Narrow your search

Library

UCLL (335)

Hogeschool Gent (266)

Thomas More Mechelen (253)

KU Leuven (243)

Arteveldehogeschool (234)

Hogeschool West-Vlaanderen (203)

VIVES - Kortrijk, Roeselare, Tielt, Torhout (191)

KBR (190)

KDG (180)

Odisee (176)

More...

Resource type

book (721)

dissertation (124)

video (16)

object (9)

periodical (9)

More...

Language

Dutch (760)

English (73)

French (34)

Undetermined (6)

German (5)


Year
From To Submit

2019 (1)

2018 (2)

2017 (14)

2016 (22)

2015 (17)

More...
Listing 1 - 10 of 878 << page
of 88
>>
Sort by

Book
Leven op Schoonderhage
Author:
Year: 1983 Publisher: Sint-Lievens-Esse Schoonderhage

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Simple
Author:
ISBN: 9782211074698 Year: 2014 Publisher: Paris l'école des loisirs

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Simple dit "oh, oh, vilain mot" quand Kléber, son frère, jure et peste. Il dit "j'aime personne, ici" quand il n'aime personne, ici. Il sait compter à toute vitess: 7,9,12, B, mille, cent. Il joue avec des Playmobil, et les beaud'hommes cachés dans les téphélones, les réveils et les feux rouges. Il a trois ans et vingt-deux ans. Vingt-deux d'âge civil. Trois d'âge mental. Kléber, lui, est en terminale, il est très très courageux et très très fatigué de s'occuper de Simple.Simple a un autre ami que son frère. C'est Monsieur Pinpin, un lapin en peluche. Monsieur Pinpin est son allié, à la vie à la mort. Il va tuer Malicroix, l'institution pour débiles ou le père de Simple a voulu l'enfermer, ou Simple a failli mourir de chagrin. Monsieur Pinpin, dans ces caslà, il pète la gueule.Rien n'est somple, non, dans la vie de Simple et Kléber. Mais le jour ou Kléber a l'idée d'habiter en colocation avec des étudiants, trois garçons et une fille, pour sauver Simple de Malicroix, alors là, tout devient compliqué.


Book
Verstandelijke beperking & seksualiteit : openhartigheid, contactbemiddeling, kinderwens, masturbatie, lust en internet, homoseksualiteit
Authors: --- ---
ISBN: 9789085722335 Year: 2017 Publisher: Rotterdam MYbusinessmedia

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Dit themaboekje geeft antwoord op onder andere de volgende vragen: Wat begrijpen cliënten van seksualiteit? Wat kan je doen om in jouw leefgroep van seksualiteit een normaal gespreksonderwerp te maken? Hoe help je cliënten bij het omgaan met hun seksuele gevoelens? Wat doe je als een cliënt verkering zoekt? Hoe begeleid je een cliënt die (misschien) homoseksueel is?


Object
Ik heb een verstandelijke beperking.
Year: 2006

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Je kunt niet naar een gewone school, je wordt gepest, je kunt geen baan vinden en niet op jezelf wonen zonder begeleiding. Dit geldt voor Ewout en Geert-Jan. Zij hebben een (lichte) verstandelijke beperking en een leven dat voor de meeste jongeren heel normaal is, is voor hen niet weggelegd. Ewout is 20 jaar en heeft het syndroom van Asperger, een autistische stoornis. Hij is licht verstandelijk beperkt. Op zijn middelbare school krijgt hij het zwaar te verduren. Hij wordt gepest omdat hij niet snel is en over zich heen laat lopen. Omdat hij vaak onzeker is en veel begleiding nodig heeft lukt het niet om een vaste baan te vinden. Ewout is daarom heel blij met zijn vrijwilligerswerk in een huis voor demente ouderen. Geert-Jan (21) heeft adhd. Als kind is hij al vrij druk en een energievreter. Hij komt op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, waar het nogal eens botst met leraren en medeleerlingen. Stages lopen geregeld op een teleurstelling uit omdat Geert-Jan een gebruiksaanwijzing heeft en niet iedereen het geduld kan opbrengen om hem in dienst te hebben. Gelukkig zijn er mensen die dat wel hebben, zoals boer Wim Kok. Al zes jaar lang werkt Geert-Jan bij de boer, die ook de positieve kanten van Geert-Jan kent en met hem kan lachen. Zowel Ewout als Geert-Jan wonen niet meer bij hun ouders thuis. Beiden wonen zelfstandig maar ze worden begeleid door een zorgorganisatie. De begeleiders helpen hen met boodschappen, koken, financiën en het vinden van een geschikte werkplek. Werken willen ze allebei graag, maar of een vaste baan er in zit?


