Listing 1 - 10 of 18 << page
of 2
>>
Sort by

Multi
Sprache - Kommunikation - Kultur : soziolinguistische Beiträge
Author:
ISSN: 1618159X ISBN: 3631537347 0820477117 9780820477114 Year: 2003 Volume: 3 Publisher: Frankfurt am Main ; Bruxelles ; New York Peter Lang

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Drop je lyrics 2.
Author:
ISBN: 9789027457288 9027433321 9789027433329 9789027476975 Year: 2007 Publisher: Utrecht Prisma

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Boodschap voor pimpels, popo’s en Patricia’s, voor dutsjes, doeshies en zwempies: Sta je kaak klem? Da’s vet unchill. DJL3 lezen = weten wat ze bedoelen, you dig? Formitastisch! Oftewel: dit is alweer de 3e, uitgebreide editie van Drop je lyrics. In 2006 verscheen de eerste editie van dit Prisma miniwoordenboek over jongerentaal, bijeengebracht door jongeren zelf via de site www.dropjelyrics.nl. In versie 2.0 vond je veel nieuws, vooral van Vlaamse inzenders. In deze editie vind je bovendien nog een paar van de rhymez, die op de site zijn gedropt.


Dissertation
Le langage des jeunes et la musique hip-hop: le cas du citétaal
Authors: ---
Year: 2009 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Met deze masterproef willen we nagaan of er een verband is tussen de verspreiding van meertalige jongerenvariëteiten of jongerentalen in Europa en het groeiende succes van de hiphop cultuur. Hiervoor worden twee dingen onder de loep genomen namelijk de aanwezigheid van jongerentaal in de media en de rol die de media kunnen spelen in de verspreiding van jongerentaal onder de jongeren. Middelen of methode: Voor het theoretische gedeelte hebben we de fenomenen straattaal en jongerentaal kort toegelicht. Vervolgens hebben we een overzicht gegeven van de geschiedenis van de hiphop cultuur en zo de link gelegd met de situatie in Europa, meer bepaald in Nederland, België en Duitsland. Het empirisch onderzoek is tweeledig. Enerzijds hebben we een kwalitatieve analyse uitgevoerd waarbij we zijn nagegaan hoe en in welke mate de jongerentaal, in deze masterproef meer specifiek de citétaal uit de Limburgse mijnwijken, al dan niet aanwezig is in de media en in de teksten van Limburgse rappers. Anderzijds hebben we een enquête-onderzoek gedaan om te achterhalen of de leerlingen vaak citétaal spreken en of de media hierin een al dan geen rol speelt. Resultaten: Uit dit onderzoek blijkt dat er een link kan bestaan tussen de verspreiding van jongerentalen en het groeiende succes van de hiphop cultuur. Onze analyse bewijst dat citétaal wel degelijk aanwezig is in de teksten van Limburgse rappers en in de media. In België is de jongerentaal vooral aanwezig op het internet, meer bepaald op YouTube en Facebook. De nationale media besteden momenteel nog geen aandacht aan het fenomeen jongerentaal.Hoewel de enquêtes lijken aan te tonen dat de hiphop cultuur een rol speelt, is het niet duidelijk in welke mate hiphop de verspreiding versnelt. Verder onderzoek zal moeten aantonen welke andere factoren hierbij een rol zullen spelen.


Dissertation
Dans la bulle de Diam's: des zoulettes aux daronnes Le lexique des banlieues françaises
Authors: ---
Year: 2009 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Sociologische en cultuurhistorische studie van de jongerentaal in de Franse voorsteden: ontwikkelingsreden en -wijze + analyse van de woordenschat. Middelen of methode: Aan de hand van de teksten van de songs van de Franse rapzangeres Diam's worden de sfeer en de problemen in de Parijse voorstad beschreven. Bij het onderzoek van de woordenschat wordt elk woord ondergebracht in een bepaalde categorie, gedefinieerd en waar mogelijk wordt ook ingegaan op de herkomst van het woord of van de uitdrukking. Resultaten: * De taal van de jongeren in de Parijse voorstad bestaat enerzijds uit woorden die ze zelf uitgevonden hebben, anderzijds uit woorden die ze overgenomen hebben van andere niet-standaardvarianten van het Frans, zoals bijvoorbeeld argot.* Hun woordenschat is rijk aan woordspelingen, metaforen; maar ook aan geweld en machisme.* De jongerentaal in de Parijse voorstad wijst op een tegencultuur, een protest ten opzichte van de heersende normen en waarden.


Book
Van Afvrijen tot Zwabbergast : Retrotaal en SMS-taal onder jongeren
Author:
ISBN: 9035124065 9789035124066 Year: 2001 Publisher: Amsterdam Bakker

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In dit boek komen retrotaal en SMS-taal aan bod als twee tegenpolen: retrotaal omvat de bestaande woorden met een nieuwe betekenis en SMS-taal de oude betekenissen met een nieuwe vorm. Wim Daniëls beschrijft beide jongerentalen, die verrassende dwarsverbanden blijken te hebben.


