Narrow your search

Library

KADOC (25760)

KU Leuven (24992)

LUCA School of Arts (19557)

KBR (11884)

EHC (8175)

UGent (7347)

UAntwerpen (5529)

AP (5087)

Hogeschool Gent (4929)

KDG (4491)

More...

Resource type

book (60097)

dissertation (3620)

periodical (2105)

object (860)

undetermined (787)

More...

Language

Dutch (31846)

English (16897)

French (9972)

German (4455)

Undetermined (2961)

More...

Year
From To Submit

2019 (421)

2018 (742)

2017 (775)

2016 (1013)

2015 (877)

More...
Listing 1 - 10 of 68048 << page
of 6805
>>
Sort by

Book
Art and feminism
Authors: ---
ISBN: 9780714863917 0714863912 Year: 2012 Publisher: London : Phaidon,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Art and Feminism is a must-have resource for those interested in contemporary art, art history, and feminist and gender studies. The book features the work of 150 artists such as Louise Bourgeois, Cindy Sherman, Paula Rego, Roni Horn, Annie Sprinkle, the Guerilla girls, Orlan, ... Art and Feminism is unique in the way it juxtaposes artists, theories and artistic practices, not usually discussed together. The sections are divided thematically, with section headings such as 'Identity crises' 'Corporeality,' 'Personalizing the political' and 'femmes de siecle' suggesting the breadth of studies and movements examined in the book. This is a resource unparalleled in the study of feminist art, for all those with an interest in art, or the feminist movement.

Keywords

Kunst


Book
Marginalia : perspectives on outsider art
Authors: --- --- ---
ISBN: 9075284322 9075284330 Year: 2000 Publisher: Zwolle : De Stadshof,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Kunst


Book
Over kunst 1
Authors: ---
ISBN: 9001284310 Year: 1981 Publisher: Groningen Wolters-Noordhoff,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

kunst


Video
De Bonnie en Clyde van de kunst: Tinguely en De Saint Phalle
Authors: --- ---
Year: 2010 Publisher: Hilversum Nederland 2,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Jean Tinguely (1925) en Niki De St. Phalle (1929); een man en een vrouw, beiden kunstenaar. Hun liefdesrelatie begon in het Parijs van de jaren vijftig en zou duren tot aan het overlijden van Jean Tinguely in 1991. Tinguely en De St. Phalle groeiden in de tweede helft van de twintigste eeuw uit tot iconen van de moderne kunst. Hij met zijn kinetische kunstwerken, zij met haar felgekleurde, meer dan manshoge sculpturen van mensen, dieren en fantasiewezens. Ze hadden samen geen kinderen maar maakten overal ter wereld monumentale beeldhouwwerken, die De St. Phalle 'totems om mensen gelukkig te maken' noemde. De documentaire 'De Bonnie en Clyde van de kunst: Tinguely en De St. Phalle' keert terug in de tijd om de intense en vruchtbare relatie tussen deze twee heel verschillende kunstenaars te verkennen. De exclusieve toegang tot persoonlijke en niet eerder gepubliceerde documenten en tekeningen, evenals de commentaren van vrienden en de kunstenaars zelf, leveren een unieke film op die inzicht geeft in het turbulente leven van Tinguely en De St. Phalle, een leven dat veel weg heeft van een kunstwerk.

Keywords

Kunst


Video
The power of art
Authors: ---
Year: 2010 Publisher: S.l. Just entertainment,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze serie richt zich op acht wereldberoemde kunstwerken, zoals 'David en Goliath' van Carvaggio, 'De Dood van Marat' van David en 'Guernica' van Picasso. We krijgen een beeld van hoe de visuele verbeeldingskracht zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. Aan de hand van gereconstrueerde scènes, prachtige beelden en de unieke persoonlijke stijl van de beroemde Britse historicus Simon Schama zien we hoe grote meesterwerken tot stand kwamen. We betreden de moorddadige wereld van het barokke Rome, het paranoïde Parijs in de tijd van de Revolutie, het bloedbad van de Spaanse burgeroorlog en het flitsende New York uit de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Simon Schama's Power of Art vertelt het magistrale verhaal van hoe creatieve kracht tot ontplooiing komt en hoe individuen ons beeld van de wereld wisten te veranderen.

Keywords

Kunst


Video
In het atelier van Mondriaan
Authors: --- --- --- ---
Year: 2011 Publisher: Hilversum Nederland 2,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Piet Mondriaan (1872-1924) was in Nederland al een bekend kunstenaar toen hij naar Parijs verhuisde. Daar ontdekt hij, aanvankelijk onder invloed van het Cubisme, een universele artistieke taal op basis van originele geometrische vormen en primaire kleuren. Net als Kandinsky en Malevitsj is hij één van de pioniers van de zuivere abstractie, zijn werk betekent een revolutie in de twintigste-eeuwse kunst. Een belangrijk deel van de documentaire bestaat uit scènes opgenomen in een exacte replica van het atelier dat Mondriaan bewoonde in Rue du Départ in Parijs. Het interieur van het atelier is strak vormgegeven en doet sterk aan zijn werk denken. Het is geschilderd in een zorgvuldige compositie van de kleuren wit, rood, blauw en geel. In het atelier krijgt de kijker het verhaal van Mondriaan te zien, dat door een acteur wordt vertolkt. Daarnaast is de documentaire verrijkt met archiefbeelden. Hierbij is onder andere schrijver en recensent Michel Seuphor te zien. Hij was een goede vriend en compagnon van Mondriaan in Parijs. Ook komt Cesar Domela aan het woord, hij was een belangrijk lid van de kunstenaarsbeweging De Stijl. Gaandeweg schetst de documentaire het beeld van het verloop van Mondriaans carrière: van zijn eerste realistische werken tot de mystieke jaren en van De Stijl beweging tot zijn vertrek in 1938 naar New York, waar hij in 1944 overlijdt.

