Narrow your search

Library

EhB (17)


Resource type

book (17)


Language

Dutch (17)


Year
From To Submit

2016 (8)

2014 (9)

Listing 1 - 10 of 17 << page
of 2
>>
Sort by

Book
De invloed van bananen op de stoelgang bij peuters tussen één en tweeënhalf jaar
Authors: ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Het metabolisme van cardiochirurgische patiënten. Hoeveel kcal kost een hartoperatie?
Authors: --- ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Tailleomtrek, nekomtrek en hudplooidikte metingen bij obese kinderen en adolescenten in correlatie met insulineresistentie
Authors: --- ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Er zijn steeds meer kinderen die op jonge leeftijd te maken krijgen met obesitas. Obesitas gaat gepaard met enkele co-morbiditeiten zoals: hart- en vaatziekten , insulineresistentie, diabetes mellitus type 2 en het verkort ook het leven. Obesitas zorgt niet alleen voor lichamelijke problemen maar ook voor psychologische problemen. Kinderen worden vaak gepest of uitgesloten omdat ze zwaarder zijn. Om na te gaan of een kind obesitas heeft, kan men gebruik maken van enkele parameters zoals de BMI, tailleomtrek en huidplooimetingen. Een vrij nieuwe methode die gebruikt wordt is het meten van de nekomtrek. Hierbij moeten de kinderen hun kledij niet meer uit doen, ze zijn vaak meer op hun gemak. Maar voordat deze parameter echt kan gebruikt worden moet er meer onderzoek naar gedaan worden. De nekomtrek zou niet alleen handig zijn om na te gaan of het kind obesitas heeft maar ook om te onderzoeken of het kind meer kans heeft op insulineresistentie. Maar hierbij is ook extra onderzoek nodig. In deze bachelorproef wordt er onderzocht welke antropometrische parameter het beste correleert met insulineresistentie.Eerst ben ik gestart met het maken van een literatuurstudie, zodat er een overzicht kan gemaakt worden van wat er al geweten is omtrent dit onderwerp. In de literatuur wordt aangegeven dat de nekomtrek een goede parameter kan zijn maar dat er nog meer onderzoek moet gedaan worden naar de standaardwaarden voordat deze parameter effectief kan gebruikt worden. De parameter is zeker al een handige extra aanvulling op de BMI, tailleomtrek en huidplooimetingen.Voor mijn studie werden er gegevens verzameld van 244 patiënten. Niet alle patiënten voldeden aan de criteria van obesitas. In totaal werden er 221 kinderen geïncludeerd in de studie. Na het verzamelen van hun antropometrische en biologische gegevens, werd er met behulp van het SPSS-programma gezocht naar verbanden tussen de graad van insulineresistentie, berekend aan de hand van de HOMA index, en de antropometrische parameters. Uit het resultaat van het onderzoek kunnen we afleiden dat de tailleomtrek het beste gecorreleerd is met insulineresistentie. De BMI scoort ook nog goed en daarna komt de nekomtrek. De nekomtrek kan dus gebruikt worden voor het opsporen van insulineresistentie maar de voorkeur gaat toch uit naar de tailleomtrek.


Book
Voedingsadvies bij verpleegkundigen met onregelmatige werkuren.
Authors: ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Voedingskennis en voedingsaanbevelingen voor bodybuilding
Authors: ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
HACCP in theorie en praktijk
Authors: --- ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

