Narrow your search

Library

UCLL (418)

KU Leuven (415)

Arteveldehogeschool (351)

VIVES - Kortrijk, Roeselare, Tielt, Torhout (328)

Odisee (312)

Thomas More Mechelen (204)

Hogeschool Gent (200)

Thomas More Kempen (199)

KDG (192)

KBR (180)

More...

Resource type

book (1123)

dissertation (178)

video (63)

digital (30)

periodical (30)

More...

Language

Dutch (1234)

English (127)

French (50)

Undetermined (12)

German (10)

More...

Year
From To Submit

2019 (9)

2018 (23)

2017 (35)

2016 (36)

2015 (34)

More...
Listing 1 - 10 of 1440 << page
of 144
>>
Sort by

Book
Zucht. Over verslavingen van speen tot spuit
Authors: ---
ISBN: 9789049960360 9049960367 Year: 2010 Publisher: Amsterdam Paradigma

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Zucht is een informatief en eerlijk boek over verslaving, geschreven vanuit zowel professionele als persoonlijke ervaring. Naast nuttige informatie voor verslaafden zelf, hun omgeving en behandelaars, bevat dit boek indringende getuigenissen van (ex-)verslaafden. Hun openhartige en troostrijke verhalen bieden herkenning en inzichten die veelal ontbreken in eerdere publicaties over dit onderwerp.

Keywords

Verslaving


Book
Middelenmisbruik.
Author:
Year: 2003

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Verslaving


Book
Mateloos : over alle soorten verslaving
Authors: ---
ISBN: 9789491729744 Year: 2016 Publisher: Nederhorst den Berg Uitgeverij Lucht

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Verslaving is een beladen term, voor een ernstige ziekte. Het gaat daarbij niet enkel om het onvermogen om genotsmiddelen als alcohol en drugs gedoseerd te gebruiken, maar ook om zogenaamde gedragsverslavingen.Met de popularisering van het internet is het aantal mensen dat mateloos is in gokken, porno of gamen ook enorm toegenomen. En in de omgeving van iedere verslaafde heeft iedereen ook moeite om de eigen grenzen op een goede manier te bewaken. Vaak gelooft men nog dat heel veel liefde en financiële ondersteuning de ziekte kunnen genezen, en dat is helaas niet zo.In dit boek proberen psychiater Bram Bakker en ervaringsdeskundige en gestalttherapeut MeindertInderwisch veel voorkomende vooroordelen met betrekking tot verslaving weg te nemen, en er een perspectief met hoop voor in de plaats te stellen.

Keywords

Verslaving


Book
Handboek verslaving
Authors: ---
Year: 2009 Publisher: Utrecht De Tijdstroom

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Verslaving


Book
Lang leve je lijf : hoe gewoon is een gewoonte
Author:
Year: 2009 Publisher: [Zuidhorn] Schoolsupport

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Verslaving


Book
Zucht. De vele vormen van verslaving en wat er aan te doen is
Authors: ---
ISBN: 9789048809943 Year: 2011 Publisher: Amsterdam Carrerra

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Verslaving is een even ingrijpend als ongrijpbaar fenomeen en kent vele, soms bizarre vormen. Behalve aan alcohol, drugs, nicotine en medicijnen, kun je verslaafd raken aan eten (of juist vasten), winkelen, seks, gamen, sporten, internet, de tv, et cetera. De overgang van verslaving naar ernstige vormen gaat geleidelijk en vaak ongemerkt. Tot het te laat is.

Keywords

Verslaving


Book
Chemie van verslaving : over genen, hersenstofjes en sociale zwakte
Authors: --- ---
ISBN: 9789085620440 Year: 2008 Publisher: Houten Prelum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het gebruik van genotsmiddelen om te ontspannen, te vergeten, te durven en te dromen is een existentiële behoefte van mensen. Maar de verslavingsstatistieken in Nederland laten een sterke groei in de consumptie van deze middelen zien. De verslavingszorg kan de groei nauwelijks bijbenen en beleidsmakers struikelen over elkaar bij het lanceren van nieuwe plannen van aanpak. Maar wat is het wezen van de verslaving? Waardoor wordt deze veroorzaakt? Waarom raakt de een wel verslaafd en de ander niet? Uit genetisch en neurobiologisch onderzoek blijkt steeds vaker dat bij de meeste vormen van verslaving sprake is van een chronische hersenziekte. Chemie van verslaving informeert op een toegankelijke en uitdagende manier over de rol van chemische stoffen en genen bij de totstandkoming van verslaving. Ook wordt stilgestaan bij de rol van aanleg en omgevingsfactoren.

