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Physiologie végétale --- Chimie végétale --- Chimie agricole
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Après des décennies d'exploitation agricole outrancière, la prise de conscience des problèmes environnementaux nous invite à revenir aux sources pour nourrir une réflexion sur l'écologie scientifique. Parue en Allemagne en 1840, la Chimie organique appliquée à la physiologie végétale et à l'agriculture ou Chimie agricole de Justus Liebig est considérée à juste titre comme l'ouvrage fondateur de l'agriculture moderne. Elle contient l'idée maîtresse que la nature inorganique fournit aux végétaux leurs premières sources d'alimentation. Si la Chimie agricole de Liebig est la manifestation d'un rejet de la chimie telle qu'elle se pratique alors en France et même en Allemagne, elle est aussi un plaidoyer vigoureux pour l'étude et l'emploi des méthodes de la chimie, sans laquelle l'agriculture et la physiologie - et la médecine - ne sauraient faire un quelconque progrès. Maintes fois réédité au XIXe siècle, l'ouvrage est ici présenté et annoté avec soin pour la première fois afin de répondre aux attentes des lecteurs de toutes origines - chimistes, exploitants agricoles, historiens, écologistes - intéressés par l'une des questions majeures du monde contemporain.
Chimie organique --- Chimie agricole --- Chimie végétale --- Toxicologie
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Botanical chemistry. --- Botanical chemistry. --- Chimie végétale.
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Chimie végétale --- Plantenchimie --- 581.19 (022)
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Fytotherapie. --- Chimie végétale --- Phytothérapie. --- Plantkundige chemie.
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Chimie végétale --- Botanical chemistry --- 19e siècle --- 19th century
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Why are some plants so important to humans ? The chemistry of the plants has a lot to do with it ! The plant world offers a fascinating way to explore basic chemistry concepts. The spectacular variety of colors, fragrances and other characteristics of plants are driven by the seemingly subtle differences in the structure and properties of organic compounds. Well-known flowers, like daffodils and narcissus, are examples of plants that provide ample perfumes, pigments and poisons as part of their intricate and fascinating chemistry.This second edition retains it accessibility, expanding on the first edition and combining scientific concepts with colorful pictures and stories in simple, clear language. Readers will find introductory information on some chemistry and plant biology. This prepares them for the more complex chemical structures that compose plant substances, many of them of vital importance to humans. The final chapter has been expanded, in particular the sections on medicinal plants and on genetic modification. The end-of chapter references have been thoroughly updated with articles, books, and relevant websites that illustrate the topics discussed.Dr Margareta Sequin, an organic chemist and plant enthusiast, has taught popular undergraduate college level courses on plant chemistry to non-chemistry majors and has led numerous field seminars for the general public. The comments and questions from these audiences and the topics that especially captured people’s interest have greatly shaped this book.The Chemistry of Plants addresses an audience with little previous chemistry knowledge, but will appeal to the expert reader looking for an understanding of more complex plant compounds. It can be used both as a text to introduce organic chemistry as it relates to plants and as a text of reference for more advanced readers.
Botanical chemistry. --- Plant molecular biology. --- Biologie moléculaire végétale. --- Chimie végétale.
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Nitrogen --- Botanical chemistry --- Plant physiology --- Azote --- Chimie végétale --- Physiologie végétale
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