Dissertation
La relation entre la construction d'identité et l'emploi de langue de jeunes dans les cités limbourgeoises
Authors: ---
Year: 2009 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: De doelstelling van deze scriptie was om het verband te onderzoeken tussen identiteitsconstructie en het gebruik van de citétaal bij jongeren in Genk. Daarbij was het belangrijk aan te tonen dat de citétaal niet langer een etnolect is, maar een jongerentaal geworden is die deel uitmaakt van de sociale identiteit van jongeren in de Genkse cités, ongeacht hun herkomst. Middelen of methode: Eerst hebben we een theoretische ondersteuning opgebouwd die het framework vormde van het grootste deel van de hypotheses die we geformuleerd hebben. Aan de hand van zowel een kwalitatief als een kwantitatief onderzoek zijn we vervolgens op zoek gegaan naar aanwijzingen die de algemene hypothese zouden bevestigen dat het gebruik van citétaal behoort tot de sociale identiteit van deze jongeren, en dat ze de citétaal dus gebruiken als middel om zich te profileren als deel van een subcultuur. Het kwalitatieve onderzoek is gebeurd aan de hand van liedjesteksten van Genkse rappers. Voor het kwantitatieve onderzoek hebben we enquêtes laten invullen door studenten in en rond Genk. Met behulp van de theorieën van Hall, Harris en Ceuleers hebben we de resultaten van ons empirisch onderzoek verder geanalyseerd om zo tot een conclusie te komen in verband met de identiteitsconstructie van onze doelgroep. Resultaten: Uit het taalgebruik van de jongeren met Italiaanse roots blijkt dat ze hun roots erkennen, maar dat ze beseffen dat ze niet meer zullen terugkeren en dat de Vlaamse taal en cultuur voor hen dominant aanvoelt. Ons onderzoek heeft ook uitgewezen dat de citétaal nu niet langer een etnolect is maar een jongerentaal die door jongeren in Genk van allerlei origines wel degelijk gebruikt wordt om zich te profileren als subcultuur. Ze ondersceiden zich van de rest door zich een sociale subjectieve identiteit aan te meten. In die overstijging van het niveau van nationale identiteit heeft het fenomeen "crossing" een belangrijke rol gespeeld. De linguïstische identiteit van de citétaalsprekers kan ook gedefinieerd worden als hybride, ofwel verschillend naargelang de context. Deze jongeren zijn dus selectief zijn in het gebruik van citétaal, en spreken het vooral tegen andere jongeren.


Dissertation
Dans la bulle de Diam's: Analyse lexicale et rhétorique de 10 chansons de l'album 'Dans ma bulle'
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Deze scriptie bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de problemen in Franse randgemeenten geschetst en de daar gesproken taal nader bekeken. De kenmerken van de jongerentaal worden besproken en aan de hand van voorbeelden geïllustreerd. Daarna volgt het tweede deel: de analyse van 10 liedjesteksten. Bij de analyse van de teksten worden telkens dezelfde stappen gevolgd. Eerst worden de woorden en uitdrukkingen geanalyseerd die niet tot de standaardtaal behoren : ze worden in een bepaalde categorie of register geplaatst en gedefinieerd, en er wordt ingegaan op hun herkomst. De zin waarin dat bepaalde woord of die bepaalde uitdrukking voorkomt, wordt in het Standaard-Frans omgezet. Daarna volgt een korte bespreking van de inhoud van elke tekst en een analyse van de retorische figuren. Middelen of methode: Aan de hand van de liedjesteksten van de Franse rapzangeres Diam's worden de problemen in de Franse buitenwijken beschreven. De stijlfiguren in de teksten worden vooral besproken adhv de werken "Dictionnaire des termes littéraires" (2001) van Hendrik van Gorp et al. en "Gradus. Les procédés littéraires (dictionnaire)" (1984) van Bernard Dupriez. Bij de analyse van de woordenschat worden vooral de woordenboeken "Grand Robert de la langue française" (CD-ROM) (2001) en "Dictionnaire du français non conventionnel" van Jacques Cellard en Alain Rey (1991) gebruikt. Resultaten: Diam's drukt zich uit in de taal waarmee ze is opgegroeid: de jongerentaal van de Franse buitenwijken. Ze neemt geen blad voor de mond wanneer ze rapt en hanteert een woordenschat die de criminaliteit en het geweld in de voorsteden weerspiegelt. De jongerentaal is een uitdrukking van de sociaal-culturele identiteit van die jongeren en een vorm van protest tegen de heersende waarden en normen in de maatschappij. De bewoners van de voorsteden, en vooral de jongeren, ontwikkelen een eigen taal waarbij ze woorden uit andere talen overnemen, nieuwe woorden uitvinden, woorden afkorten of de volgorde van de letters omdraaien. De teksten zijn doorspekt met stijlfiguren, net zoals de gesproken taal van de Franse jongeren uit de buitenwijken. De voornaamste stijlfiguren zijn metaforen en metonymia.


