Narrow your search

Library

UGent (1)


Resource type

dissertation (1)


Language

Dutch (1)


Year
From To Submit

2013 (1)

Listing 1 - 1 of 1
Sort by

Dissertation
Onderzoek naar parameters die de methaanemissie beïnvloeden aan de hand van een studie met plantenextracten
Authors: --- --- ---
Year: 2013 Publisher: Gent : s.n.,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit laat toe om mogelijks een snellere, eenvoudigere en misschien efficiëntere m eetmethode voor methaanemissie te ontwikkelen op basis van CO2-emissie. Er is echter geen eenduidigheid op het gebied van correctheid van een dergelijke methode. Verder onderzoek is nodig om eenvoudig te bepalen parameters te linken aan methaanemissie. Dit zou het mogelijk maken om snel op zoek te gaan naar een efficiënte voedering van de verschillende dieren, wat uiteindelijk zowel voor de agrarisch ondernemer als voor het milieu een pluspunt kan betekenen. In deze studie, gekaderd in een Europees project (SMEthane), wordt er nagegaan in hoeverre methaanemissie wordt gereduceerd bij het gebruik van plantaardige extracten bij vleesvee en saponine bij melkvee. Methaan is namelijk een belangrijk broeikasgas. Doordat herkauwers hier in grote mate aan bijdrage is het dan ook belangrijk om goede strategieën na te streven zowel vanuit milieuoogpunt als voor het energieverlies waarmee methaanemissie gepaard gaat. Daarnaast wordt in deze thesis onderzocht of methaanemissie een relatie heeft met andere parameters zoals omgevingstemperatuur, CO2-emissie, … Bij de proef wordt er voor de metingen van methaan beroep gedaan op gasuitwisselingskamers. Zo nemen twee maal zes dieren alternerend plaats in de zes aanwezige kamers op ILVO-Dier. De dieren worden in drie groepen verdeeld nl. vier dieren van het vleesveetype worden getest met plantaardige oliën, vier dieren van het melkveetype worden getest op het gebruik van saponine en als laatste vier dieren van het melkveetype waarbij geen additief wordt toegediend. Het voederniveau bij de dieren die behoren tot het vleesveetype bedraagt 95 % van het ad libitum niveau van het dier met de laagste voederopname van de vier dieren. Wat voor de proef wordt bepaald, waardoor voor de 4 vleesvee dieren hetzelfde voederniveau wordt gehanteerd. In tegenstelling tot het vleesvee worden alle dieren van het melkveetype gevoederd aan een niveau van 95 % ad libitum die voor de proef per individueel dier wordt bepaald. Dit wordt zo gedaan omdat de onderlinge melkproductie teveel verschilt. Naast methaanemissie worden in totaal 5 andere parameters opgemeten, waarvan de belangrijkste de CO2-concentratie. Uit deze proef blijkt dat er geen significant verschil is in methaanemissie door de dieren met en zonder toevoeging van zowel plantaardige oliën als saponine. Wel vinden we een sterk verband tussen methaan- en CO2-emissie.

Listing 1 - 1 of 1
Sort by