Keywords

Kunst


Video
Sarah's barbaren
Author:
Year: 2011 Publisher: Hilversum Nederland 2,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Journaliste Sarah Meuleman gaat op zoek naar internationale kunstenaars die in hun werk hoge en lage cultuur moeiteloos met elkaar verbinden: Disney-prinsessen als inspiratie, street art in het museum, mode met een missie en het menselijk lichaam als schildersdoek. Leidraad is het boek De Barbaren van de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco. Daarin beschrijft hij hoe onze beleving van cultuur verandert, maar is dat erg? Meuleman bezoekt kunstenaars die met hun werk provoceren, prikkelen en uitdagen. Kunstenaars die haar in hun persoonlijke wereld toelaten en haar betrekken bij het maken van hun werk. Niet de presentatie van het werk staat centraal, maar het maak- en denkproces dat daaraan vooraf gaat. 1. Sarah Maple : De Engelse kunstenares Sarah Maple laat zich inspireren door haar multiculturele achtergrond en speelt in haar werk met traditionele opvattingen over religie, identiteit en de maatschappelijke rol van de vrouw. In haar meest recente werk sleurt ze Disney-prinsessen uit hun kastelen en plaatst ze in een ambitieuze context. 2. Ed Templeton: Ed Templeton is wereldberoemd als een van de eerste professionele skateboarders. In zijn foto’s geeft hij de geheimen van ‘zijn’ skatescene bloot. Templeton fotografeert, schildert, tekent en exposeert zijn werk in musea over de hele wereld.

