Narrow your search

Library

UCLL (62)


Resource type

video (62)


Language

Dutch (53)

English (5)

Undetermined (3)

German (1)


Year
From To Submit

2014 (2)

2013 (3)

2012 (1)

2011 (12)

2010 (5)

More...
Listing 1 - 10 of 62 << page
of 7
>>
Sort by

Video
DVD080: de hersenen ; de puberteit
Year: 2006 Publisher: Brussel VRT - Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De hersenen zijn iets unieks zodat we de machtigste diersoort op aarde zijn, het zorgt ervoor dat we de natuur kunnen beheersen. Er wordt uitgelegd hoe ons brein gegroeid is door de jaren heen.Het menselijke brein vraag 1/5de het meeste energie van alle organen.Er wordt ook toegelicht hoe alles in verbinding staat met de hersenen zoals de handen, het zien, het horen, Via scanners zien we hoe de hersenen werken. De neuronen zijn de kleine bouwstenen in ons brein.Ons brein is onderverdeeld in verschillende delen: - het cerebellum: dat instaat voor de automatische bewegingen- de achterkant van de hersenen: voor het gezicht- de hersenschors aan de voorzijde: voor het geheugen- een bepaalde hersenhelft: voor de taal- een andere hersenhelft: voor de sociale vaardigheden- het bewust zijn: dat ons maakt tot wat we zijn.De grootste drijfkracht van het brein om te groeien is misschien wel de omgang met andere mensen van de maatschappij. Wetenschappers hebben ontdekt dat hoe complexer de sociale groep is waartoe een diersoort behoort hoe groter het brein is ; De puperteit: de overstap van kind naar volwassenen wordt hier van dichtbij gevolgd. Ons lichaam steunt ons bij deze overgang. De hormonen hebben een invloed op onze hersenen dit leidt tot lichamelijk, emotionele en seksuele rijheid. De hypothalamus is de drijvende kracht achter de puberteit. De eierstokken en de zaadballen brengen krachtig ingrediënten in het bloed nl oestrogeen en testosteron.De ontwikkeling van de borsten, de eierstokken, de teelballen en de zaadcellen worden nader uitgelegd. De groei van de penis en de borsten is een gevolg van deze veranderingen.Het verschil tussen jongens en meisjes worden duidelijk gemaakt zoals vb de groei bij jongens gebeurt op het einde van de puberteit en bij meisjes is dit op het begin, hun gewrichten worden groter en hun ledematen langer.Bij meisjes worden hun heupen breder en platter om kinderen te krijgen. Bij jongens worden hun hart en hun longen groter net als hun spieren en pezen, hun stembanden worden lager en het strottenhoofd wordt groter.De centrale hersenen zijn verantwoordelijk voor de gevoelens en de verlangens, men heeft hieromtrent complexe redenen. De lichamelijke ontwikkeling loopt voor op de emotionele rijpheid en is ook verschillend dan de verstandelijke ontwikkeling. Lichamelijk zijn de pubers nu bijna volwassen


Video
Obsessieve Compulsieve Stoornissen (OCS)
Year: 1996 Publisher: Brussel Medi home Journal

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Twee acteurs simuleren patiënten die lijden aan dwangneurose - overdreven angst voor besmetting - overdreven nastreven van orde en controle voor de goede uitvoering. - evolutie van vaste gewoonte naar perfectionisme tot magisch ritueel naar een intensieve gedachte tot klinische dwangstoornis. - meest voorkomende obsessies en compulsies - etio-pathogenes


Video
Dood hoort bij het leven
Year: 1999 Publisher: S.l. Ndl 1

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Jacqueline en John zijn beiden neurochirurg. Jacqueline schreef een aangrijpend boek over haar naderende dood, al de stappen die ze had te gaan in haar stervensproces. Vijf jaar geleden werd bij haar borstkanker vastgesteld. Na chemotherapie zijn er voor haar nu geen behandelingsmogelijkheden meer. Een week voor haar dood vertelt zij over haar angst, verdriet,hoop op remissie. Ze is (nu) klaar. Goed voorbereid op het afscheid van haar man.