Dissertation
l'Emploi et la perception de la langue de la rue chez les jeunes à Courtrai
Authors: --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstellingen: De doelstelling van het onderzoek is te weten te komen of er in Kortrijk straattaal gebruikt wordt en hoe jongeren tegenover straattaal staan. Om te weten te komen hoe jongeren tegenover straattaal staan en hoe zij die gebruiken wordt onderzocht hoe zij over straattaal denken en wanneer waar en met wie zij die taal gebruiken. Er wordt ook nagegaan in welke mate de superdiversiteit van onze maatschappij tot uiting komt in het taalgebruik van de Kortrijkse jongeren. Middelen of methode: Als basis werd er een theoretisch kader opgebouwd rond het onderwerp. Vervolgens werd er via een kwalitatief onderzoek een antwoord gezocht op de vragen. Er werden twee semi-gestructureerde focusgroepgesprekken georganiseerd met Kortrijkse jongeren die gefilmd en getranscribeerd werden. Een analyse van deze transcripties zorgde voor de resultaten van dit onderzoek. Resultaten: Uit de focusgroepgesprekken blijkt dat er in Kortrijk wel degelijk een soort straattaal gebruikt wordt. Deze wordt echter niet door alle jongeren in dezelfde mate gebruikt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat meertalige jongeren of allochtone jongeren vaker straattaal gebruiken dan eentalige of autochtone jongeren. Straattaal wordt ook slechts in bepaalde contexten gebruikt, in formele situaties kiezen jongeren voor een ander taalgebruik. Redenen waarom straattaal gebruikt wordt zijn voornamelijk om zich beter te kunnen uitdrukken, om erbij te horen en omdat ze het zo gewoon zijn. Er kan tevens geconcludeerd worden dat ook de Kortrijkse jongeren duidelijk deel uitmaken van de superdiverse samenleving en dat weerspiegelt zich onder andere in hun taalgebruik.


Book
Jugendsprache : Eine Einführung
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 9783476047663 3476047660 Year: 2019 Publisher: Berlin J.B. Metzler Verlag

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Jugendsprache ist ein facettenreicher und spannender Gegenstand der Linguistik. Varianten der Jugendsprache in multikulturellen Gesellschaften und ihre Ausprägungen in den sozialen Medien sind aktuelle Phänomene. Die Merkmale und Funktionen der Jugendsprache - nicht nur in diesen Bereichen - sind vielfältig und in ständiger Veränderung begriffen. Ihre Analyse ist häufig Thema in universitären Seminaren. Der Band beschreibt zudem die Möglichkeiten, das Thema Jugendsprache im Unterricht einzubringen. Weitere Kapitel widmen sich der Geschichte der Jugendsprache sowie den methodischen Zugängen zu ihrer Erforschung. - In zweifarbiger Gestaltung mit zahlreichen Beispielen sowie mit Aufgaben (Lösungen als Download-Material). (Quelle: Verlagstext).


Dissertation
Le verlan: plus qu'un simple jeu linguistique Analyse sociolinguistique du langage des jeunes banlieusards en France
Authors: ---
Year: 2008 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Wat is het verlan? Hoe wordt het gevormd? Wie spreekt het, en vooral waarom? Aan de hand van een sociolinguïstische analyse van deze variëteit van het Frans wordt er een antwoord gezocht op al deze vragen. Daarnaast wordt er ook naar een verband gezocht tussen deze Franse jongerentaal en andere jongerentalen in de wereld. Middelen of methode: In deze masterproef wordt eerst de sociale situatie in de Franse banlieues beschreven. Daarna volgt er uitgebreide analyse van de Franse jongerentaal in het algemeen en wordt deze vergeleken met andere jongerentalen in de wereld. Het derde deel van deze masterproef is gewijd aan een gedetailleerde beschrijving van het verlan. Hier wordt in de eerste plaats nagegaan wanneer deze taalvariëteit van het Frans is ontstaan, hoe ze gevormd wordt, wat haar functies zijn en wanneer haar gebruik vooral als ongepast wordt ervaren. De meest relevante informatie voor dit onderzoek is gehaald uit andere onderzoeken die reeds eerder in dit vakgebied verricht zijn. De studies van zowel Nathalie Lefkowitz (19991) als Jürgen Jaspers (2008)vormden een belangrijke informatiebron. De analyse van de roman Boumkoeur die op de theorie aansluit toont aan wat het effect van het gebruik van verlan is in de praktijk. Resultaten: De sociolinguïstische analyse van deze variëteit van het Frans, die vooral gesproken wordt door de Maghrebijnse jongeren in de Franse banlieues, bewijst dat er een sterke band bestaat tussen het verlan en de sociale identiteit. Dit is een eigenschap die eveneens te linken is aan andere gelijkaardige jongerentalen in de wereld. Het verlan is meer dan alleen maar een eenvoudig taalspelletje, waarbij de volgorde van de lettergrepen op een meestal willekeurige manier gewisseld wordt. Het gebruik van deze "geheime" code laat de jongeren immers toe gesprekken te voeren die onverstaanbaar zijn voor buitenstaanders. Vulgaire woorden die omgevormd worden, klinken erdoor ook minder "hard". Toch moet haar gebruik zeker vermeden worden in formele situaties of in gesprekken met volwassen gezagdragers.

Listing 1 - 10 of 18 << page
of 2
>>
Sort by