Listing 1 - 10 of 12 << page
of 2
>>
Sort by

Book
TIB tools voor onderwijsprofessionals - Haal meer uit je combinatiegroep 2/3!
Authors: ---
ISBN: 9789463173018 Year: 2022 Publisher: Instondo

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze TIBtool is een vervolg op Combinatiegroep 2/3 Doen. Heel veel handige tips en inspirerende voorbeelden zorgen elke dag voor praktische verdieping. Vandaar: ?Haal meer uit je combinatiegroep 2/3!? Dit onder het motto: Samen waar het kan, apart waar het moet. Vertrekpunt is spelenderwijs leren. We laten onder meer zien hoe verwerkingstijd in een combinatiegroep 2/3 georganiseerd kan worden: werken met het (digi)keuzebord, circuit, speelleerplein, hoekenwerk, memoriseer- en automatiseertijd plannen, taal en rekenen spelenderwijs verwerken. Ook bespreken we uitvoerig hoe activiteiten uit de methode kunnen worden ingewisseld voor spelenderwijs leren. Een TIBtool waarin IB'ers en leerkrachten volop inspiratie vinden om nog meer uit de combinatiegroep 2/3 te halen! Cobi Visser en Frida Meints zijn senior specialist Het Jonge Kind met veel ervaring in de praktijk. Beiden zijn docent nascholing en opleidingen. Cobi Visser heeft een eigen onderwijsadviesbureau:VisActiva. Frida Meints is directeur van een basisschool en heeft een eigen weblog over rekenspelletjes.


Dissertation
Rim ram, rom ik tover de huishoek in een leeftijdsgemengde klas om! : over het thematisch uitwerkenvan de huishoek : 1/2
Author:
Year: 2012 Publisher: Sint-Amandsberg Arteveldehogeschool Campus Sint-Amandsberg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Juf, mogen we nog wel spelen in het eerste leerjaar? : 'Het land van de grote woordfabriek' : een spel rond wiskunde voor de derde kleuterklas en het eerste leerjaar
Author:
Year: 2012 Publisher: Sint-Amandsberg Arteveldehogeschool Campus Sint-Amandsberg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Groeipotentieel bieden : een aanzet tot groeipotentieel bieden in een leeftijdsgemengde groep
Author:
Year: 2014 Publisher: Sint-Amandsberg Arteveldehogeschool Campus Sint-Amandsberg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Elvis de Egel is jarig! : 3,2,1 allen doen mee... : een prentenboek in een leeftijdsgemengde kleuterklas : 2/3
Authors: ---
Year: 2012 Publisher: Sint-Amandsberg Arteveldehogeschool Campus Sint-Amandsberg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Elvis de Egel is jarig! : 3,2,1 allen doen mee... : een prentenboek in een leeftijdsgemengde kleuterklas : 1/3
Authors: ---
Year: 2012 Publisher: Sint-Amandsberg Arteveldehogeschool Campus Sint-Amandsberg

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Leren anders organiseren : de praktijk van scholen die het jaarklassensysteem loslaten
Authors: --- ---
ISBN: 9789461182890 9461182899 Year: 2020 Publisher: Rotterdam Bazalt educatieve uitgaven

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Veel scholen lopen binnen de huidige organisatie van het onderwijs tegen grenzen aan. Hoe kun je passend onderwijs bieden en voldoende differentiëren in een traditionele jaarklas? Hoe ga je om met het lerarentekort? Hoe geef je leraren een minder geïsoleerde positie?De sterk veranderde samenleving lijkt te vragen om een andere inrichting van het onderwijs. Diverse basisscholen en kindcentra kiezen er daarom voor om hun organisatie te ontschotten: de jaarklassen maken plaats voor grotere eenheden. Kinderen leren binnen deze unit en groeien daar in hun zelfstandigheid. Een team van onderwijskrachten is samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle kinderen.De auteurs van dit boek zijn al jaren nauw betrokken bij deze onderwijsvernieuwing, die vorm kreeg in de projecten TOM en SlimFit. In dit boek tekenen ze de resultaten en ervaringen van de scholen op. Wat zijn de belangrijkste aspecten van unitonderwijs, waar moet je op letten als je anders wilt organiseren en hoe begin je? Naast inzichten uit de praktijk bevat dit boek ook praktische tips en een gedegen theoretische onderbouwing.(https://shop.bazalt.nl/leren-anders-organiseren)