Keywords

Kunst


Video
De canvasconnectie
Author:
Year: 2011 Publisher: Brussel VRT. Canvas,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Elk seizoen opnieuw presenteren kunstenaars uit de meest uiteenlopende disciplines nieuw werk. Uit de talloze premières, releases en vernissages die dit najaar in binnen- en buitenland op de agenda staan, maakt de redactie van De Canvasconnectie een eigenzinnige keuze. Die wordt gebundeld in een bijna 500 pagina’s tellend album. Met dat album gaan de reporters op bezoek bij 11 van de kunstenaars en vormgevers die erin zijn opgenomen, allemaal in volle actie en voorbereiding van het nieuwe werk dat in de periode van de uitzending voor het eerst zal worden gepresenteerd. De 11 nemen ook de tijd om stil te staan en te reflecteren bij het werk van andere kunstenaars dat hen intrigeert of fascineert. Of bij een naam of werk dat ze zonder het album misschien nooit hadden ontdekt. Zo worden de kunstenaars zelf curatoren van een unieke collectie die exclusief wordt ontsloten in De Canvasconnectie : met zo weinig mogelijk woorden maar met des te meer veelzeggende beelden pour le plaisir des yeux van het publiek. seizoen 1 (2011), Afl. 1: Saul Leiter : Het talent van Saul Leiter is dat hij in de fotografie op dezelfde manier ‘componeert’ als bij zijn gouaches. Hoewel hij beweert dat hij altijd vrij van beïnvloeding fotografeert, is het duidelijk dat er een bewuste of onbewuste invloed van de schilderkunst is op zijn foto’s. Saul Leiter woont in New York, waar hij nog steeds fotografeert en schildert. Zijn roem blijft continu groeien. Extra boeken en verscheidene museale tentoonstellingen zijn gepland in de nabije toekomst… seizoen 1 (2011), Afl. 2: Jürgen De Blonde : Köhn is de artiestennaam van Jürgen De Blonde. Köhn is geboren ergens in 1997, in tegenstelling tot Jürgen, die ergens in 1975 geboren is. Köhn staat voor elektronische muziek, improvisatie, componeren op computer of meersporenrecorder, en héél veel spelen. Spelen met klank, taal, genres, referenties, en andere muzikanten die kunnen luisteren en ook zelf graag spelen. Köhn is zowel live-artiest, knopjesdraaier als muisklikker. Köhn speelt synthesizer, keyboards, gitaar, drums, bas, stem, sampler, computer, software, woorden en andere geluidsbronnen die zich al dan niet toevallig aandienen. Köhn maakt klanken en muziek voor zijn eigen plezier, voor hedendaagse dansvoorstellingen, voor (kort)films, voor videogames, voor u, voor installaties, voor platen en voor live-concerten… seizoen 1 (2011), Afl. 3: Ronald Noorman : Vaak bestaan de werken van Ronald Noorman uit niet meer dan enkele lijnen in krijt of houtskool en een aantal losse, open toetsen in gouache. Soms is er een kleuraccent, vaak ook gebruikt Noorman alleen zwart, want daarvan houdt hij het meest. De beperking tot het hoogst noodzakelijke gaat gepaard met een grote directheid. Intuïtie is een drijvende kracht. Noorman werkt aan meerdere tekeningen tegelijk, op zijn knieën op de grond, met zijn tekenmaterialen om zich heen. Zo is de afstand tussen hoofd, hand en beeld, zowel letterlijk als figuurlijk, ‘t kleinst… seizoen 1 (2011), Afl. 4: Pieterjan Ginckels : Wat vooral opvalt is de energie en het enthousiasme waarmee Pieterjan Ginckels zijn projecten aanpakt en de totale afwezigheid van het cliché van ‘de geniale kunstenaar als schepper’. Hij schurkt niet aan tegen één of andere kunststroom. Ginckels formuleert geen credo’s, zijn ideeën ademen pure frisheid. Wat hem drijft en intrigeert wil hij delen met anderen en daarvoor gebruikt hij alle mogelijke technieken. Dat gaat van tekeningen, sculpturen, alledaagse voorwerpen, boeken, video, performances tot experimentele muziek die hij brengt onder zijn pseudoniem ‘nononoise’… seizoen 1 (2011), Afl. 5: Johan Grimonprez : S.M.A.K. brengt voor het eerst in België een uitgebreide retrospectieve van filmmaker en kunstenaar Johan Grimonprez. Verschillende ensembles met video-installaties, storyboards en tekeningen worden opgebouwd rond de sleutelwerken uit zijn oeuvre. Grimonprez manoeuvreert gracieus tussen kunst en cinema, documentaire en fictie, praktijk en theorie. In een wereld die overspoeld wordt door massaal ge(re)produceerde beelden suggereert hij nieuwe narratieve structuren om persoonlijke verhalen te kunnen blijven vertellen … seizoen 1 (2011), Afl. 6: Julien Libeer : In 2008 wordt aan pianist Julien Libeer de Juventus-prijs uitgereikt, die zich tot doel stelt de markantste aankomende Europese solisten te onderscheiden en samen te brengen. Hij vervoegt daarmee gevestigde waarden als Piotr Anderszewski, Marie Hallynck en Andreas Scholl. Twee jaar later benoemt de Belgische muziekpers hem tot ‘Jonge Muzikant van het Jaar’… seizoen 1 (2011), Afl. 7: Karel Martens : Het werk van vormgever Karel Martens neemt in het huidige Europese kunst-en-designlandschap een intrigerende plaats in. Martens stamt uit de traditie van het Nederlandse Modernisme, met vormgevers als Piet Zwart, H.N. Werkman en Willem Sandberg. Toch behoudt hij ook enige afstand van de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd. Hij keert zich af van zowel de uniformiteit van het geroutineerde modernisme als van de oppervlakkige reacties ertegen. Zijn werk is persoonlijk én experimenteel, maar getuigt tegelijkertijd van veel verantwoordelijkheidszin tegenover zijn publiek. seizoen 1 (2011), Afl. 8 : Spinvis : ‘Tot ziens, Justine Keller’ is de titel van de nieuwe Spinvis-plaat die op 7 november verschijnt via Excelsior Recordings. Een album vol ironieloze romantiek deze keer. Zorgvuldige liedjes over gebroken harten, droeve sneeuw en oorlog. Lekker koken kost tijd en Spinvis-liedjes zijn geen snelle hap. Maar nu, na het bewandelen van vele zijpaden, is de tafel weer gedekt met luisterrijke schotels, wonderlijke hapjes, gevaarlijke wijnen en spul waar je raar van gaat dromen… seizoen 1 (2011), afl. 9 : Pascal Possonnier : België, 2010-2011: de langste politieke crisis ooit. Over een periode van 365 dagen filmde regisseur Pascal Poissonnier politieke journalisten tijdens hun dagelijks werk. Een Odyssee doorheen journalistiek en politiek en over hoe