can be viewed as innovative changes that enable organisms to exploit new features of the environment that may themselves be the result of biological activities.The opening chapter outlines the basic principles of biochemical adaptations and raises the questions that serve as the focal points for the detailed analysis found in the next three chapters, which are devoted to the study of relationships involving oxygen, temperature, and water-solute effects. In these three chapters, the effects of the variable in question on fundamental biochemical processes and structures are examined. This analysis forms a basis for the subsequent analysis of how adaptive changes modify biochemical systems to establish environmental optima and tolerance limits. This analysis includes examples from all Domains of Life to emphasize the commonality of the fundamental strategies of biochemical adaptation.The final chapter examines the challenges organisms face from the rapid environmental changes that are occurring in the Anthropocene. The effects of co-occurring changes in multiple stressors are examined to provide a realistic and integrative analysis of effects of global change. The underlying genetic capacities of different types of organisms to adapt to rapid environmental change are discussed to provide a basis for predicting the relative success different species—including our own—face in a rapidly changing world.
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Choose an application
Listing 1 - 10 of 210 | << page >> |
Sort by
|