Video
Stil levend
Author:
Year: 2011 Publisher: Brussel Brussel Visjes films VRT - Canvas

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Via gesprekken komen de ervaringen, gevoelens en gedachten van ouders en broer van zelfdoders en van de zelfdoder zelf na zijn mislukte daad aan bod.

Keywords

418.7 --- opgenomen video --- zelfdoding


Video
De werking van het brein o.i.v. hormonen.
Year: 2004 Publisher: S.l. Vitaya

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inhoud: Invloed van testosteron, dopamine en adrenaline; Invloed van alcohol op de werking van het brein; Verschil tussen het primitieve en het hogere brein.

Keywords

600.5 --- hersenen --- hormonen --- opgenomen video


Video
Diverse drugs
Year: 2008 Publisher: Hilversum Veronica

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deze video laat de risico's van gecombineerd middelengebruik zien.

Keywords

613.73 --- drugs --- opgenomen video --- verslaving


Video
Gender in de blender. Valentijn
Author:
Year: 2007 Publisher: Hilversum Hilversum NPS Vara

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het programma volgt Valentijn van een jongentje van 8 jaar tot een meisje van 17. Valentijn gedraagt zich al vanaf 8 jaar als een meisje.Het programma toont hoe de ouders hun verwachtingen bijstellenen en hoe Valentijn ervaren wordt door zijn klasgenoten van de lagere school. Later gaat Valentijn naar de balletschool en toont de problemen waarmee hij tegenaan loopt.Vanaf 11 jaar wordt hij medisch behandeld om de puberteit uit te stellen.Ook op de middelbare school loopt hij tegen problemen aan. De klasgenoten willen weten of hij/zij nu een jongen of een meisje is. Ook omdat de andere klasgenoten in de puberteit geraken en meer interesse krijgen voor het andere geslacht.


Video
CVA - Beroerte (brain attack)
Year: 2002 Publisher: S.l. Vitaya

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De documentaire behandelt volgende onderdelen: Wat is CVA; Wat kan je eraan doen: onderzoeksmethoden CAT-scan Hoe kan je het vermijden; Aan welke symptomen kan CVA herkennen; Behandelingsmethoden:TPA-medicatie, ballonkatheterisatie, titaniumkatheter in een aneurysma.

Keywords

606.1 --- chirurgie --- CVA --- neurologie --- opgenomen video


Video
One born every day
Year: 2014 Publisher: S.l. Vitaya

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het programma volgt een aantal koppels bij hun bevalling, zowel de voorbereidende periode als de bevalling. Ook de keizersnede en de epidurale verdoving komen aan bod.


Video
De zoektocht naar de ware sekse
Year: 2011 Publisher: Hilversum Hilversum NCRV Ndl 2

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Deel 1.De vraag wordt gesteld wanneer de geslachtsdifferentitie van de hersenen plaatsgrijpt. Er wordt aangenomen dat dit gebeurt tussen de 3de en 6de maand van de zwangerschap o.i.v. geslachtshormonen. Testen met geurstoffen moet het geslacht van de hersenen bepalen: vrouwelijke hersenen reageren op mannelijke geurstoffen en omgekeerd. Ook wordt de onderzoeksvraag gesteld in hoeverre geslachtshormonen invloed hebben op het geslacht van de hersenen. Gaan de hersenen veranderen o.i.v. geslachtshormonen.Tijdens dit reportage wordt het verhaal van Chris verteld. Chris is 17 jaar en werd als meisje geboren. Door gebruik van hormonenremmers, het toedienen van mannelijke hormonen en de psychologisch begeleiding wordt de transformatie voorbereid.Deel 2In het 2de deel wordt nagegaan hoe men in het verleden omging met transgenders en hoe het geslacht kon bepaald worden. Welke mogelijkheden zijn/waren er bij een eventuele transformatie.

Listing 1 - 10 of 62 << page
of 7
>>
Sort by