Book
Totale communicatie
Author:
ISBN: 9789035227507 Year: 2005 Publisher: Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Een boek over het communiceren met mensen met een verstandelijke en/of communicatieve handicap via Totale Communicatie. Dit is een manier van communiceren waarbij de omgeving zich aanpast aan het communicatieniveau, de mogelijkheden van de cliënt. Gebruik wordt gemaakt van zowel gebarentaal als van gesproken taal. Het boek is voor hulpverleners, begeleiders en ouders die zich willen verdiepen in Totale Communicatie. Het boek beschrijft de 'Weerklankmethodiek', dit is een methodiek om de mogelijkheden voor communicatie van de cliënt in kaart te brengen en voor de cliënt een programma van communicatie op maat te ontwikkelen. Er wordt beschreven hoe met allerlei communicatiemiddelen gewerkt kan worden zoals een klok, een levensboek en diverse communicatieborden. Het boek bevat ook een gebarencursus die gaat over basisgebaren die een rol spelen bij het dagelijkse leven. De auteurs zijn orthopedagoog/psycholoog en werken bij de Koninklijke Effatha Guyot Groep. In de tweede druk (2005) werden nieuwe ontwikkelingen en inzichten verwerkt.


Object
Liefde is overal.
Author:
ISBN: 9789081508810 Publisher: Houten : Loes van Veen,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Liefde is overal is een vierdelige serie waarin jonge mensen met een verstandelijke beperking vertellen over hun ervaringen, ideeën en dromen over het eigen lichaam, vriendschap en relaties, liefde en seksualiteit. Het doel van deze serie films is de onderwerpen beter bespreekbaar maken. Nog steeds blijkt dat thema's als liefde en seksualiteit meer aandacht verdienen. Deze serie is gemaakt in opdracht van de LFB, door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking hebben voor en achter de schermen meegewerkt aan het maken van de serie. Zij vertelden hun verhalen over deze onderwerpen en hielpen mee bij het filmen en fotograferen.