Keywords

Toxicology --- verslaving --- Verslaving

Wat elke professional over verslaving moet weten : canon verslaving.
Author:
ISBN: 9789031351695 9789031370832 Year: 2007 Publisher: Houten : Bohn Stafleu Van Loghum,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Inhoudsopgave 1 Middelen, gebruik en gebruikers 1.1 Inleiding 1.2 Gebruik van psychoactieve stoffen 1.3 Kenmerken van psychoactieve stoffen 1.3.1 Verschillen en overeenkomsten 1.3.2 Verslavende werking 1.4 Risico's en ongewenste effecten 1.5 Epidemiologische gegevens 1.5.1 Algemeen 1.5.2 Alcohol 1.5.3 Tabak 1.5.4 Drugs 1.5.5 Internationale vergelijking 1.5.6 Kansspelen 2 Misbruik en afhankelijkheid 2.1 Inleiding 2.2 Begrippen 2.3 Risicofactoren van misbruik en afhankelijkheid 2.4 Medische gevolgen van misbruik en afhankelijkheid 2.5 Beloop van afhankelijkheid 2.6 Psychobiologie van afhankelijkheid 2.7 Literatuur bij dit hoofdstuk 3 Maatschappelijke gevolgen en overheidsbeleid 4 Behandeling en zorg bij verslaving 4.1 Inleiding 4.2 Structuur van de verslavingszorg 4.2.1 Ambulante voorzieningen 4.2.2 Klinische voorzieningen 4.3 Werking van de verslavingszorg 4.3.1 Preventie van verslavingsproblemen 4.3.2 Hulpverlening aan verslaafden 4.4 Zorg aan verslaafden 4.4.1 Voorbereiden, initiren En organiseren van hulp 4.4.2 Bestrijden intoxicatie 4.4.3 Beperken van schade 4.4.4 Motiveren tot verandering 4.4.5 Voorkomen van terugval 4.4.6 Verlenen van praktische zorg 4.4.7 Behandelen van psychiatrische comorbiditeit 4.4.8 Behandelen volgens wetenschappelijke richtlijnen 4.4.9 Patintenparticipatie 5 Aanvullende informatie 5.1 Algemeen 5.2 Organisaties 5.3 Handboeken 5.4 Tijdschriften Dit boek is onmisbaar voor alle personen die zich, professioneel of in lerende of opleidende rol, in of rond de verslavingszorg bewegen. Het is een unieke publicatie op gebied van kennisoverdracht, bekwaamheidsontwikkeling, onderwijs en opleiding. Dit gedegen overzicht van de belangrijkste onderdelen van verslaving en verslavingszorg kan beschouwd worden als canon en tegelijkertijd als 'body of knowledge' van dit vakgebied. De focus is in dit boek gericht op gebruik, misbruik en afhankelijkheid van psychoactieve stoffen, met name op alcohol, herone, cocane en cannabis. Hoewel de verslavingszorg In Nederland al meer dan een eeuw bestaat, is er niet eerder een handleiding verschenen dat specifiek voor het hoger onderwijs (m.n. HBO) is geschreven. Aan dit boek liggen geselecteerde teksten - tientallen artikelen, handboeken, richtlijnen en literatuurstudies - ten grondslag die qua actualiteit, leesbaarheid en empirische onderbouwing voldoen aan de hoge normen die de Raad voor Bekwaamheidsontwikkeling stelt. Deze Raad heeft de opdracht om 'moderne verslavingskunde' te bevorderen in opleidingen, trainingen en na- en bijscholing van professionals in de gezondheidszorg. De handleiding kent 4 hoofdstukken: Middelen, gebruik en gebruiker Misbruik en verslaving Maatschappelijke gevolgen en overheidsbeleid Behandeling en begeleiding bij verslaving Om ruimte te besparen wordt in de tekst verwezen naar websites wanneer daar uitmuntende en actuele overzichten en praktische informatie over hulpverlening staan.


Object
Gameverslaafd.
Year: 2008

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Door de stormachtige opmars van online computergames groeit het aantal mensen dat bijna niks anders doet dan gamen. Ze eten, slapen en drinken te weinig, verwaarlozen school en werk en hebben weinig sociale contacten. Van elke tien gamers is er n gameverslaafd. In deze reportage komen spelers en ex-spelers aan het woord over een door de gezondheidszorg nog niet officieel erkende vorm van verslaving. In Nederland zijn duizenden mensen verstrikt in een virtuele wereld. Wereldwijd maken wetenschappers en deskundigen zich grote zorgen over de toename van het aantal dwangmatige gamers. Voor de meesten is gamen een leuke hobby, maar voor sommigen is het geen spelletje meer. Zoals voor Jeroen, die de afgelopen twee jaar meer dan 7000 uur heeft gegamed. Hij kan niet stoppen met spelen, ziet zijn oude vrienden niet meer en is gestopt met school. Jeroen is verslaafd aan het populaire spel World of Warcraft. Dat is een rollenspel op internet dat jaren kan duren. De speler begint met een karakter Dat niets heeft en moet in een virtuele wereld stad en land afreizen om aan kleren en wapens te komen. De maker van World of Warcraft, het Amerikaanse bedrijf Blizzard, voegt steeds levels toe waardoor mensen eindeloos blijven spelen. Hyke van der Heijden was jarenlang game-ondernemer, hij beheerde een game-netwerk met duizenden gamers. Hij keerde de industrie de rug toe omdat hij niet meer aan kon zien dat veel mensen hun hele leven opgaven om te gamen. Voor sommige spelproducenten is het lucratief dat mensen lang achter elkaar gamen. Ze proberen mensen op allerlei manieren te binden aan hun game, door steeds nieuwe levels toe te voegen en in het spel veel beloningen te geven. Ook wordt het voor mensen aantrekkelijk gemaakt om met meer deelnemers tegelijk te spelen en in de game gezamenlijk aanvallen uit te voeren. Dat betekent dat spelers elkaar verplichten om te blijven gamen. In veel landen worden er al maatregelen getroffen om gameverslaving tegen te gaan. In Nederland is het een vrij Nieuw fenomeen, niemand weet hoe groot het probleem is en hoeveel mensen er per jaar hulp zoeken. Omdat reguliere GGZ-instellingen in Nederland geen specifiek afkickprogramma hebben voor gameverslaafden, zijn mensen al snel duizenden euro's kwijt bij priv afkickklinieken.


Book
Alcohol onder controle : zelfhulpgids voor het matigen van je drankgebruik
Authors: ---
ISBN: 9789031351527 Year: 2008 Publisher: Houten Bohn Stafleu Van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

31351527

Keywords

Alcoholisme --- Verslaving

Listing 1 - 10 of 1440 << page
of 144
>>
Sort by