beiden mekaar lusten. De film volgt Ivan De Vadder van VRT, Isabel Albers van De Standaard en andere journalisten van RTBF en van VTM, en belicht alzo ook de communautaire perceptie … seizoen 1 (2011), afl. 10 : Marc Wallinger : Het oeuvre van de Engelse kunstenaar Mark Wallinger (1959) is heel verscheiden. Hij is opgeleid als schilder, maar gebruikt ook fotografie, video, performance, sculptuur en installaties als medium. Daarnaast speelt de taal een belangrijke rol. In zijn werk stelt Wallinger sociale, politieke en religieuze kwesties aan de orde. Dat doet hij met een vaak opmerkelijke lichtheid. Met het spraakmakende ‘State Britain’ won hij in 2007 de Turner Prize. Dit werk met een lengte van 43 meter vormt nu de kern van de tentoonstelling in De Pont – zijn eerste in Nederland. seizoen 1 (2011), afl. 11 : Gerard Herman : Gerard Herman is een kunstenaar die niet onder een noemer te vatten is. Hij tekent en schildert, publiceert boeken, geeft performances, heeft een radioshow en neemt muziek op… seizoen 2 (2012), afl. 1 : Halewijn Lievens : Halewijn Lievens richtte in 2003 samen met Armand Eeckels (°1973) NU Architectuuratelier op. Ze studeerden beiden architectuur aan Sint-Lucas Gent, en hebben elkaar ontmoet toen ze samen werkten voor Maarten Van Severen in Gent. Het werk van NU Architectuuratelier wordt gekenmerkt door een doorgedreven detaillering en ruime aandacht voor materialiteit. Enkele van hun meer gekende projecten zijn Linq te Gent (2005 ism Arunas Arlauskas), Interieurbiënnale te Kortrijk (2006, masterplan ism Doorzon interieurarchitecten), Huis Mathilde te Gent (2006), de translucente Tafel I, Ordos 100 (2008, internationale selectie voor project van Ai Wei Wei) en C-mine Expeditie te Genk (2012). seizoen 2 (2012), afl. 2 : Mark Manders : De carrière van de Nederlandse beeldende kunstenaar Mark Manders begon al in 1986, het jaar waarin hij het werk ‘Self Portrait as a building’, creëerde, een van dé sleutelwerken uit zijn oeuvre. Alles wat Mark Manders daarna maakte, is op te vatten binnen dit idee van het zelfportret als gebouw, en als poging om het eigen menselijke bestaan en zijn eigen biografische herinneringen en gevoelens te vertalen naar woordeloze, associatieve herinneringsruimtes of -installaties. seizoen 2 (2012), afl. 3 : Willy De Sauter : Willy De Sauter volgde een opleiding als graficus, wat een belangrijke stempel op zijn plastisch werk heeft gedrukt. Hij is steeds op zoek naar de essentie, wat in zijn vroegste werk evolueerde naar een spaarzaam gebruik van de lijn. Toen die lijn het ganse blad in beslag nam, werd de stap gezet naar andere materialen, met nieuwe visuele mogelijkheden. Er dook kleur op in het werk, dat ook meer ruimtelijk werd opgevat. (…) Steeds meer evolueren De Sauters projecten naar een totaaldiscours, waarbij niet enkel de voorwerpen die van oudsher als kunst aanzien worden los van hun draagwand komen en een relatie met de architectuur aangaan. Hij grijpt ook rechtstreeks in in het gebouw en bespeelt, vervormt bijvoorbeeld haar muren.Waar vangt Kunst eigenlijk aan? De Sauter, bekend als eminent estheticus, grijpt steeds intenser om zich heen, laat zijn werken opgaan in de ruimte. seizoen 2 (2012), afl. 4 : Joel Sternfeld : Samen met William Eggleston en Stephen Shore zorgde Joel Sternfeld er in de zeventiger jaren voor dat kleurenfotografie een gerespecteerd artistiek medium werd. Tot die tijd werd kleur al veel gebruikt in reclame- en amateurfotografie, maar in musea en galeries was het nauwelijks te zien. Sternfeld werd beïnvloed door de kleurentheorie van Bauhaus en door het werk van William Eggleston, wiens tentoonstelling in het MoMA in 1976 de officiële start betekende voor de acceptatie van kleurenfotografie in de kunstwereld. In het vroege en nog onbekende werk van Sternfeld is de typische ‘streetphotographer’ te herkennen die met een kleinbeeldcamera het dagelijks leven in Amerika vastlegt. seizoen 2 (2012), afl. 5 : Lambchop : De muziek van Lambchop wordt vaak geassocieerd met ‘alternative country’, toch is Lambchop veel meer dan dat. Het klopt dat de traditionele folk-country ongetwijfeld een bron van inspiratie is geweest voor de groep,maar invloeden van post-rock, soul en lounge music vallen even goed op. De tekst en de muziek van frontman Kurt Wagner, die sedert de jaren ’90 het project trekt, lijken op het eerste zich somberder dan ze zijn. seizoen 2 (2012), afl. 5 : Lambchop : De muziek van Lambchop wordt vaak geassocieerd met ‘alternative country’, toch is Lambchop veel meer dan dat. Het klopt dat de traditionele folk-country ongetwijfeld een bron van inspiratie is geweest voor de groep,maar invloeden van post-rock, soul en lounge music vallen even goed op. De tekst en de muziek van frontman Kurt Wagner, die sedert de jaren ’90 het project trekt, lijken op het eerste zich somberder dan ze zijn. seizoen 2 (2012), afl. 6 : Johan Daenen : Bij het Vlaamse theaterpubliek is Daenen gekend als de vaste scenograaf van Jan Decorte en “backdrop-schilder” voor de producties van Wim Vandekeybus, bij het Franstalige theaterpubliek als de vaste scenograaf van Jacques Delcuvellerie. Daarnaast creëert hij als beeldend kunstenaar ook objecten en installaties maar werkt hij vooral als schilder van kleine en monumentale werken. seizoen 2 (2012), afl. 7 : Patricia Kopatchinskaja : De violiste Patricia Kopatchinskaja is in korte tijd een spraakmakende stersoliste geworden : ‘Ik ben in het geheel niet geïnteresseerd in perfectie’, verklaart Kopatchinskaja, kind van ouders die actief zijn in de Moldavische volksmuziek. ‘Het gaat mij om de expressie. Ik wil een verhaal vertellen. En dat doe ik niet voor muziekwetenschappers en puristen maar voor mensen die openstaan voor de muziek, de ervaring.’ seizoen 2 (2012), afl. 8 : Sieb Posthuma : Sieb Posthuma begon zodra hij een potlood of vetkrijtje kon vasthouden met tekenen, en is daar nooit meer mee gestopt. Na de Rietveldacademie, vond hij al snel werk als freelance illustrator. In 2001 verscheen Posthuma’s eerste zelfgeschreven en -getekende prentenboek voor kinderen over zijn eigen foxterriër, Rintje. Onlangs heeft Sieb Posthuma de bundel ‘Een vijver vol inkt’ met de bekendste gedichten van Annie M.G. Schmidt geïllustreerd. Dit voorjaar verschijnt van hem een kinderboek over de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder seizoen 2 (2012), afl. 9 : Jools Holland : De Jools! Bekend van tv, al erkend van bij Squeeze, maar als bandleader helemaal in zijn element. En dus is het voluit: Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra. Kleine Jools speelde op zijn achtste al vloeiend piano, zat op zijn vijftiende al bij Squeeze vormde in 1987 zijn eerste Jools Holland Big Band, en speelde tussendoor met alle wereldsterrren uit de muziekwereld. seizoen 2 (2012), afl. 10 : Patrick Van Caeckenbergh : De laatste twintig jaar werkte Van Caeckenbergh onophoudelijk aan een mysterieus en barok oeuvre. Zijn sculpturen, collages, maquettes en tekeningen tonen zijn aparte en persoonlijke kijk op de wereld. Als een antropoloog tracht hij zijn leefomgeving en eigen leven in beeld te brengen. Zijn werk getuigt van een ontembare drang om zoveel mogelijk kennis op te doen, te vatten en te bewaren via onder meer boeken, films en kunstgeschiedenis. Het resultaat van deze zoektocht legt hij vaak vast in bizarre inventarissen. Het kleine, alledaagse verbindt hij met alomvattende wereldsystemen en de grote ontdekkingen van de wereld. Zijn assemblages herinneren ons vaak aan voorstellingen uit fabels en sprookjes. seizoen 2 (2012), afl. 11 : Tim Enthoven : Enthoven is een eigenzinnige illustrator en kunstenaar. Als kind tekende Enthoven als een bezetene. Hij oefende zijn hand door imitaties van oude meesters. Zijn eindwerk op de Design Academy was een semiautobiografische beeldroman over een moeilijke periode in zijn studententijd: ‘Binnenskamers’. Het New York Times Magazine, NRC Handelsblad, VPRO gids, e.a. publiceerden illustraties van Enthoven seizoen 3 (2012), afl. 1 : Cat Power : Cat Power is de artiestennaam van de Amerikaanse singer/songwriter Chan Marshall. In oktober ligt haar langverwachte nieuwe album 'Sun' in de rekken en begint ze aan een wereldtournee. Sun is het eerste volwaardige Cat Power-album sinds 'The Greatest' uit 2006. seizoen 3 (2012), afl. 2 : Ante Timmermans : Timmermans is een van de meest actieve figuren in de hedendaagse tekenkunst. Gebruikmakend van zeer eenvoudige technieken voor zijn tekeningen, doorgaans in zwart-wit, en verouderde technologie in zijn installaties (platendraaiers, overhead projectoren etc.), fungeert hij als een nauwlettende ooggetuige van onze moderne tijd. Hij focust daarbij vooral op onderwerpen zoals het debat over natuur vs. cultuur, en de voorstelling van de moderne stad als spookstad, landschap met talloze wolkenkrabbers, een niemandsland. seizoen 3 (2012), afl. 3 : ATAK : De Duitse striptekenaar en illustrator ATAK (pseudoniem voor Hans-Georg Barber) stelt nieuw werk tentoon in de Antwerpse Bries Space van 12 oktober tot 4 november. ATAK is een Duitse freelance illustrator, grafisch ontwerper, kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich door een speelse, boeiende stijl en talrijke knipogen naar de populaire cultuur, strips, kunstgeschiedenis en gebeurtenissen uit het verleden. Als lesgever - hij gaf o.a. een gastcollege aan Sint-Lucas Gent en doceert tegenwoordig in Halle, Duitsland - wordt ATAK ook geroemd om de aandacht en zorg die hij aan elk aspect van het drukproces besteedt. ATAK leeft en werkt in Berlijn. seizoen 3 (2012), afl. 4 : Franky Verdickt : Sinds de Brusselse fotograaf Franky Verdickt in 2007 afstudeerde aan Sint-Lukas, naar Amsterdam reisde om er een prestigieuze Photo Academy Award in ontvangst te nemen, door Magnum-fotograaf Carl de Keyzer werd omschreven als de toekomst van de Belgische fotografie en - om het jaar in schoonheid af te sluiten - de rangen van het gerenommeerde collectief Photolimits vervoegde, stelde hij tentoon in onder meer Peking, Parijs, Madrid en Kopenhagen. Zijn volgende stop is Gent, waar hij in A&Gallery zijn reeks Totem voorstelt. seizoen 3 (2012), afl. 5 : Luc Tuymans : In oktober opent Luc Tuymans het Londense filiaal van de prestigieuze New Yorkse kunstgalerij David Zwirner, met nieuw werk waarvan we de creatie vanop de eerste rij mogen meemaken. Luc Tuymans wordt wereldwijd erkend als kunstenaar die heeft bijgedragen tot de revival van de schilderkunst in de jaren negentig. Zijn spaarzaam gekleurde, figuratieve werken geven blijk van een rustige, ingehouden maar bijwijlen ook onrustbarende 'stem', waarbij hij doorgaans vertrekt van bestaand beeldmateriaal, zoals foto's en videostills. Zo worden zijn doeken derdegraadsabstracties van de realiteit, en lijken ze vaak onscherp, alsof ze gebaseerd zijn op vage herinneringen seizoen 3 (2012), afl. 6 : Marc Ribot : Gitarist, zanger, componist, New Yorker, rechterhand van Tom Waits, Elvis Costello en John Zorn, en bedenker van een tiental muzikale projecten vol invloeden uit rock, jazz, punk, Latin, soul, avant garde, noise ... Met zijn 'power-trio' en 'free/punk/funk/experimental/psychedelic/post electronica collectief' Ceramic Dog werkt hij nu aan een nieuw album. seizoen 3 (2012), afl. 7 : Bert Dockx : Dockx is de frontman van de Antwerpse band Flying Horseman. Begin dit jaar brachten ze hun tweede album 'Twist' uit. Deze selectie Antwerpse topmuzikanten creëert bloedstollend mooie albums en dito live-shows: dreigende post-folk en donkere blues, met de emotionele diepgang en zielkervende sfeerschepping die Flying Horseman als handelsmerk heeft. Zelden wordt muziek zo op het scherp van de snee gebracht seizoen 3 (2012), afl. 8 : David Claerbout : Hoewel Claerbout werd opgeleid tot schilder, werkt hij vooral met fotografische installaties en (interactief) videowerk. Zijn artistiek werk richt zich op de vluchtige natuur van tijd en ruimte en op het onvermogen van om het even welke visuele weergave de 'werkelijkheid' te vatten zoals die bestaat en wordt. seizoen 3 (2012), afl. 9 : Christina Vantzou : De Amerikaanse kunstenares/componiste Vantzou (Stars of the Lid) woont sinds enkele jaren in Brussel. Ze debuteerde met haar prachtige album/film No. 1 op het Krankylabel. Voor de gelegenheid brengt Vantzou een