Book
Luisteren naar fluisteren : een ongewoon boek dat over goedheid spreekt: poëzie rond het mentaal-gehandicapte kind.
Authors: --- --- ---
Year: 1981 Publisher: Tielt Lannoo,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Book
Handelingsgerichte diagnostiek : een handreiking voor orthopedagogen en psychologen werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Authors: --- ---
ISBN: 9789059310766 Year: 2007 Publisher: Den Haag : Lemma,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gebruiken orthopedagogen en psychologen verschillende methodieken voor beeldvorming en diagnostiek. Er zijn echter weinig standaarden aan de hand waarvan deze gedragsdeskundigen kunnen reflecteren op de kwaliteit van hun diagnostisch handelen. Het praktijkmodel Handelingsgerichte diagnostiek (HGD) biedt richtlijnen voor het diagnostische proces. Vanuit een heldere en aansprekende visie biedt het model een stappenplan waarbij de samenwerking met clinten, begeleiders en familie een belangrijke rol speelt. Het resultaat van HGD is een verantwoorde diagnose n een bruikbaar advies met aanknopingspunten voor de aanpak in het dagelijks leven. In deze handreiking vindt u een beschrijving van de uitgangspunten en fasen van HGD, gellustreerd met voorbeelden en casustiek uit de sector. Veelgestelde vragen over de toepassing van HGD binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking komen aan bod. De implementatie van HGD komt Ook aan de orde, evenals concrete hulpmiddelen ter ondersteuning van de toepassing in de eigen werksetting Inhoudsopgave : Inleiding 1. Handelingsgerichte diagnostiek: de uitgangspunten 1.1.Uitgangspunt 1: HDG verloopt systematisch en transparant 1.2.Uitgangspunt 2: HGD is doelgericht 1.3.Uitgangspunt 3: HGD hanteert een transactioneel kader 1.4.Uitgangspunt 4: HGD acht samenwerken met de clint en direct betrokkenen cruciaal 1.5.Uitgangspunt 5: HGD besteedt aandacht aan positieve kenmerken 2. Handelingsgerichte diagnostiek : de fasen 2.1.Aanmelding 2.2.Intakefase 2.3.Strategiefase 2.4.Onderzoeksfase 2.5.Integratie- en aanbevelingsfase 2.6.Adviesfase 2.7.Evaluatie 3. Handelingsgerichte diagnostiek in de praktijk: veelgestelde vragen 3.1.Wanneer is de HGD van toepassing? 3.2.Waarom is het nodig de vragen te typeren? 3.3.Wanneer is een verkort HGD-traject mogelijk? 3.4.Wat is de relatie tussen de visie van het clintsysteem (intakefase) en die van de gedragsdeskundige (strategiefase)? 3.5.Hoe Zet de gedragsdeskundige bij HGD haar deskundigheid in? 3.6.Zijn er instrumenten en aandachtspunten voor transactioneel onderzoek (onderzoeksfase)? 3.7.Hoe verhoudt HGD zich tot het ondersteuningsplan 3.8.Is HGD zowel mono- als multidisciplinair toe te passen? 3.9.Hoeveel tijd kost het toepassen van een HGD-traject? 4. Implementatie van handelingsgerichte diagnostiek 4.1.HGD, HKZ en de prestatie-indicatoren 4.2.Varianten van de implementatie 4.3.Aandachtspunten bij de implementatie van HGD: succesfactoren 4.4.Stappenplan implementatie HGD 4.5.Tot slot : een innovatiecyclus 5. Hulpmiddelen handelingsgerichte diagnostiek 5.1.Formulieren HGD 5.2.Checklists handelingsgericht werken 5.3.Verslaglegging van HDG Literatuur Bijlagen I. Overzicht van onderzoeksmiddelen (D.Krayer, E.Jenster & E.van der Kolk) II. Begeleidingsmethodieken en hun relatie tot HGD (E.van Laar-Bijman) III. Over de auteurs


Object
De moeder van Georges T.
Year: 2007

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In 1985 won de BRT-reeks Ommekaar de Prix Futura op het festival van Berlijn met het portret van de moeder van Georges T. Georges was een zwaar mentaal gehandicapte en autistische jongen van 15. Zijn moeder was 24 uur op 24 met zijn verzorging bezig. 12 jaar na het portret van een moeder die alleen voor haar 15-jarige autistische en zwaar mentaal gehandicapte zoon zorgt, werd nagegaan hoe die moeder dat geïsoleerde leven met haar nu 27-jarige gehandicapte zoon volhoudt. Vandaag, meer dan 20 jaar later, staat moeder Diane nog altijd paraat voor haar zoon...


Object
De moeder van Georges T.
Year: 1984

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In 1985 won de BRT-reeks Ommekaar de Prix Futura op het festival van Berlijn met het portret van de moeder van Georges T. Georges was een zwaar mentaal gehandicapte en autistische jongen van 15. Zijn moeder was 24 uur op 24 met zijn verzorging bezig.

Listing 1 - 10 of 878 << page
of 88
>>
Sort by