Narrow your search

Library

UGent (3)


Resource type

dissertation (3)


Language

Spanish (2)

Russian (1)


Year
From To Submit

2010 (1)

2007 (1)

2006 (1)

Listing 1 - 3 of 3
Sort by

Dissertation
La imagen de José Luis Rodríguez Zapatero y José María Aznar en los periódicos flamencos De Morgen y De Standaard
Authors: ---
Year: 2007 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: Met deze scriptie willen we een beeld scheppen van twee sleutelfiguren uit de Spaanse actualiteit (José Luis Rodríguez Zapatero en José María Aznar) in de Vlaamse kranten De Morgen en De Standaard binnen de periode van 1 april 2004 tot en met 31 juli 2005. Middelen of methode: Deze scriptie is opgebouwd uit twee delen: een beschrijvende studie en een kwalitatieve studie. Alvorens ons onderzoek te starten, hebben we een corpus aangelegd die de basis vormt van de beschrijvende studie. In die studie komen expliciet de criteria aan bod die we gehanteerd hebben om de verschillende artikels te selecteren. We gaan daarbij telkens uit van de volgende vraag: welke artikels trekken onmiddellijk de aandacht van lezers die geïnteresseerd zijn in Spanje? De verschillende criteria stellen ons in staat na te gaan hoeveel aandacht beide kranten besteden aan de Spaanse actualiteit en of er verschillen optreden tussen beide kranten. In het tweede deel spitsen we ons toe op twee sleutelfiguren: José Luis Rodríguez Zapatero en José María Aznar. We opteren voor beide figuren, aangezien Zapatero in de periode die we analyseren duidelijk vorm geeft aan zijn beleid en het verschil met Aznar duidelijk wordt. Aan de hand van de corpus van de beschrijvende studie, leggen we per sleutelfiguur een corpus met artikels aan die volgens ons inzicht geven in het imago van beide personen. Aan de hand van specifieke beoordelingen, geven we aan of beide figuren positief of negatief in de beide kranten verschijnen. Resultaten: In het beschrijvende deel tonen we de kwantitatieve verschillen aan tussen De Morgen en De Standaard. In het kalitatieve deel tonen we aan dat het beleid van José Luis Rodríguez Zapatero een impact heeft op hoe beide personen in de Vlaamse pers aan bod komen.


Dissertation
Overload of reset? De perceptie van de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten. Vergelijkende analyse van metaforen in Vlaamse en Russische krantenartikels. Pere(za)gruzka? Vosprijatie otnosenij mezdu Rossiej i SSA. Sravnitel'nyj analiz metafor vo flamandskih i rossijskih gazetnyh stat'jah
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: De relaties tussen Amerika en Rusland zijn al sinds de eerste contacten tussen de VS en de Sovjet-Unie gekenmerkt door spanningen en wederzijds wantrouwen. In dit onderzoek willen wij nagaan in hoeverre de perceptie van die relaties beïnvloed wordt door het discours in de pers. We veronderstellen dat artikels in de Vlaamse (westerse) kranten een positievere houding aannemen ten opzichte van de Verenigde Staten, terwijl Russische kranten negatiever berichten over de VS en positiever over de eigen gevoerde politiek. Deze masterproef schetst, op basis van een steekproef in Vlaamse en Russische kranten, welke metaforen vaak gebruikt worden bij de beschrijving van de Russisch-Amerikaanse relaties en in hoeverre die metaforen cultuurspecifieke attitudes weerspiegelen. Middelen of methode: In een eerste theoretisch deel overlopen we de verschillende stadia in de geschiedenis van de relaties tussen Amerika en Rusland. Daarnaast schetsen we de geschiedenis en de (politieke) oriëntering van de kranten die gebruikt werden in het corpus. We gaan ook dieper in op de agendasettingtheorie en het fenomeen framing in de media. Tot slot gaan we na wat een metafoor precies is, welke rol deze stijlfiguur speelt bij framing en hoe gebruikte metaforen verschillen van cultuur tot cultuur.In een tweede, praktisch deel analyseren we een corpus van artikels uit "linkse" en "rechtse" kranten, zowel Vlaamse als Russische, over het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan zijn Russische ambtsgenoot tijdens de zomer van 2009. In een kwantitatieve analyse gaan we na of er verschillen zijn tussen de kranten qua aantal metaforen. In een kwalitatieve analyse gaan we na welke metaforen vaak herhaald worden en hoe die de perceptie van de relaties tussen Amerika en Rusland weerspiegelen en misschien ook beïnvloeden. Resultaten: We kunnen vaststellen dat er geen opvallende verschillen bestaan tussen de kranten (zowel links-rechts als Vlaams-Russisch) wat betreft het aantal metaforen. Bij de kwalitatieve analyse werd duidelijk dat sommige metaforen zowel in de Russische als Vlaamse kranten terugkeren, zoals metaforen over liefde of verkeer. Oorlogsmetaforiek is heel aanwezig in alle artikels en kan erop wijzen dat het Koude Oorlogsverleden nog altijd invloed heeft op het Russisch-Amerikaanse discours. Typisch voor de Vlaamse kranten is de scheepvaartmetaforiek, terwijl in de Russische kranten de "resetmetafoor" heel populair is.


Dissertation
La imagen de España y unos protagonistas históricos en los periódicos holandeses Trouw y De Volkskrant (1/03/2003 - 31/03/2004)
Authors: ---
Year: 2006 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Doelstelling: De doelstelling van deze scriptie is het onderzoek naar het beeld van Spanje en van enkele sleutelpersonen uit de Spaanse actualiteit (José María Aznar, Mariano Rajoy Brey en José Luis Rodríguez Zapatero) in de Nederlandse kranten Trouw en De Volkskrant binnen de periode van 1 jaar (van 1 maart 2003 tot en met 31 maart 2004). Verder onderzoeken we of het beeld positief of negatief evolueert en welke gebeurtenissen in de Spaanse actualiteit een invloed kunnen gehad hebben op de beeldvorming van elke sleutelpersoon. Daarnaast vergelijken we onze resultaten met de resultaten uit de studie Blanckaert 2005. Middelen of methode: We hebben ons onderzoek opgedeeld in een beschrijvend deel en een kwalitatief deel. In het beschrijvend deel stellen we een corpus samen, dat als basis zal dienen voor het kwalitatief deel van onze scriptie. Dat corpus bevat alle artikels die pertinent zijn voor onze studie. Hiervoor baseren we ons de centrale vraag: Welke artikels trekken onmiddellijk de aandacht van lezers die geïnteresseerd zijn in de Spaanse actualiteit? In het kwalitatieve deel onderzoeken we het beeld van Spanje aan de hand van het beeld van de drie sleutelpersonen. Per persoon leggen we opnieuw een corpus van artikels aan. Per artikel verzamelen we de kwalificaties in tabellen, waarin we telkens aanduiden of de kwalificatie positief of negatief is. Uiteindelijk komen we zo tot een algemeen beeld van elke persoon, verspreid over de periode van 1 jaar. Onze vaststellingen vergelijken we telkens met het beeld van de persoon in De Morgen en De Standaard. Resultaten: We zijn tot de conclusie gekomen dat, zowel in de Nederlandse als in de Vlaamse pers, het beeld van de sleutelpersonen erg afhankelijk is van wat er in de actualiteit gebeurt.

Listing 1 - 3 of 3
Sort by