Book
Flexibele leerwegen : inspiratie voor basisonderwijs en secundair onderwijs
Authors: --- --- --- ---
ISBN: 9789401437189 Year: 2016 Publisher: Leuven LannooCampus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Wat verstaan we onder flexibele leerwegen? - Waarom heeft ons onderwijs nood aan meer flexibiliteit? - Wat zijn de randvoorwaarden en struikelblokken? Dit boek brengt het verhaal van acht basisscholen en acht secundaire scholen die ervoor kiezen hun onderwijs toe te spitsen op de noden van iedere leerling. Deze scholen organiseren elk op hun manier, binnen het wettelijk kader, flexibiliteit in wat, hoe, wanneer, waar of met wie er geleerd wordt, zonder het gemeenschappelijk curriculum uit het oog te verliezen. Elke leerling zou op school alle kansen moeten krijgen om te leren en zich te ontwikkelen. Daarom moet het onderwijs toegankelijk zijn voor leerlingen met verschillende achtergronden, mogelijkheden en behoeften. Heel wat Vlaamse scholen gaan deze uitdaging aan. De scholen in dit boek doen dit door de leerwegen beter af te stemmen op de groeiende diversiteit in de leerlingenpopulatie. Hun verhalen illustreren hoe flexibele leerwegen vorm kunnen krijgen, wat de voordelen zijn, maar ook met welke valkuilen scholen te maken krijgen.(Bron: www.lannoo.be)


Book
Stagiairs klasoverstijgend aan de slag : leren op de werkplek optimaal organiseren in het Vlaams Secundair Onderwijs
Authors: --- ---
ISBN: 9789463440356 Year: 2017 Publisher: Leuven/Den Haag Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een schoolteam neemt heel wat klasoverstijgende taken collectief op. Voor toezichtopdrachten, projecten of culturele activiteiten bijvoorbeeld is samenwerking essentieel. Eindtermen zijn wel eens vakoverschrijdend. In de klassenraad werken leerkrachten als een team. Ze staan ook samen in voor het contact met ouders, met de oudervereniging en met externe organisaties zoals het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Ook van stagiairs wordt verwacht dat ze in deze klasoverstijgende taken een rol nemen. Onderzoekers van de lerarenopleiding van de Hogeschool Vives en het Expertisenetwerk Lerarenopleidingen van de Associatie UGent / Arteveldehogeschool capteerden een knelpunt uit het werkveld: bij de uitvoering van deze klasoverstijgende taken door stagiairs steken wel eens vragen, problemen en spanningen de kop op. Een goede organisatie en planning zijn daarbij van groot belang. De auteurs bieden met dit boek een leidraad voor werkplekleren rond deze taken. Ze schetsen een kader voor het samen organiseren van klasoverstijgende stageactiviteiten en ontwikkelen een draaiboek voor de drie kernpartners: lerarenopleiding, school en stagiair. Tot slot vatten ze het geheel samen in een overzichtelijk leesrooster. Dit boek bouwt verder op een eerder onderzoeksproject, toegespitst op de organisatie van stages voor studenten uit de lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs. Over de resultaten van dit onderzoek verscheen eerder bij Acco Help, alweer een stagiair in de klas! Stages optimaal organiseren in het Vlaamse secundair onderwijs.