strijkkwartet mee. seizoen 3 (2012), afl. 10 : Friederike Von Rauch : De Berlijnse fotografe Von Rauch dwaalt na de reguliere openingsuren graag helemaal alleen in musea rond. Onder meer het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen was een van de locaties voor haar nieuwe fotoreeks. seizoen 3 (2012), afl. 11 : Xaveer De Geyter : Architect De Geyter werkte tien jaar in het Office for Metropolitan Architecture (OMA) samen met Rem Koolhaas. Hij werkte er aan projecten zoals de Dall'Ava Villa in Parijs, 'stedelijk design, Melun Sénart Parijs', de containerhaven van Zeebrugge, het centrum ZKM voor kunst en mediatechnologie van Karlsruhe en twee bibliotheken voor de universiteit van Jussieu in Parijs. Maar zijn bekendheid dankt hij aan het spectaculaire ontwerp dat hij creëerde voor een woning in de Vlaamse gemeente Brasschaat en aan zijn revolutionaire plannen voor de renovatie van het Europakruispunt in Brussel. seizoen 4 (2013), afl. 1 : Filip Dujardin : Na zijn studies aan de Universiteit Gent, begon Filip Dujardin architectuur te fotograferen op een conventionele manier. Al vrij snel voelde hij echter de drang om in te grijpen in de esthetiek van zijn onderwerpen. Met behulp van Photoshop gomt hij ramen en deuren uit, wijzigt hij proporties van daken en kolommen, en put hij uit zijn omvangrijk digitaal archief met betonnen muren, pleisters en architecturale details om futuristische, niet-functionele gebouwen te creëren. Zo vormt zijn reeks 'Fictions' een satirische kijk op utopische ideeën en visionaire architectuur. Van 7 februari tot en met 29 maart 2013 stelt Dujardin nieuw werk tentoon in de Highlight Gallery in San Francisco. seizoen 4 (2013), afl. 2 : Hans-Peter Feldmann : In 1968 stopte Feldmann met schilderen. Hij vond dat foto's meer dan adequaat de idee van zijn kunst weergaven. Sindsdien werkt hij vooral met gereproduceerde beelden die niets meer te maken hebben met de Schone Kunsten. Feldmann concentreert zich op de uitgebreide en weelderige wereld van de kitsch: foto's van zonsondergangen, schattige puppy's en idyllische landschappen, waarvan zelfs de grofkorrelige reproducties nog altijd een belofte van 'schoonheid' bevatten. In de Deichtorhallen in Hamburg loopt vanaf 1 maart tot 2 juni een grote overzichtstentoonstelling. Maar ook bij ons kan u werk van Feldmann zien, vanaf 14 maart tot en met 20 april in Galerie Micheline Szwajcer te Antwerpen. seizoen 4 (2013), afl. 3 : John Parish : Het grote publiek kent John Parish dankzij de hechte samenwerking met PJ Harvey. John Parish was gitarist en producer van het doorbraakalbum 'To Bring You My Love' van PJ Harvey. Sindsdien is hun samenwerking hecht. De twee namen in 1996 en 2009 een duo album op ('Dance Hall at Louse Point' en 'A Woman A Man Walked By'). Op de laatste albums van PJ Harvey (waaronder 'Let England Shake') schreef John Parish de muziek en leverde PJ Harvey de teksten en de zang. Hij werkte ook samen met Eels, Giant Sand, 16 Horsepower, Sparklehorse, ... Maar ook solo brengt John Parish muziek uit. Dit jaar mogen we, na meer dan acht jaar, zijn derde volwaardige album verwachten (buiten zijn filmscores). Zijn solomuziek ligt in de lijn van zijn werk met Polly. Hij brengt atmosferische, melancholische rock met een rafelig 'gitaar' randje. Of dat ook het geval zal zijn op zijn nieuw album is even afwachten, maar onze verwachtingen zijn alvast hoog seizoen 4 (2013), afl. 4 : Anders Petersen : Met de hoes van Tom Waits' album 'Rain Dogs' uit 1985 werd de Zweedse fotograaf Anders Petersen (1944) op slag wereldberoemd. Sindsdien heeft de fotograaf zijn handelsmerk gemaakt van rauwe beelden in een korrelig zwart, wit en grijs. Vaak zoekt hij de rafelrand van de maatschappij op: een bejaardentehuis, een gevangenis, de psychiatrie, de voorstad, de nacht. Tederheid en 'tristesse' zijn Petersens idioom. seizoen 4 (2013), afl. 5 : Thomas Bayrle : Tot 12 mei 2013 loopt in Wiels de grote overzichtstentoonstelling All-in-One van de Duitse kunstenaar Thomas Bayrle, een pionier op het gebied van popart, seriële kunst en mediakunst. In de loop der jaren heeft Bayrle een belangrijk oeuvre opgebouwd dat verrassend samenhangend is, en dat op een loyale en unieke manier popart, conceptuele kunst en opart combineert met wrange humor. All-in-One strekt zich uit over de hele carrière van Thomas Bayrle, van zijn eerste geschilderde kinetische machines tot zijn meest recente motoren, tentoongesteld op dOCUMENTA (13). seizoen 4 (2013), afl. 6 : Eels (Mark Oliver Everett) : Eels is de band rond de Amerikaan Mark Oliver Everett, ook wel kortweg E genoemd. Niet zelden wordt naar 'Mister E' verwezen als een van de meest avontuurlijke, invloedrijke, vertederende en productieve artiesten van de laatste jaren. Op 10 en 11 april 2013 stelt hij in een uitverkocht Koninklijk Circus zijn tiende album 'Wonderful, Glorious' voor. seizoen 4 (2013), afl. 7 : Jan De Cock : Everything for you , Mexico - City is een nieuw project van Jan De Cock. Vierentwintig sculpturen van De Cock worden tijdelijk opgesteld op verschillende plaatsen in de Mexicaanse hoofdstad. Daar fungeren de 24 fragiele Gifts als decor voor een foto. De interactie tussen de Gifts, de stad en zijn inwoners zorgt voor fysieke en emotionele confrontaties. Die foto's worden nadien afgedrukt op affiches en verspreid over de stad. Als het ultieme geschenk. In de Mexicaanse Galerie Hilario Galguera worden de foto's en de sculpturen samen tentoongesteld. seizoen 4 (2013), afl. 8 : Gabriel Lester : De Nederlandse beeldende kunstenaar Gabriel Lester woont en werkt sinds enkele jaren in Shanghai. Van 27 april tot 1 juni 2013 loopt er een expo met zijn werk in Galerie Fons Welters in Amsterdam. seizoen 4 (2013), afl. 9 : Arpaïs Du Bois : Du Bois (°1973) maakt tekeningen en schilderijen en is sinds 2003 docente aan Sint Lucas Antwerpen. Ze exposeerde o.m. in Antwerpen, Gent, Parijs en Praag en bracht in 2011 samen met de Japanse fotograaf Yamamoto Masao het boek 'Where we met' uit, een wonderlijke conversatie tussen haar tekeningen en zijn foto's. In De Canvasconnectie zien we haar aan het werk in haar atelier, in volle