HACCP in theorie en praktijkVoedselveiligheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Er wordt steeds meer aandacht op gevestigd en de wetgeving er rond wordt voortdurend bijgesteld. Dit is ook nodig na het ontstaan van de dioxinecrisis in 1999. Ten gevolge van dit incident werd dan ook in 2000 het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid opgericht. Indien de bedrijven de HACCP- normen op een correcte wijze toepassen, dan kunnen zij zich laten certificeren. In deze bachelorproef wordt de nadruk gelegd op het smiley- certificaat. Voor het praktisch onderzoek werden in de grootkeuken van de Medialaan de procedures van het HACCP- handboek afgetoetst met hoe de koks echt tewerk gingen. Indien de praktijk niet strookte met de theorie werd nagegaan wat de reden hiervan was en indien mogelijk werd ook een verbeteringsactie voorgesteld. Een bijkomende opdracht was het analyseren van de kooktechniek “slow cooking”, waarbij voedingsmiddelen op een lage temperatuur gegaard worden, over een langere periode. Hiervan werd een gevarenanalyse opgemaakt. Ook de voordelen ervan worden aangehaald, deze zijn onder meer dat de voedingsstoffen beter behouden blijven in de levensmiddelen, er is meer tijd om andere dingen te doen, er komt weinig of geen vetstof aan te pas, …. De aandacht moet dan weer gevestigd worden op de temperaturen, deze moeten wel minstens 65°C zijn, anders wordt de bacteriële groei gestimuleerd, het voedsel moet voldoende lang garen om een goede kerntemperatuur te bereiken, het eten moet onmiddellijk geserveerd worden, ….Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat het niet altijd even evident is om alle normen uit het HACCP- handboek ook werkelijk uit te voeren. Als alles volgens dit handboek zou moeten uitgevoerd worden, dan zou dit voor te hoge personeelskosten zorgen. Dit is onder meer het probleem bij de ingangscontrole, de bestellingen worden slechts oppervlakkig gecontroleerd. Ook grondstapeling is een probleem, alle voedingsmiddelen zouden namelijk op een hoogte van minstens 15 cm moeten staan. Nochtans moet men altijd kunnen nagaan wat er in de verpakking zit en hoe lang het al bewaard is. Tijdens dit onderzoek werd het Smiley- certificaat behaald nadat enkele aanpassingen verricht werden. Het is hierbij wel duidelijk dat de druk voor de koks hoger ligt om het certificaat te behouden dan om het te behalen.


Book
Vitamines- en spoorelementendeficiënties bij brandwondenpatiënten op de Medium Care afdeling van het brandwondencentrum
Authors: --- ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een brandwondenpatiënt komt in verschillende fasen terecht, waaronder de katabole fase of hypermetabolisme. Een optimale genezing van de brandwonden is noodzakelijk. De genezing is voornamelijk gebaseerd op een voeding rijk aan eiwitten. Jammer genoeg worden de vitamines en spoorelementen vaak vergeten. Vitamines en spoorelementen zijn van essentieel belang voor de groei en het herstel van nieuwe weefsels bij brandwonden.Het doel van dit onderzoek is gericht op het achterhalen van vitamines- en spoorelementendeficiënties bij brandwondenpatiënten op de Medium Care afdeling van het brandwondencentrum, en tevens het verder onderzoeken van een aantal vitamines en spoorelementen die een gunstig effect hebben op de wondheling en genezing van de patiënten. Aan de hand van een aantal methodes, zoals de 24u-recall voedingsanamnese, de bloedanalyses en de berekeningen kan er een gedetailleerd overzicht opgesteld worden over hoe het gesteld is met de tekorten bij brandwondenpatiënten die reeds voedingssupplementen kregen. Aan de hand van de berekeningen van de 24u-recall voedingsanamnese zijn de cijferwaarden van de vitamines en spoorelementen achterhaald.


Book
De effectieve energie-inname van woonzorgcentrumbewoners en de beïnvloedende factoren op de voedselinname
Authors: ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het is moeilijk om de effectieve energie-inname van woonzorgcentrumbewoners te bepalen en de oorzaak te achterhalen daar er meerdere factoren een rol spelen. Door deze factoren in kaart te brengen, kan het verblijf, de verzorging en de opvolging van woonzorgcentrumbewoners geoptimaliseerd worden. In deze bachelorproef komen de vier hoofddomeinen aan bod die een invloed kunnen hebben op de voedselinname. Ook de voedingsaanbevelingen worden besproken.


Book
Frisdrankautomaten in scholen: wat is de invloed op de consumptie?
Authors: --- --- ---
Year: 2014 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Wat is het effect van een koolhydraatarm dieet op de prestaties in crossfit?
Authors: ---
Year: 2016 Publisher: Brussel Erasmushogeschool Brussel

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Listing 1 - 10 of 17 << page
of 2
>>
Sort by