Book
De klas : homogene of heterogene samenstelling?
Authors: --- --- ---
ISBN: 9789033478116 Year: 2010 Volume: *1 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Welke soort klassamenstelling is de meest gunstige voor de leerprestaties, het welbevinden en het academisch zelfbeeld van leerlingen? Worden leerlingen best omringd door een brede diversiteit aan medeleerlingen (heterogene groep)? Of is het beter in de klas te zitten met gelijkaardige leerlingen (homogene groep)? Er bestaan veel wetenschappelijke studies over het groeperen van leerlingen in homogene/heterogene klassen. Deze publicatie wil vooral een overzicht geven van de vaststellingen van onderzoekers in verband met de effecten van homogeen/ heterogeen groeperen op de leerprestaties en het sociaal-emotioneel functioneren van leerlingen. In dit literatuuroverzicht gaat de meeste aandacht uit naar de effecten van klassamenstelling op het prestatieniveau. Daarnaast worden ook andere groeperingscriteria besproken zoals leeftijd, sociaal-economische thuissituatie, cultureel-etnische achtergrond en geslacht. De hier gepresenteerde onderzoeksresultaten kunnen een inspiratiebron zijn voor directeurs Pedagogisch begeleiders en anderen die goede beslissingen willen nemen. Wat u hier leest kan een aanzet zijn om bepaalde tradities te doorbreken en om zelf te onderzoeken wat al dan niet werkt in uw school. In dit boek uit de reeks 'Praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek' presenteren Barbara Belfi, Bieke De Fraine en Jan Van Damme (van het Leuvense Centrum voor Onderwijseffectiviteit en -evaluatie) een literatuuronderzoek naar de invloed van de klassamenstelling op leerlingresultaten. Het onderzoek kadert binnen het project Praktijkgericht Onderzoek (PGO) van de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor). De centrale vraag is of een heterogene dan wel homogene samenstelling het heilzaamst is voor de leerling. Eerst bespreken de auteurs het verschil tussen homogene en heterogene klassen. Vervolgens bekijken ze vanuit verschillende perspectieven - prestatieniveau, geslacht, sociaal milieu, cultureel-etnische achtergrond en leeftijd - welke invloed de klassamenstelling heeft op de resultaten van leerlingen. Een laatste hoofdstuk bevat een conclusie en snijdt enkele discussiepunten aan. Achteraan volgt een bibliografie. Overzichtelijke kleurendruk, gellustreerd met schema's en foto's. Schreefloze letter. Een beknopte, maar boeiende studie voor deskundigen en leidinggevenden in het basis- en voortgezet onderwijs.

Keywords

Klassamenstelling. --- Leerprestaties. --- Onderwijsonderzoek. --- klassenmanagement --- onderwijsonderzoek --- Pupil counseling. Pupil guidance --- School management --- diversiteitsbeleid --- Research on teaching --- Academic collection --- 371 --- 371.212 --- 37 --- Wetenschappelijk onderzoek 001.891 --- klassamenstelling --- 454.23 --- 458.9 --- Klas --- Klasinrichting --- Klasklimaat --- Klasmanagement --- Klassfeer --- Leerprocessen --- Onderwijsonderzoek --- Differentiatie ; onderwijs --- Welbevinden --- 450.4 --- Groepering van leerlingen --- Klassenmanagement --- Leerproces --- klas --- klasinrichting --- klasklimaat --- klasmanagement --- klassfeer --- leerprestaties --- leerprocessen --- welbevinden --- Diversiteit --- Klassamenstelling --- Klassen ; samenstelling --- Leerprestaties --- 450.42 --- 454.2 --- Klasbeheer --- Klasgeest --- 37.043 --- 371.01 --- diversiteit --- Lerarenopleiding : CVO --- Differentiatie --- 371.01 Onderwijskunde:theorie --(algemeen) --- Onderwijskunde:theorie --(algemeen) --- onderwijs - school --- leerlingen --- Didactische principes --- Overige bijzondere onderwerpen --- Onderwijskunde --- Educational sociology --- PXL-Central Office 2015 --- onderwijs en onderzoek --- Klassen --- Klasdoorbrekend werken --- Jaarklassensysteem --- Heterogene klassen --- Co-educatie --- Groeperingsvormen --- 370 --- Klasoverschrijdend werken --- Heterogene klas --- Onderwijs --- School --- Opvoeding --- Pedagogiek --- Statistische gegevens --- Buurt --- Sport --- Groeperingsvorm

Listing 1 - 10 of 12 << page
of 2
>>
Sort by