voorbereiding van de solotentoonstelling 'Noyade Sèche', die vanaf 3 mei te bekijken is in Galerie Van Der Mieden te Brussel. seizoen 4 (2013), afl. 10 : Bryce Dessner : Dessner is een Amerikaanse muzikant die al samenwerkte met Bon Iver, Sufjan Stevens, Antony Hegarty en Philip Glass. Hij is vooral bekend als gitarist van 'The National'. Op 20 mei verschijnt de opvolger van het succesvolle album 'High Violet' uit 2010. Eind juni komen ze 'Trouble Will Find Me' voorstellen in een helaas reeds uitverkocht Koninklijk Circus. seizoen 4 (2013), afl. 11 : Chantal Akerman : Akerman is misschien wel de meest bekende en bestudeerde Belgische filmmaakster. In de jaren zeventig maakte ze met Jeanne Dielman, '23 Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles' een film die een sleutelwerk werd in de Europese cinema. Regisseurs als Gus Van Sant en Sofia Coppola lieten zich door haar inspireren. Sinds de jaren negentig maakt Akerman ook video-installaties. Voor het Kunstenfestivaldesarts werkt ze aan een nieuwe installatie annex performance. Maniac Shadows is te zien in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel van 4 tot 25 mei. De Canvasconnectie zocht haar op in Parijs. seizoen 5 (2013), afl. 1 : Marcel Van Eeden : In 1918 stuit een jongetje in Waregem op een niet-ontplofte granaat. Als hij zijn vondst wil tonen aan zijn vriendjes gaat het ding af. De kunstenaar Marcel Van Eeden maakte een reeks tekeningen geïnspireerd door dit waargebeurde verhaal. In zijn werk vermengt hij feiten en fictie, maar op één vlak staat hij zichzelf geen uitzonderingen toe: elke tekening die Van Eeden ooit maakte is gebaseerd op een beeld uit de tijd voor zijn geboorte in 1965. seizoen 5 (2013), afl. 2 : Bert Danckaert : Danckaert (°1965) is fotograaf. Hij woont en werkt in Antwerpen, waar hij ook Fotografie doceert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hij is vooral bekend door zijn bevreemdende stadsstillevens: toevallige installaties van stoepen, muren en straatmeubilair, die meer refereren aan minimalistische kunst dan aan de conventies van de straatfotografie. Dit najaar exposeert Danckaert op twee plaatsen in Brussel. In Bozar toont hij in het kader van het Europaliafestival beelden uit Mumbai. In Roberto Polo Gallery is werk te zien uit zijn 'Simple Present'-reeks, die de periode 2007 tot heden omvat. seizoen 5 (2013), afl. 3 : Stuart A. Staples : Staples is het gezicht en de stem van de Britse band Tindersticks. Dit jaar vieren ze hun 21-jarig bestaan met de release van een tiende studio-album. Ze trokken naar de legendarische Abbey Road studio's om een aantal oude nummers opnieuw op te nemen en van nieuwe arrangementen te voorzien. seizoen 5 (2013), afl. 4 : Petrit Halilaj : Halilaj (°1986) is te jong om zich de Val van de Muur te herinneren, maar net oud genoeg om de gevolgen ervan voor het 'voormalige' Joegoslavië bewust mee te maken: etnische conflicten, gedwongen ballingschap, corruptie, verlies. Als kind belandde Petrit Halilaj tijdens de oorlog in Kosovo in een vluchtelingenkamp. Het beeldend werk dat hij nu maakt is dan ook onlosmakelijk verbonden met de oorlog en de ontvluchting ervan. Het WIELS in Brussel presenteert Petrits grootste solotentoonstelling tot nu toe. De Canvasconnectie volgde de voorbereiding ervan in zijn atelier in Italië. seizoen 5 (2013), afl. 5 : Irma Boom : De Nederlandse grafische ontwerpster Irma Boom maakt boeken. Beroemde, beruchte, bewonderde en bekroonde boeken. Ze is misschien wel de bekendste boekenontwerpster ter wereld. In het Institut Néerlandais in Parijs is nu een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien. seizoen 5 (2013), afl. 6 : Kerry James Marshall : Marshall (°1955) is een Amerikaanse kunstenaar. Hij woont en werkt in Chicago. Hij is vooral bekend voor zijn grote schilderijen en de typische manier waarop hij figuren met zwarte huidskleur portretteert. Marshalls werk zit vol verwijzingen naar de rassenongelijkheid en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, maar ook naar de Westerse kunstgeschiedenis van de Renaissance tot nu. seizoen 5 (2013), afl. 7 : Jonas Mekas : De Litouws-Amerikaanse kunstenaar Jonas Mekas is een van de boegbeelden van de naoorlogse avant-gardefilm. Daarnaast is hij ook stichter van het tijdschrift Film Culture en de Anthology Film Archives. Vandaag is hij, als negentiger, nog altijd even actief en vernieuwend als in zijn beginjaren. Van 18 oktober tot 26 januari stelt hij tentoon in de Brusselse Bozar. seizoen 5 (2013), afl. 8 : Jan De Vylder : De Vylder vormt samen met Inge Vinck en Jo Taillieu het bureau 'architecten de vylder vinck taillieu'. Ze zijn bekend voor hun poëtische, intuïtieve aanpak en de liefde voor het tekenen. Beperkingen en condities zien ze als een bron van inspiratie. Carte blanche voelen ze eerder als oncomfortabel aan. Vandaag werken ze aan een ontwerp voor een bushalte in het Oostenrijkse Krumbach en aan een volledige verbouwing van het dienstencentrum van Ledeberg seizoen 5 (2013), afl. 9 : Jasper Rigole : Rigole is kunstenaar en onderzoeker aan het KASK in Gent. Hij werkt voornamelijk met gevonden materiaal. Zijn “Internationaal Instituut voor de Conservatie, Archivering en Verspreiding van Andermans Herinneringen” herbergt een collectie van meer dan duizend gevonden 8 millimeterfilms. Eerder dit jaar won hij de Young Belgian Art Prize met twee werken gebaseerd op die collectie films. seizoen 5 (2013), afl. 10 : Lee Ranaldo : Ranaldo is een Amerikaanse muzikant en vooral bekend als medeoprichter van de alternatieve rockgroep Sonic Youth. Nu de band voor onbepaalde tijd op non-actief staat stort hij zich op andere projecten. Zo is er het nieuwe album 'Last Night On Earth', met zijn groep 'Lee Ranaldo And The Dust'. seizoen 5 (2013), afl. 11 : Mauro Pawlowski : Pawlowski voorstellen moet niet meer: Mauro van dEUS, Evil Superstars, Club Moral, Othin Spake, The Love Substitutes, Gruppo di Pawlowski, Mauro Pawlowski & The Grooms, ... Gitarist, zanger, in heel veel groepen en in net zo veel genres. Wij zochten Mauro thuis op in volle voorbereiding van de nieuwe plaat van zijn 'powerpop-formatie' Hitsville Drunks. seizoen 6 (2014), afl. 1 : Titus Simoens : In 2011 won Titus de prestigieuze 'Young Promising Photographer Award' met 'Blue, See', een ontroerende reeks over internaatkinderen van de Zeevaartschool in Oostende. In 'De Canvasconnectie' zien we hem nu in volle voorbereiding van een nieuwe reeks over de jonge kadetten van een Russische militaire school in Kronshtadt, een eilandje voor de kust van Sint-Petersburg. En natuurlijk bladert Titus ook in ons album en staat hij stil bij het werk van kunstenaars die hem inspireren of aanspreken. seizoen 6 (2014), afl. 2 : Peter Swinnen : Naar aanleiding van het project Atelier De Stad heeft 'De Canvasconnectie' dit seizoen zes prominente figuren uitgenodigd die elk vanuit hun specifieke praktijk of discipline een verhaal vertellen over wat voor hen een stad is of zou kunnen zijn. Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen, 'peter' van Atelier De Stad, bijt de spits af. Aan de hand van eigenzinnige keuzes uit ons album, werd dit een heel bijzonder betoog. seizoen 6 (2014), afl. 3 : Angus Andrew : Andrew van de band Liars neemt ons mee op een elektronische trip doorheen de laatste voorbereidingen van hun nieuwe plaat 'Mess On A Mission'. Tussendoor bladert de charismatische frontman in ons album en brengt hij een hommage aan muzikanten en kunstenaars die hem inspireren, verrassen en doen twijfelen. seizoen 6 (2014), afl. 4 : Luc Deleu : Architect-kunstenaar Deleu is een van de meest innovatieve en radicale urbanistische denkers die ons land rijk is. Samen met zijn bureau T.O.P. Office ontwikkelde hij over een tijdspanne van meer dan vier decennia een intrigerend en consistent oeuvre waarin hij de architectuur steeds opnieuw uitdaagt om een verantwoordelijkheid op te nemen op schaal van de wereld. Het leverde hem begin dit jaar de Vlaamse Cultuurprijs voor de Beeldende Kunst 2012-2013 op. De jury loofde T.O.P. Office voor "de compromisloze houding, tegendraadse gedachtegoed en eigenzinnige vormentaal die steeds nieuwe generaties kunstenaars, ontwerpers en architecten aanspreken." seizoen 6 (2014), afl. 5 : Panos Kokkinias : Op 27 maart opent in Bozar in Brussel de tentoonstelling 'No Country For Young Men'. Hoe beleven Griekse kunstenaars vandaag de crisis in hun land? Dat is niet alleen het onderwerp van deze tentoonstelling, maar meteen ook de vraag waarmee De Canvasconnectie naar Athene trok: naar Panos Kokkinias, een van de tentoongestelde kunstenaars. Kokkinias maakt berekende, raadselachtige beelden die vragen oproepen over het individu in de wereld die hem omringt. seizoen 6 (2014), afl. 6 : Sam Amidon : De jonge Amerikaanse muzikant Amidon maakt eigenzinnige bewerkingen van oude folk -en gospelliedjes. Op donderdag 10 april speelt hij in de Brugse Cactus Club. De Canvasconnectie trok naar het stadje Brattleboro in Vermont, USA. Daar, in het huis waar hij als jongen opgroeide en voor het eerst kennismaakte met muziek (Sams ouders zijn allebei folkmuzikanten), bladert hij door het album. seizoen 6 (2014), afl. 7 : LOLA landscape architects : LOLA landscape architects is een jong collectief van progressieve landschapsarchitecten in Rotterdam. Ze transformeren vergeten landschappen in 'fraaie plekken'. De publieke ruimte is hun speeltuin. Peter Veenstra, een van de drie oprichters, neemt ons mee naar visionaire, nieuwe horizonten zoals het Vijversburg Park of het Singelpark in Leiden. seizoen 6 (2014), afl. 8 : Paulien Oltheten : De Nederlandse Oltheten maakt foto's en video's van mensen, houdingen en bewegingen die ze opmerkt in de publieke ruimte. In het Stedelijk Museum in Amsterdam stelt ze haar particuliere interpretatie van straatfotografie tentoon. De Canvasconnectie treft haar in haar studio in Amsterdam tussen bergen nieuw materiaal op de grond en aan de muren na een jaar rondkijken in de straten van New York. seizoen 6 (2014), afl. 9 : Michael Wolf : Wolf is een Duits-Amerikaans fotograaf die in de jaren negentig zodanig in de ban raakte van Hong Kong dat hij er ging wonen en van de stad zijn onderwerp en thema maakte. Hij leidt ons rond in steegjes waar toeristen zelden komen en brengt ons naar plekken die hij vereeuwigde in zijn jongste boek 'Hong Kong Trilogy'. Daarin toont hij ons hoe vindingrijk arbeiders omgaan met het hallucinant gebrek aan ruimte in deze stad seizoen 6 (2014), afl. 10 : Richard Jackson : Jackson is een Amerikaans beeldend kunstenaar die sinds het einde van de jaren zestig als geen ander de schilderkunst heeft geradicaliseerd. Voor Jackson is het eeuwenoude canvas geen drager meer om op te schilderen met een penseel, maar zelf een instrument. Om dikke lagen verf mee uit te strijken op een muur. Of om te stapelen tot metershoge architecturale constructies. In zijn recenter werk laat Jackson ook het schilderdoek achterwege en maakt hij zijn plaatsgebonden installaties met behulp van allerlei voertuigen en ingenieuze 'schildermachines' seizoen 6 (2014), afl. 11 : Petra Blaisse : Met haar experimentele textieltoepassingen en haar analyses van buitenruimtes heeft Petra Blaisse een unieke positie in de interieur- en landschapsarchitectuur verworven. Haar markante ingrepen op het vlak van akoestiek, klimaat, belichting en ruimte verleenden reeds menig gebouw een pregnant aanzicht. Zij werkte de afgelopen jaren vooral samen met OMA/Rem Koolhaas (Rotterdam), maar ook met SANAA/Kazuyo Sejima (Tokio), Tim Ronalds (Londen) en met de Belgische bureaus Macken & Macken (Aalst) en Xaveer de Geyter (Brussel).

Keywords

Kunst


Video
De Kunst van de Kunst
Authors: ---
Year: 2011 Publisher: Brussel VRT. Canvas,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Franstalig België durfde vroeger wel eens een tikje hautain doen over cultuur in Vlaanderen. Om daar eens en voorgoed komaf mee te maken, laat Striptease in deze reportage Jan Hoet los op het publiek. En dat zullen ze geweten hebben

Keywords

Kunst


Book
Chefs-d'oeuvre de la Renaissance : la collection de François Ier.
Authors: ---
Year: 1995 Publisher: Antwerpen Mercatorfonds,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

kunst

Listing 1 - 10 of 68048 << page
of 6805
>>
Sort by